Ένα από τα μεγαλύτερα γαστρονομικά φεστιβάλ της χώρας μας επέστρεψε για 15 χρονιά με 9 Έλληνες σεφ να λαμβάνουν θέση στις κουζίνες του.

Κάθε χρόνο, κάπου στις αρχές του Μαΐου, λίγο πριν ξεκινήσουν οι ζέστες, η γαστρονομική σκηνή της χώρας έδινε ραντεβού για ένα μεγάλο φεστιβάλ. Αυτού του Sani στη Χαλκιδική. Εκεί, λοιπόν, στην όμορφη «πολιτεία» που έχει στήσει το Sani με πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, μαρίνα και πολλά εστιατόρια, μαζεύονταν άνθρωποι που αγαπούν το καλό φαγητό, σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό και πολλοί δημοσιογράφοι – ανάμεσα τους και εμείς – για να απολαύσουμε τέσσερις μέρες γεμάτες γαστρονομία.

Φέτος, λοιπόν, μετά από δύο χρόνια ανάπαυλας, λόγω πανδημίας, αυτό το όμορφο και ενδιαφέρον γεγονός επέστρεψε. Επέστρεψε και μάλιστα με ελληνικό -και μόνο- στίγμα μιας και οι εννέα σεφ που προ(σ)κλήθηκαν να συμμετέχουν, ήταν Έλληνες. Έτσι, για τέσσερις μέρες, οι σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου (φωτό πάνω), Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Άνταμ Κοντοβάς, Μανώλης Παπουτσάκης, Βασίλης Μουρατίδης, Γκίκας Ξενάκης, Δημήτρης Παμπόρης, Μανώλης Παπουτσάκης, Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας, φιλοξενήθηκαν στα εστιατόρια του συγκροτήματος Sani Resort, Water, Fresco, Tomata και Asian, για να δημιουργήσουν ένα μενού γευσιγνωσίας ο καθένας με την δική τους μοναδική επιγραφή.

Πιάτο του Άνταμ Κοντοβά

Εμείς βρεθήκαμε για δύο μέρες στο Sani Gourmet και δοκιμάσαμε δύο Θεσσαλονικιούς σεφ, τον Δημήτρη Παμπόρη των εστιατορίων Treehouse και Bubo  στη Χαλκιδική και τον Βασίλη Μουρατίδη Executive Chef των εστιατορίων Squirrel και Andromeda στη Χαλκιδική επίσης. Από το μενού του Δημήτρη Παμπόρη, που έπαιξε με μαεστρία με τις εντάσεις και τους «δύσκολους» για πολλούς συνδυασμούς, ξεχωρίσαμε τα χτένια με τα γλυκάδια πάνω σε ένα ανάλαφρο αυγολέμονο. Ο ιδιαίτερος συνδυασμός αυτών των δύο υλικών ήταν ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα και ήταν από τα πιάτα που συζητήθηκαν πολύ κατά την διάρκεια του φεστιβάλ. Επίσης, αξίζει να σας αναφέρουμε και το πιτσούνι που ήρθε σε δύο στάδια: πρώτο το πολύ νόστιμο μπούτι του και μετά το μαλακό και ωραία καρυκευμένο στήθος. Από το μενού του Βασίλη Μουρατίδη, στο οποίο μπλεκόταν η γαλλική με την ιαπωνική κουζίνα, ξεχωρίσαμε το σκουμπρί που συνδυαζόταν με yuzu και παστέλι όπως επίσης και το φουά γκρα που πάνω του είχε καραμελωμένα ποπ κόρν. Το τελευταίο μάλιστα, ήταν αυτό που μας τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον.

Σε κάτι ακόμα που θα πρέπει να αναφερθούμε είναι στο πάρτι του Sani Gourmet, που έγινε στην άκρη της μαρίνας με την συνοδεία ζωντανής jazz μουσικής. Ένα πάρτι όπου ο καθένας από τους σεφ ετοιμάζει και προσφέρει “ζωντανά” ένα δικό του μικρό πιάτο. Σε αυτή λοιπόν, τη χαρούμενη και ανοιχτή για το κοινό γιορτή, δοκιμάσαμε ένα πολύ έντονο γευστικά ένα ταρτάρ τόνου τυλιγμένο σε φύλλα shiso που είχε την υπογραφή του Άνταμ Κοντοβά, ένα ακόμα ταρτάρ αλλά μοσχαρίσιο αυτή τη φορά από τα χέρια του Σωτήρη Ευαγγέλου, την την διάσημη αποδομημένη χορτόπιτα του με τραγανό φύλλο και κρέμα φέτας του Γκίκα Ξενάκη και το πρωτότυπο γλυκό του Αλέξανδρου Τσιοτίνη όπου μέσα σε βρώσιμο “χώμα”, είχε φυτέψει ρίζες λέμονγκρας πάνω στα οποία είχε τοποθετήσει παγωτό λέμονγκρας με επικάλυψη λευκής σοκολάτας.

Γλυκό της Λίζας Κερμανίδου

Τέλος, στο πλαίσιο του φετινού Sani Gourmet είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την Ελληνίδα patissière Λίζα Κερμανίδου που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, και δοκιμάσαμε τα νόστιμα γλυκά της. Αρκεί να σας αναφέρουμε ότι της γεύσης της τάρτας πράσινο μήλο, λάϊμ και σίσο ακόμα την έχουμε στο μυαλό μας.