Ένα ενδιαφέρον ειδικό εργαστήριο οργανώνεται διαδικτυακά με εισηγητή τον Φιλάρετο Ψημένο, τροφοσυλλέκτη, καλλιεργητή σπιτικού περιβολιού και ιδιοκτήτη του ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ στην Τσαγκαράδα του Πηλίου.

Βασικός σκοπός του εργαστηρίου, που έχει τίτλο «Συντηρώ τις τροφές σε σπιτική κουζίνα και αυξάνω το επίπεδο της διατροφικής μου αυτάρκειας» είναι να μεταφέρει γνώσεις για υγιεινές λύσεις διατροφής με οικονομία χρόνου και χρήματος. Με άλλα λόγια τους τρόπους επεξεργασίας των πρωτογενών υλικών (φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας, κλπ) την εποχή της αφθονίας τους, ώστε να μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμα σύνθετα προϊόντα και να αποθηκευτούν για μακροχρόνια χρήση.

Τελικός στόχος η δημιουργία σπιτικών προϊόντων, που θα δίνουν εύκολες καθημερινές διατροφικές λύσεις, θα έχουν χαμηλό κόστος και θα είναι υγιεινά, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα. Όλα αυτά αντλώντας από την παράδοση για τις ανάγκες του σήμερα και χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες την εποχή της αφθονίας τους, που είναι νόστιμες και φτηνές.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μάγειρες και μαγείρισσες με ανησυχίες, σε κατόχους σπιτικού μπαξέ και κτημάτων ώστε να μάθουν να αξιοποιούν τα προϊόντα τους αλλά και γενικότερα σε όσους θέλουν να γίνουν πιο δημιουργικοί και να ξέρουν τι τρώνε αυτοί και η οικογένειά τους.

Το workshop χωρίζεται σε δύο ενότητες, μια για Φρούτα και Λαχανικά και μια για τις Ζωικές τροφές και κάθε ενότητα χωρίζεται σε υποενότητες…

Α Ενότητα: Φρούτα & Λαχανικά
1. Τρόποι συντήρησης (γενικά)
2. Κατάψυξη. Κανόνες, μυστικά.
3. Αποξήρανση. Κανόνες, μυστικά, συνταγές.
4. Με ζάχαρη. Κανόνες, μυστικά, συνταγές.
5. Με αλάτι, ξύδι, λάδι, αλκοόλ. Κανόνες, μυστικά, συνταγές.
6. Με θερμότητα. Κανόνες, μυστικά, συνταγές.
7. Με ζύμωση. Κανόνες, μυστικά, συνταγές.

Β Ενότητα: Ζωικές τροφές
1. Εισαγωγή -Τρόποι συντήρησης & επεξεργασίας(γενικά)
2. Γαλακτοκομικά – Τραχανάς. Κανόνες, μυστικά, συνταγές.
3. Σπιτική Τυροκόμιση. Κανόνες, μυστικά, συνταγές.
4. Κρέατα και Αλλαντοποίηση. Κανόνες, μυστικά, συνταγές.
5. Ψάρια και Πάστωμα. Κανόνες, μυστικά, συνταγές.

Ο εισηγητής, Φιλάρετος Ψημμένος, έχει σπουδάσει οικονομικά και έχει επιμορφωθεί στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών σε μελισσοκομία, αρωματικά φυτά και αγροβιοτεχνίες. Έχει γράψει το βιβλίο «Οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου», με ιστορίες και συνταγές. Για μια δεκαετία παράγει και διακινεί τις πηλιορείτικες νοστιμιές ΑΜΑΝΙΤΑ συντηρώντας σε βαζάκια τη φρεσκάδα του Πηλίου.

info
26 Φεβρουαρίου 2021, Ώρες: 16:30 – 20:30, τηλ. 2421023099. Κόστος διαδικτυακής παρακολούθησης: €40, Φοιτητές – άνεργοι: €35. Για δηλώσεις συμμετοχής πατήστε ΕΔΩ

Σημείωση: Για την διαδικτυακή παρακολούθηση η χρήση μικροφώνου και κάμερας δεν είναι υποχρεωτική. Μετά το τέλος του σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν εγχειρίδιο με συνταγές. Το εργαστήριο συνδιοργανώνεται από το Open Office Βόλου και τον Φιλάρετο Ψημένο.

Δείτε επίσης:

Φιλάρετος Ψημένος: «Η επαφή με τη φύση μάς βοηθά να αισθανόμαστε πιο ισορροπημένοι»

Φιλάρετος Ψημένος: Από τροφοσυλλέκτης, καλλιεργητής