Είσαι Βartender? Δημιούργησε το απόλυτο ελληνικό aperitivo και κέρδισε ένα ταξίδι στο Λονδίνο στα πλαίσια του London Cocktail Week τον Οκτώβριο, κι ένα guest shift σε ένα από τα καλύτερα bar του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση για τον διαγωνισμό: «Αναζητάμε το απόλυτο Roots Greek Aperitivo. Όλοι είμαστε πρεσβευτές της κληρονομιάς, της ιδιαιτερότητας, αλλά και της μοναδικότητας των ελληνικών γεύσεων στο σπίτι, στο bar, στο εστιατόριο.Η εντοπιότητα (localization), η ιστορία, τα μοναδικά φυσικά συστατικά και οι αυθεντικές γεύσεις, καθώς και το ελληνικό στοιχείο έχουν εισέλθει σιγά σιγά στις συνήθειες μας και στους καταλόγους των bar και των εστιατορίων. Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να είμαστε πρεσβευτές αυτής της κληρονομιάς και της ιδιαιτερότητας των ελληνικών γεύσεων. Και ακόμα περισσότερο πιστεύουμε ότι πίσω απο κάθε διαχρονικό ποτό υπάρχει μια ιστορία, μια ανάμνηση, μια γεύση ή μία “ρίζα”. Και θέλουμε να μας διηγηθείς τη δική σου ιστορία μέσα απο ένα roots greek aperitivo!

Τα aperitivo cocktails με χαμηλότερους αλκοολικους βαθμούς, ή χωρίς αλκοόλ, είναι μια παγκόσμια τάση, που σχετίζεται με το occasion του απογευματινού ποτού, αλλά και των πιο απλών γεύσων. Τα premium λικέρ Roots και τα μη αλκοολούχα απεριτίφ Roots Divino αναδυκνείουν με μοναδικό τρόπο no-low alcohol drinks και προσδίδουν έναν μοντέρνο, αλλά και παράλληλα παραδοσιακό χαρακτήρα με ελληνική χροιά, στο σύγχρονο ελαφρύ all day drinking.

Τα πολύ ιδιαίτερα αρωματικά προφίλ (μέλι, δίκταμο, μαστίχα, μεσογειακά βότανα κ.λπ.) ως βάση σε cocktail με χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς, ή χωρίς αλκοόλ, δίνουν μοναδικό χαρακτήρα και αρώματα. Έτσι, ένα απλό aperitivo με 2-3 συστατικά γίνεται ιδιαίτερο, εύκολο αλλά κυρίως αξιομνημόνευτο, αφού τα συστατικά του πέρα από μοναδική γεύση έχουν και πλούσια ιστορία».

Για του κριτές του διαγωνισμού
Oι φιναλίστ θα επιλεχθούν βάσει ισορροπίας, απλότητας, φιλοσοφίας και ιστορίας του cocktail. Στον τελικό το Σεπτέμβριο θα παρευρίσκονται ο Βασίλης Κυρίτσης (Co Owner @the_clumsies, @line.athens και πολλά άλλα), ο Γιάννης Μπάκος απο τη Θεσσαλονίκη (Beverage Manager @tribecabar, Bar Manager @jackieomykonos) αλλά και τον εδικό στη γεύση Νίκο Θωμά (Chef-patron @simul_restaurant, F’n’B manager @masterchefgr).

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό
Καλούνται οι bartenders να δημιουργήσουν το απόλυτο ελληνικό aperitivo, χωρίς αλκοόλ (No Alc) ή με λίγο αλκοόλ (Low Alc). Οι συμμετοχές θα έιναι ανοιχτές από 9/5 έως 10/6 με 2 κατηγοριες* (no alc – low alc) και 2 Νικητες (ένας σε κάθε κατηγορία). Οι αιτήσεις και όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στο sit https://www.backtotherootsproject.com/greek-aperitivo-2022 και στα social media της εταιρείας Roots.

Όλες οι συμμετοχές θα αναρτηθούν στα social media της Roots, καθώς και στο site του διαγωνισμού, με το όνομα του bartender και τη φωτογραφία του cocktail. Θα επιλεγούν 20 φιναλίστ (10 απο κάθε κατηγορία) που θα διαγωνιστούν στον τελικό της Αθήνας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι νικητες θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο τον Οκτώβριο στα πλαίσια του London Cocktail Week, όπου θα γίνει κι ένα ειδικο guest shift σε ένα απο τα καλύτερα bar του Λονδίνου. Επίσης οι καλύτερες συνταγές θα συμπεριληφθούν στα signature aperitivo της.

‘Ολες οι συμμετοχές και οι φωτογραφίες θα αναρτηθούν στη σελίδα και στα social media Roots. Οι φιναλίστ θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη των συμμετοχών, μέσα στον Ιούλιο, καθώς και η ακριβής ημερομηνία και τοποθεσία του τελικού (ο Τελικος θα γίνει το Σεπτέμβριο). Επιτρέπεται η συμμετοχή και στις 2 κατηγορίες.

Aκόμη, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Μετά απο 6 τελικούς σε 4 διαφορετικές χώρες (2016-2019 Ιταλία, Αγγλία, ΗΠΑ, Γαλλία), επιστρέφουμε στις “ρίζες” μας με τον πρώτο διαγωνισμό στην Ελλάδα, και τον πρώτο No – Low alcohol διαγωνισμό παγκοσμίως.

Η τελευταία παγκόσμια τάση, η οποία στην Ελλάδα είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, υπαγορεύει την δημιουργία spirits χωρίς αλκοόλ. Ανακαλύπτοντας εκ νέου τις “ρίζες” των αρχαίων βοτανικών αφεψημάτων και χρησιμοποιώντας μεσογειακά βότανα όπως η αρτεμισία, το θυμάρι, το νεράντζι, η γεντιανή και άλλα βότανα της ελληνικής φύσης η ROOTS δημιούργησε το ROOTS DIVINO το οποίο επαναπροσδιορίζει το vermouth ως ενα μη αλκοολούχο aperitif.

Είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική εταιρεία παρουσιάζει μια σημαντική καινοτομία στον χώρο των ποτών, όχι σε ελληνικό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ορισμένα τα αλκοολούχα spirits. Το ROOTS DIVINO έχει δυο εκφράσεις, το ROOTS DIVINO Bianco και το ROOTS DIVINO Rosso.

Τα ROOTS είναι μια ελληνική οικογένεια premium αποσταγμάτων (Roots Mastic, Roots Rakomelo, Roots Diktamo, Roots Kanela), και μη αλκοολούχων απεριτίφ (Roots Divino Rosso, Roots Divino Bianco) που βασίζονται σε παλιές συνταγές με πλούσια παράδοση και 100% φυσικά, μοναδικά συστατικά. Το όνομα Roots συμβολίζει τις ρίζες στο παρελθόν που εμπνέουν τις συνταγές. Tα Roots ειναι τα πιο πολυταξιδεμένα ελληνικά premium αποσταγμάτων με παρουσία σε πολλά απο τα πιο σημαντικά bar και ξενοδοχεία του κόσμου».

Τι χρειάζεται:
1. Τη συνταγή σου

Μη αλκοολούχο η χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (no abv ή low abv)
– Minimum 40ml ποσότητα απο οποιοδήποτε κωδικό ROOTS

(Roots Divino Rosso, Roots Divino Bianco,Roots Mastic, Roots Kanela, Roots Diktamo, Roots Rakomelo, Roots Mastic Vintage Strength)

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάνω απο ένας κωδικοί Roots, ή και με μεγαλύτερες ποσότητες – maximum 3 συστατικά (τα bitters και τα αναψυκτικά (mixers) δεν μετράνε ως έξτρα συστατικά)*

*Δηλαδή ειναι αποδεκτά 3 συστατικά + bitters + αναψυτικό (tonic, soda κλπ)

2. Μια φωτογραφία ή video του cocktail, κι ένα social media post
Πρέπει να μας αποστείλεις μια φωτογραφία του ποτού σου (ή προεραιτικά κι ένα video). Επίσης για να είναι η συμμετοχή σου έγκυρη πρέπει να μοιραστείς μια φωτογραφία του ποτού σε ενα social media post (κατά προτίμηση instagram), κάνοντας tag το λογαριασμό @finest_roots και τα hashtag #roots #greekaperitivo

3. Την ιστορία σου και τις δικές σου ρίζες !
Μας ενδιαφέρει οπωσδήποτε να μάθουμε την ιστορία σου, και πως συνδυάζεις τις δικές σου ρίζες με το ποτο σου και τις δικές μας “ρίζες” – Roots
– Ποιές είναι οι δικές σου “ρίζες”, και πως ξεκίνησες το bartending ?

– Ποιά ήταν η έμπνευση σου για το aperitivo ?

– Πως οι δικές σου “ρίζες” και η “κληρονομιά” των γεύσεων σου επηρέασαν τη συνταγή

σου?

Δήλωσε συμμετοχή και δες τους όρους:
https://www.backtotherootsproject.com/greek-aperitivo-2022

Απορίες, λεπτομέρειες και περισσότερες πληροφορίες στα social media @finest_roots ή στο mail cheers@finestroots.com n.smyrakis@finestroots.com ή στον αρμόδιο πωλητή της Pernod Ricard Hellas.

Το άρθρο της εβδομάδας