Μια φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στη Μεσογειακή Διατροφή τρέχει αυτό το διάστημα στο ΕΜΣΤ. Πρόκειται για το Foodprint, μια παράλληλη δράση της ταινίας «Το τέλειο γεύμα», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μερκούρη και παραγωγή της Anemon.

Προτού μιλήσουμε για την έκθεση, θα αναφέρουμε μερικά λόγια για το ντοκιμαντέρ:

«Το Τέλειο Γεύμα»

Είναι ένα ντοκιμαντέρ που μελετά το πώς η Μεσογειακή Διατροφή είναι η λύση απέναντι σε σοβαρές ασθένειες αλλά και το πώς αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες μπορούμε να ωφελήσουμε όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία, μέσω της ποιοτικότερης επαφής με τους άλλους ανθρώπους. «Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου το πιο ωραίο τραπέζι που θες εσύ. Τι θα είχε αυτό το τραπέζι», ακούμε την ταλαντούχα σεφ Μαριάννα Λειβαδιτάκη να λέει στην ταινία. Γιατί όπως μας ανέφερε και ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Μερκούρης, το τέλειο γεύμα είναι το να μοιράζεσαι όχι μόνο φαγητό αλλά και στιγμές. Αυτές οι δυο πλευρές της Μεσογειακής Διατροφής τονίζονται στην ταινία: από τη μια τα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία μας και από την άλλη η ώθηση που μας δίνει να μοιραστούμε εμπειρίες με τους οικείους μας είτε κατά τη διάρκεια της συλλογής της τροφής (η Μ. Λειβαδιτάκη μαζεύει χόρτα μαζί την κυρία Κούλα, μια αυθεντική Κρητικιά), κατά το μαγείρεμα  (μαγειρεύουν μαζί τα χόρτα και τα δοκιμάζει για το αλάτι τους) είτε όταν γευματίζουμε (τρώνε μαζί και συζητάνε).

Γιατί αξίζει να το δείτε; Γιατί σίγουρα θα σας δώσει… τροφή για σκέψη, κάτι που είναι άλλωστε και ο βασικός στόχος του σκηνοθέτη, ο οποίος προσεγγίζει το θέμα από την πλευρά του θεατή, όπως μας ανέφερε. Σεφ, επιστήμονες, ερευνητές, γιατροί και εθελοντές συνθέτουν -ο καθένας με τον τρόπο του- το τέλειο γεύμα. Λίγη περισσότερη έμφαση σίγουρα δίνεται στην Κρήτη, τον τόπο που θεωρούνταν παλιότερα το κατ΄εξοχήν παράδειγμα της σωστής Μεσογειακής Διατροφής, αλλά τώρα παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε σε κάποιες θεματικές εκδηλώσεις στον Δαναό πριν από λίγες ημέρες,  θα προβάλλεται προσεχώς στην ΕΡΤ και το COSMOTE TV αλλά θα είναι διαθέσιμο και στο Vimeo έναντι κάποιου μικρού αντίτιμου. Παράλληλα, θα ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και θα προβληθεί και σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα στο κανάλι ARTE.

Η έκθεση Foodprint

Στο πλαίσιο του προβληματισμού απέναντι στη Μεσογειακή Διατροφή, στήθηκε και η έκθεση Foodprint, η οποία προβάλλεται παράλληλα τόσο στο ΕΜΣΤ όσο και σε μουσεία άλλων χωρών, για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο αλλά και να τον καλέσει να συμμετάσχει στο συλλογικό έργο που συγκεντρώνει εικόνες και στιγμές που να αποτυπώνουν τις αξίες και τις στιγμές της Μεσογειακής Διατροφής.

Συνδέοντας Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Κύπρο και Κροατία, η έκθεση βασίζεται σε φωτογραφίες πέντε ευρωπαίων φωτογράφων που ζωντανεύουν έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής. Χωρίζεται σε 5 διαφορετικές θεματικές, προ-σ-καλώντας τον κόσμο να σκεφθεί γύρω από σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πρόσληψη, την κατανάλωση αλλά και το μοίρασμα της τροφής.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ και να δείτε την έκθεση Foodprint ενώ παράλληλα σας δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχετε σε ένα έργο εν εξελίξει που συγκεντρώνει φωτογραφίες από όλον τον κόσμο. Πρόκειται για ερασιτεχνικές κυρίως φωτογραφίες που απεικονίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε το φαγητό.


@Johan Clausen

Επιβιώνω

Ο πρώτος άξονας είναι αφιερωμένος στην επιβίωση. Κεντρικό προϊόν εδώ είναι το αλάτι στις Αλυκές, το οποίο έχει φωτογραφηθεί με έναν πιο καλλιτεχνικό και αφαιρετικό τρόπο από τον Johan Clausen, που με την πρώτη ματιά δεν παραπέμπει σε αλάτι. Είτε σκεφτούμε πιο αφαιρετικά, είτε πιο ρεαλιστικά, ένα είναι το σίγουρο: Φαγητό χωρίς αλάτι δεν γίνεται! Από την άλλη, το υπερβολικό αλάτι είναι συνδεδεμένο με πολλές παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος… Τροφή για πολύπλοκες σκέψεις η εναρκτήρια θεματική της έκθεσης…


@Helena Heatherwick

Παρέχω

Εδώ τίθεται το ζήτημα του πώς βρίσκουμε την τροφή. Έχουμε 2 μπλοκ φωτογραφιών. Από τη μια το Μαρόκο, τις λαϊκές αγορές εκεί αλλά και την κεντρική θέση που έχουν τα ρόδια στην περιοχή, καθώς υπάρχουν σε αφθονία, όπως αποκάλυψαν οι ντόπιοι στην φωτογράφο Μυρτώ Παπαδοπούλου. Από την άλλη, έχουμε τις φωτογραφίες της Helena Heatherwick από την Ελλάδα. Εδώ έχουμε εικόνες από τη συλλογή των προϊόντων (όπως πχ οι ελιές) ή την προετοιμασία του φαγητού (το καθάρισμα της πατάτας). Από ό,τι πληροφορήθηκα, έχουν τραβηχτεί στην Κρητική ταβέρνα ο Ντουνιάς, όπου τα πάντα προέρχονται από υλικά της φύσης που μαγειρεύουν με πολύ αγνό τρόπο οι ίδιοι. Αυτή η λογική του «από τη φύση στο πιάτο» παρέχεται από τους παππούδες στα εγγόνια όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες.


@Chris de Bode

@Helena Heatherwick

Μαγειρεύω

Εδώ και πάλι η μαγειρική μελετάται από δυο διαφορετικές οπτικές: στο ένα μπλοκ φωτογραφιών έχουμε το fine dining και την προετοιμασία του φαγητού της υψηλής γαστρονομίας, ενώ στο άλλα μπλοκ έχουμε το απλό σπιτικό φαγητό σε ένα κρητικό σπίτι. Από τη μια οι σεφ που χρησιμοποιούν λαχανικά στις κουζίνες τους αλλά με τον πιο δημιουργικό τρόπο και από την άλλη η τόσο ρεαλιστική φωτογραφία με τον τίτλο ο «Άρτος ο επιούσιος».

 @Myrto Papapopoulos


@Helena Heatherwick

Τρώω

Το φαγητό έχει ειδωθεί από τους εμπνευστές της έκθεσης ως μοίρασμα με τους αγαπημένους ανθρώπους. Γι’ αυτό και εδώ έχουμε 3 μπλοκ από διαφορετικούς φωτογράφους που απαθανατίζουν είτε απλές καθημερινές στιγμές στην εξοχή -όπως το να τρώμε καρπούζι με τη γιαγιά μας- όσο και στιγμές γιορτής, κυριακάτικο τραπέζι πάντα με την οικογένεια. Και πάλι εδώ δεσπόζει η απλότητα ενός γεύματος στη φύση, χαλαρά στο σπίτι ή έξω σε πικνίκ.


@Johan Clausen

Διατηρώ

Εδώ τίθεται το ζήτημα της βιωσιμότητας (sustainability) πάλι με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν εικόνες με τρόφιμα που συνδέονται θετικά ή αρνητικά με την υγεία μας (όπως το ελαιόλαδο, από την έρευνα της Predimed που έχει χορηγηθεί ως «φάρμακο» σε ασθενείς). Από την άλλη, βλέπουμε κάποια προϊόντα της γης και της φύσης (όπως τα φρούτα ή τα ψάρια), τονίζοντας τη σημασία της εποχικότητας ενώ φωτογραφίζονται και πιο βιώσιμοι τρόποι καλλιέργειας για να μας βάλουν σε σκέψη και περαιτέρω αναζήτηση.

Συλλογικό έργο

Το συλλογικό έργο αποτελείται από μια σειρά φωτογραφιών που στέλνουν άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Είναι ένα έργο εν εξελίξει όπου συνεχώς προστίθενται ή και αφαιρούνται κάποιες φωτογραφίες για να πάρουν τη θέση τους άλλες… Στόχος είναι να αποτυπώσουν οι φωτογράφοι το πώς εκείνοι βιώνουν και αντιλαμβάνονται τη Μεσογειακή Διατροφή. Δείτε πώς μπορείτε να συμμετέχετε στο συλλογικό έργο του Foodprint.

info
Έκθεση Foodprint, ΕΜΣΤ, 14 Σεπτεμβρίου-25 Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, διοργανώνονται ξεναγήσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις. Περισσότερα θα βρείτε στον σχετικό ιστότοπο.
Tip: Όταν βρεθείτε στο μουσείο και ακούσετε από τα μεγάφωνα για ξενάγηση στην έκθεση, αν δεν είστε ήδη εκεί, αξίζει να την παρακολουθήσετε, ακόμα και αν έχετε πραγματοποιήσει την επίσκεψή σας στην έκθεση.

Φωτογραφία ανοίγματος:  @Myrto Papapopoulos