Είναι πλέον παράδοση αυτό το φεστιβάλ. Από αυτές τις νόστιμες παραδόσεις που λατρεύω να συμμετέχω. Σας μιλώ για το Local Gourmet Festival που διοργανώνει κάθε χρόνο στα τέλη του Ιουλίου το εστιατόριο Noble του ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa, στην Ρόδο.

Ένα φεστιβάλ που φέτος ήταν διαφορετικό για δύο λόγους. Πρώτον γιατί κράτησε πέντε, αντί για τέσσερις μέρες και δεύτερον γιατί ανάμεσα στους καλεσμένους chefs υπήρχαν δύο από το εξωτερικό. Ο Ισπανός Fran Agudo, από το εστιατόριο Mont Bar στην Βαρκελώνη, και ο Ιταλός Antonio Romano, από το Spazio 7 του Τορίνου, που και οι δύο κατέχουν από ένα αστέρι Michelin.

Βέβαια, ψυχή αυτού του φεστιβάλ είναι η μαγειρική ομάδα του Noble και ιδιαίτερα ο εμπνευστής αυτής της διοργάνωσης ο Γιώργος Τρουμούχης, Executive chef του ξενοδοχείου. Μια πολύ σημαντική προσωπικότητα που χρήζει μεγάλης εκτίμησης στο νησί, μιας και με κάθε μέσο και τρόπο προσπαθεί να προωθήσει την κουζίνα της Ρόδου. Σε αυτή του την προσπάθεια δεν είναι μόνος, μιας και ο Head chef του εστιατορίου, Σπύρος Κουγιός, φαίνεται ότι είναι άξιος συνεχιστής και σημαντικός συνεργάτης. Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση για να κάνω ένα προσωπικό σχόλιο και να σας αναφέρω ότι ο συγκεκριμένος νεαρός chef κάθε χρόνο γίνεται πιο δημιουργικός παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσες ιδέες στα πιάτα του.

Επιστροφή όμως στο Local Gourmet Festival, το οποίο είναι ένας γευστικός διάλογος, που αυτή την χρονιά είχε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μιας και η ροδίτική κουζίνα μπλέχθηκε με κουζίνες του εξωτερικού και διαφορετικές μαγειρικές φιλοσοφίες. Τις πέντε ημέρες που κράτησε το φεστιβάλ, από την κουζίνα του εστιατορίου εκτός των δύο ξένων προαναφερθέντων, πέρασαν ο Γιώργος Παπαζαχαρίας από το διάστερο, αθηναϊκό εστιατόριο Delta, ο Γάλλος Jean- Charles Metayer, συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Le Pavillon βραβευμένο με Michelin Guide’s Point Of View καθώς και ο Πάνος Δήμου, chef έρευνας και ανάπτυξης στο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin El Celler de Can Roca στη Χιρόνα της Ισπανίας.

Σουπιόρυζο από την ομάδα του Noble
Κουλούμπρες, φαγκρί με αγκινάρες, σταφύλι, ασκινός και χαβιάρι από την ομάδα του Noble

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω και τις πέντε μέρες του φεστιβάλ και να γευτώ ενδιαφέροντα πιάτα. Όπως για παράδειγμα την διαφορετική εκδοχή του σουπιόρυζου (παραδοσιακό ροδίτικο πιάτο) από την ομάδα του Noble, που φέτος είχαν ετοιμάσει ένα «καλάθι» από αποξηραμένο ρύζι με μελάνι και μέσα σε αυτό είχαν βάλει την μαγειρεμένη σουπιά και την είχαν σκεπάσει με ένα μαύρο πέπλο. Μπουκιά και αναστεναγμός. Το ίδιο ενδιαφέρον είχαν και οι κουλούμπρες, ένα ακόμα τοπικό πιάτο με αγκινάρες, στο οποίο είχαν δώσει μια εντελώς σύγχρονη εκδοχή, όπως επίσης έκαναν και με τον καπαμά (αρνί με τραχανά και μελιτζάνα που ετοιμάζεται το Πάσχα) αλλά και με τα πιταρούδια (αφράτοι κεφτέδες συνήθως από ρεβίθι ή κολοκύθι) τα οποία τα έφτιαξαν με καβουρόψυχα.

Καλκάνι με beurre blanc και χαβιάρι από τον σεφ Fran Agudo
Παστή γαρίδα σε εσπεριδοειδή με ρόδι σε ζύμωση και μία κρέμα από το κεφάλι της από τον σεφ Γιώργο Παπαζαχαρία
Ψητό στρείδι με χαβιάρι beluga και μελιτζάνα από τον σεφ Jean- Charles Metayer

Βέβαια δεν μπορώ να ξεχάσω το εξαιρετικό πιάτο με την κοιλιά τόνου και ένα γαλάκτωμα κουκουναριού που ετοίμασε ο Ισπανός Fran Agudo ούτε και το καλκάνι του με την εξαιρετική και βαθιά νόστιμη beurre blanc. Από εκείνα που ετοίμασε ο Γιώργος Παπαζαχαρίας έχω να θυμάμαι τις μικρές μπουκιές που άνοιξαν το δείπνο εκείνη την ημέρα και ήταν μια φοβερά γευστική, παστή γαρίδα και μια αέρινη ψητή δαγκάνα αστακού – πολύ θα ήθελα να είχα και δύο ή και τρία από αυτά. Το ψητό στρείδι με χαβιάρι και μελιτζάνα του Jean- Charles Metayer ήταν και αυτό ένα πιάτο που ξεχώρισε.

Μαγιάτικο με κολοκυθάκια scapece style από τον σεφ Antonio Romano

Όπως και το μαγιάτικο με κολοκυθάκια σε στίλ scapece (μια τυπική προετοιμασία χορταρικών και ψαριών της περιοχής της Καμπάνια στο νότο της Ιταλίας) που έφτιαξε ο Ιταλός Antonio Romano. Τέλος, από τα πιάτα που έφτιαξε ο Πάνος Δήμου, ο χοιρινός λαιμός που σκεπάστηκε με το δέρμα σαρδέλας, αλλά και η καραβίδα που είχε μαγειρευτεί με κακάο όπως κάνουν στην Καταλωνία, ήταν από αυτά που θα θυμάμαι για πολύ καιρό ακόμα.

Για ακόμα μια χρονιά το Local Gourmet Festival έδειξε ότι χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και καλύτερο. Εξελίσσεται, ωριμάζει και καθιερώνεται ως ένας πολύ ενδιαφέρων μαγειρικός διάλογος. Κρύβει νόστιμες εκπλήξεις, ιδέες και ενώνει μαγειρικές φιλοσοφίες, φέρνοντας το κοινό σε επαφή τόσο με την ροδίτικη όσο και με άλλες μαγειρικές κουλτούρες.

Φωτογραφία ανοίγματος: Χοιρινός λαιμός «ντυμένος σαν σαρδέλα» σάλτσα κερασιού και γάρος από σαρδέλα από τον σεφ Πάνο Δήμου