Πρώτο Σάββατο του Οκτωβρίου και μετά τον πρωινό καφέ, μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας ήταν ό,τι έπρεπε. Επίσης, είχα ακόμα έναν λόγο να πάω προς τον Κεραμεικό, καθώς το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Οκτωβρίου διεξήχθη το Vegan Life Festival, που για έκτη χρονιά φιλοξενήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Η πρώτη διοργάνωση στην Αθήνα έγινε το 2016 και από το 2017 ακολούθησε η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη. Έχοντας βρεθεί στην πρώτη εκείνη διοργάνωση, παρατηρώ πως το φεστιβάλ χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει, εξελίσσεται και εμπλουτίζεται.

Πρέπει να ομολογήσω πως περίμενα αρκετά από αυτό το φεστιβάλ και έτσι, το πρωί του Σαββάτου πέρασα τις πόρτες της Τεχνόπολης και μπήκα σε έναν κόσμο που ο βιγκανισμός και ο cruelty free τρόπος ζωής ήταν οι πρωταγωνιστές. Εκεί που τα δικαιώματα των ζώων ήταν αυτονόητα, όπως και ο ηθικός τρόπος παρασκευής και καλλιέργειας των προϊόντων.


Οι εκθέτες
Τα περίπτερα είχαν γεμίσει τον προαύλιο χώρο και κατά κύριο λόγο είχαν φαγητά, zero waste προϊόντα, τρόφιμα από μικρούς παραγωγούς, αλλά και είδη από ελληνικές εταιρείες. Το κοινό που είχαν όλοι οι εκθέτες μεταξύ τους ήταν πως τα προϊόντα τους ήταν vegan και όσο πιο eco friendly γινόταν. Επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια και θερμός, καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι, είδη υγιεινής από μπαμπού, μπάρες σαπουνιών σε χάρτινη συσκευασία, ήταν μερικά μόνο από τα χιλιάδες είδη που μπορούσε κάποιος να βρει εκεί.

Η βόλτα στα περίπτερα ήταν μεγάλη, ενώ κάποια βρίσκονταν και στις αίθουσες της Τεχνόπολης. Εκτός όμως από τους εκθέτες, παρακολουθήσαμε εργαστήρια, ομιλίες, την εικαστική έκθεση, ενώ τη μουσική είχε αναλάβει ο ραδιοφωνικός σταθμός Pepper 96,6.


Οι ομιλίες
Οι ομιλίες του φεστιβάλ ήταν όλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, από τον vegan αθλητή, Σπύρο Παπουτσή, τη διατροφολόγο Νίκη Μαρτιμιανάκη και τον ακτιβιστή Ed Winters, έως τον food blogger Κωνσταντίνο Δημουλά, την τραγουδίστρια Γιάννα Τερζή και την ακτιβίστρια Μαρία Δανδουλάκη. Όλοι οι ομιλητές είναι γνωστοί για τη δράση τους στη vegan κοινότητα και έτσι οι ομιλίες ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Παράλληλα, διοργανώνονταν και εργαστήρια με θέμα το φαγητό, αλλά και παιδικές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους.

Το φαγητό
Όμως, ερχόμαστε στο πιο σημαντικό. Τι θα ήταν άλλωστε το Vegan Life Festival χωρίς φαγητό; Οι επιλογές ήταν πάρα πολλές και όλες νόστιμες. Γνωστά καταστήματα και εταιρείες σέρβιραν αλμυρές και γλυκές επιλογές, που δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από ένα food festival και με κρεατοφαγικές επιλογές. Burger, σουβλάκι, πίτσα, παγωτό, cupcakes και πολλές ακόμα vegan επιλογές, που είναι εξαιρετικά νόστιμες και δεν απευθύνονται μόνο σε vegan. Άλλωστε, το φεστιβάλ δεν απευθύνεται μόνο σε όσους ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής, αλλά και σε όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τον βιγκανισμό, να δοκιμάσουν τα φαγητά, αλλά και να δουν τι πραγματικά πρεσβεύει ένας τέτοιος τρόπος ζωής καταρρίπτοντας τους μύθους που τον ακολουθούν.


Γνωστές εταιρείες και καταστήματα της Αθήνας βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο της Τεχνόπολης και δικές μας επιλογές ήταν ένα
caprese wonder wheel (ζύμη κρουασάν σε σχήμα ρόδας) από το Holy Llama, ένα κομμάτι πίτσα από τη Vegan Only Pizza και ένα σουβλάκι με γύρο «κοτόπουλο» από την Κυπριακή εταιρεία The Mighty Kitchen. Και φυσικά, για το γλυκό επιλέξαμε το double pistachio της εταιρείας Plan(e)t που η κρεμώδης υφή του και η δροσιά του ήταν ό,τι έπρεπε για αυτό το ζεστό μεσημέρι του Σαββάτου.

Το Vegan Life Festival ανανέωσε το ραντεβού του με τους Αθηναίους για το 2023 ενώ θα ακολουθήσουν και οι διοργανώσεις σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Έως και την Κυριακή το βράδυ, τις πόρτες του Vegan Life Festival πέρασαν πολλές εκατοντάδες κόσμου, είτε είναι vegan, είτε όχι. Ο βιγκανισμός πρεσβεύει πολλά παραπάνω από μία απλή διατροφική επιλογή· πρεσβεύει έναν τρόπο ζωής, όπου όλα τα πλάσματα του πλανήτη είναι ίσα χωρίς εκμετάλλευση και αιχμαλωσία και σίγουρα όσοι προσπαθούν για τη διάδοσή του και ενεργή ακτιβιστική δράση αξίζουν τον θαυμασμό μας.