Ο βασιλιάς είναι εδώ! Σύμφωνα με ιστορικούς τροφίμων, οι άνθρωποι τρώνε αυγά για περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια, καταναλώνοντάς τα αρχικά ωμά από τις φωλιές των άγριων πτηνών. Τα πουλιά της ζούγκλας εξημερώθηκαν για παραγωγή αυγών στην Ινδία το 3200 π.Χ., και πιστεύεται ότι η Αρχαία Αίγυπτος και η Αρχαία Κινά ήταν οι πρώτες κοινωνίες που εξημέρωσαν τις κότες. Στην Ελλάδα οι κότες άργησαν να έρθουν και να γίνουν αποδεκτές, όμως οι Ρωμαίοι ήταν εκείνοι που τα λάτρεψαν στην κουζίνα τους. Τόσους αιώνες μετά, το αυγό παραμένει η απόλυτη τροφή, οι συνταγές στις οποίες συμμετέχει είναι κυριολεκτικά χιλιάδες, οι συμβολισμοί του αμέτρητοι, η δύναμή του αξεπέραστη.

Στο νέο τεύχος του Olive που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου μαζί με το Πρώτο Θέμα, αποθεώνουμε το αυγό στην ελληνική μαγειρική!

Το νέο τεύχος του Olive είναι αφιερωμένο στο υλικό που αγαπάμε όλες τις ώρες της ημέρας!
Πρωινό, brunch, μεσημεριανά και βραδινά γεύματα αλλά και γλυκά μαγειρεύονται στην καλύτερή τους εκδοχή με βασικό συστατικό την απόλυτη τροφή, το αυγό, και απογειώνονται.

ΑΚΟΜΑ ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ
Τα αυγά σε 22 εστιατόρια σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη, αλλά και στις μισελενάτες κουζίνες του κόσμου!

Ξεφυλλίστε τις σελίδες του ανανεωμένου Olive και απολαύστε:

Ο βασιλιάς είναι εδώ
Η ιστορία του αυγού στην ελληνική κουζίνα, από τη δεκαετία του ‘50 μέχρι το 2010.

Από τη θεωρία στην πράξη
10+1 κανόνες για τέλεια αυγά
Έλληνες και ξένοι σεφ μοιράζονται μαζί μας τα μυστικά τους για τα πιο επιτυχημένα αυγά στις μαγειρικές μας, γλυκές και αλμυρές.

Lunch with Tina
Με καταγωγή από τα Χανιά και μέριμνα για την εξαιρετική ποιότητα, που την ανέδειξε ως σεφ του Morito και του Moro στο Λονδίνο, αλλά και ως συγγραφέας του βιβλίου «Aegean», η Μαριάννα Λειβαδιτάκη μας εξηγεί τα μυστικά της πρώτης ύλης και του αυγού.

Φαινόμενο: Base Grill
Η χρυσή φωλιά με τα αυγά: Τη λιγουρεύεσαι προτού καν καθίσεις στο τραπέζι σου, τη συζητάς μέρες μετά και ξαναπάς γιατί ξέρεις ότι θα είναι πάντοτε εκεί. Μια ιστορία που γράφεται επί 17 συναπτά έτη.

Debate
Παρεξηγημένο και αγαπημένο. Το αυγό γίνεται θέμα συζήτησης ανάμεσα στους σεφ Έλβι Δημήτρη Ζυμπά & Μαρίνα Χρονά.

Ένα αυγό, μα ποιο αυγό;
Ποιος ήρθε πρώτος, το αυγό ή η κότα; Ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της ανθρώπινης ιστορίας για το αριστούργημα της φύσης παραμένει ακόμα αναπάντητο. Το αυγό. Η πρώτη τροφή του ανθρώπου αμέσως μετά το μητρικό γάλα.

22 πιάτα με απόλυτο πρωταγωνιστή το αυγό
Γίνεται βραστό, τηγανητό, ομελέτα, ποσέ, scrambled και πολλά ακόμα. Το αυγό μπορεί να σταθεί σε πολλά πιάτα: δημιουργικά, απλά, παραδοσιακά, street food και φυσικά σε brunch. Όπου όμως και να βρεθεί, δεν χάνει ποτέ τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Γιατί απλά είναι ο βασιλιάς. Εμείς αναζητήσαμε 22 διαφορετικές, νόστιμες εκδοχές του σε μαγαζιά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που αξίζει να τις δοκιμάσετε.

Το αυγό στις μισελενάτες κουζίνες του κόσμου
Είναι ένα απλό υλικό, που αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανάλογα με τις πρώτες ύλες που το πλαισιώνουν, τον τρόπο που έχει επεξεργαστεί και το πώς σερβίρεται. Τα πιο δημοφιλή και βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια ανά τον κόσμο, λοιπόν, το χειρίζονται αριστοτεχνικά, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι από ένα ταπεινό υλικό μπορεί να προκύψουν μαγειρικά θαύματα.

Η αλήθεια για τον ρόλο του αυγού στη διατροφή μας
Δίνουμε απαντήσεις σε μύθους και αλήθειες για μία από τις βασικότερες τροφές του ανθρώπου, το αυγό, με τη βοήθεια της Αργυρούλας Τζουγανάτου.

GREEN
Farm to table: Μπλε Καναρίνι
Ο πλούτος της μεσσηνιακής γης στο πιάτο. Ο Κωνσταντίνος Βασιλειάδης στο γαστρο-μαγειρείο του στην Καλαμάτα σερβίρει καθημερινά ένα νέο μενού που χτίζεται με γνώμονα τη διαθεσιμότητα, ανάλογα με τα υλικά που θα φτάσουν από τους τουλάχιστον 40 προμηθευτές του.

Πρώτη ύλη: Αυγοφέτες
Χρυσαφένιες και λαχταριστές, γλυκές ή αλμυρές, αλλά πάντοτε αφράτες, έρχονται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και μιλούν όλες τις γλώσσες του πλανήτη.

Vegan
Ο Παναγιώτης Μαγουλάς έγινε vegan μέσα σε ένα βράδυ, πήγε στο τηλεοπτικό show Dragon’s Den, κέρδισε τους επενδυτές και σε λίγο καιρό ξεκινά τη δική του επιχείρηση, ένα vegan «κρεοπωλείο».

Παραγωγός: Zouras Farm
Από το μικρό κοτέτσι του Χολαργού της δεκαετίας του ’40, που ξεκίνησε μαζί με άλλους δυο-τρεις την ορνιθοτροφία στην Ελλάδα, στα χέρια της τρίτης γενιάς, σε εκείνα των δίδυμων αδελφών Δημήτρη και Μανώλη Ζούρα, εξελίσσεται σε μια από τις πιο δυναμικές εταιρείες.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πρωινό & brunch
Δοκιμάζουμε φρέσκες ιδέες που δείχνουν ιδιαίτερη αγάπη στην απόλυτη τροφή, το αυγό.

Ετοιμάζουμε: Αυγά μάτια με τσορίθο & πιπεριά τσίλι, Ομελέτα με μανιτάρια & μπρι,«Φουρτάλια» με λουκάνικο, πατάτες & κολοκυθάκια, Τσακλατιστά αυγά με ντοματίνια & ελιές, Αυγά βραστά με ντομάτα, σαλάμι & μαντζουράνα και πολλά άλλα.

Αυγά σε ορεκτικά & σαλάτες
Τα βράζουμε, τα ψήνουμε, τα κάνουμε τουρσί, για να μπαίνουν στο πιάτο μας κάθε μέρα.

Φτιάχνουμε: Κολοκυθοκεφτέδες με αυγά μάτια, Ψητές πατάτες με σύγκλινο & αυγό μελάτο, Πατάτες τηγανητές με πελτέ ντομάτας, αυγά & ξιδάτο λουκάνικο, Φουσκωτή ομελέτα με σπαράγγια & πατάτες και πολλές άλλες λιχουδιές.

Γεύματα
Το αυγό μπαίνει σε κυρίως πιάτα και μας βγάζει από τη ρουτίνα της γευστικής συνήθειας.

Ετοιμάζουμε: Βίδες με πέστο, απάκι & τηγανητό αυγό, Σπανάκι με ντομάτα & αυγά, Bitoque a la russe με μανιτάρια, Κοσκοσέλα, τη σαντορινιά στραπατσάδα, Μπουλέρι, αυγά με πατάτες γιαχνί, Ρύζι με κουρκουμά, λαχανικά & αυγά μάτια κ.ά.

Αυγό το διεθνές
Οι κουζίνες του κόσμου το αγαπούν και δίνουν πιάτα που ξεφεύγουν από τα κλασικά μονοπάτια.

Σερβίρουμε: Σακσούκα (Shakshuka), Σκωτσέζικα αυγά, Αυγά μπένεντικτ, Ταρτάρ μοσχαρίσιο, «Αυγά σε μια τρύπα» (Egg-in-a-hole) και πολλά άλλα νόστιμα.

Γλυκά με μήλα & αχλάδια
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας ετοιμάζει επιδόρπια με τα εμβληματικά φρούτα του φθινοπώρου.

Μους γιαούρτι με καραμελωμένα αχλάδια, Τάρτα με βρώμη & μήλα, Τάρτα με ροκφόρ & αχλάδια, Τάρτα μήλου, Κέικ με σοκολάτα & αχλάδια & Τάρτα με κομπόστα μήλου

Αυτή την Κυριακή με το Πρώτο Θέμα
Μην το χάσετε!

Olive. Φαγητό με ψυχή!