Λάβαμε πριν από κάποιο διάστημα το τελευταίο της βιβλίο της Ντίνας Νικολάου με τον τίτλο «Dina’s Bakery, my best recipes», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μίνωας. Μέσα από αυτό το βιβλίο θα ακολουθήσουμε την πρέσβειρα της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό στα ταξίδια της: στο Παρίσι, στην Αθήνα, στην Κυρτώνη, σε επαγγελματικές κουζίνες, σε τηλεοπτικά πλατό, σε ατελείωτα οικογενειακά τραπέζια.

Όπως γράφει η ίδια στον πρόλογό της,  έχει συγκεντρώσει τις συνταγές που αν ζούσε έναν αιώνα πριν, σίγουρα θα κατέγραφε για να μην ξεχαστούν και να τις κληροδοτήσει σε εκείνους που αγαπά. Είναι οι καλύτερες συνταγές της, οι αγαπημένες της ή εκείνες που έχουν σίγουρη επιτυχία. Η κάθε μία από αυτές έχει την ιστορία της, το δικό της αποτύπωμα, τη δική της χρονική στιγμή που δικαιωματικά της αξίζει.

Όπως αναφέραμε παραπνω, κάθε πιάτο έχει τη δική του ιστορία, αλλά όλες οι συνταγές -αλμυρές και γλυκές-  έχουν ένα κοινό συστατικό: ένα αρχέγονο υλικό, το αλεύρι. Έτσι, στις σελίδες του βιβλίου αυτού θα βρούμε συνταγές που χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: αρχικά είναι εκείνες του χθες, με αλμυρές προτάσεις όπως παραδοσιακή σπανακόπιτα, τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας και ψωμί με προζύμι, αλλά και γλυκές όπως ο μπακλαβάς με ελαιόλαδο και κανταΐφι το κλασικό. Ακολουθούν οι συνταγές από τη γαλλική παράδοση, το «δικό της Παρίσι» -όπως ονομάζει την κατηγορία- και περιλαμβάνει από Quiche Lorraine, Paris Brest, Eclair au chocolat και Profiteroles με κρέμα βανίλιας, μέχρι τάρτα Νορμανδίας με αχλάδια, Madeleines με άρωμα λεμονιού, αλλά και Macarons de Paris. Τέλος, η τελευταία της κατηγορία συνταγών της περιλαμβάνει προτάσεις από το σήμερα, όπως Red Velvet cake, κοτομπουγάτσα με πιπεριές και banana bread με σοκολάτα, μηλόπιτα με σάλτσα καραμέλας, αλλά και παστουρμαδόπιτα με φρέσκες και λιαστές ντομάτες ή κέικ γεμιστό με μπανάνες και σαντιγί.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που η συγγραφέας αγάπησε πολύ και είχε στο μυαλό της τα τελευταία 5 χρόνια.  Στο τέλος κάθε συνταγής υπάρχει και το προσωπικό σχόλιο της συγγραφέως.

info
Ντίνα Νικολάου, «Dina’s Bakery, my best recipes», Εκδόσεις Μίνωας.