Λίστα καλεσμένων, ποιος θα καθίσει δίπλα σε ποιον, τι ποτά θα σερβίρουμε, πόσα πιάτα πρέπει να έχει ο μπουφές, τι θα γίνει με τα παιδιά και τις διατροφικές ιδιαιτερότητες των φίλων; Σοβαρές ερωτήσεις αναζητούν απαντήσεις για ένα καθ’ όλα επιτυχημένο ρεβεγιόν.

Τα εορταστικά τραπέζια είναι ίσως από τις πλέον σημαντικές οικιακού χαρακτήρα διοργανώσεις που απαιτούν οργάνωση, σχεδιασμό και προγραμματισμό επαγγελματικού επιπέδου, ακόμη και αν θέλουμε το αποτέλεσμα να δείχνει «επιμελώς ατημέλητο». Κι αυτό γιατί διαφορετικά οι διοργανωτές τη βραδιά της γιορτής θα είναι εξουθενωμένοι, δίχως όρεξη για γλέντι. Πώς όμως θα γίνει το τραπέζι του ρεβεγιόν σας το απόλυτο success story, κάνοντας τους επισκέπτες σας να νιώσουν ότι τους υποδέχεστε με τιμές αρχηγού κράτους; Διαβάστε 10+1 tips που, ανεξαρτήτως προϋπολογισμού, τοποθεσίας και αριθμού προσκεκλημένων, θα μετατρέψουν το ρεβεγιόν σας στο επόμενο θαύμα των Χριστουγέννων.

Νο 1
Εν αρχή ην ο χώρος
Προτού φτάσετε στο τι θα φάτε θα πρέπει να αποφασίσετε το πού και το πώς. Οι επαγγελματίες του real estate υποστηρίζουν ότι οι τρεις παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία μιας επιχείρησης είναι η τοποθεσία, η τοποθεσία και η τοποθεσία. Αντλώντας έμπνευση από αυτή τη θεωρία, το σημείο όπου θα τοποθετηθεί ο μπουφές ή το τραπέζι διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο λαμπρό σας ρεβεγιόν.

Ανάλογα με το αν θα παραθέσετε γεύμα σε μπουφέ ή σερβιριστό στο τραπέζι, ο χώρος όπου οι καλεσμένοι σας θα καθίσουν έχει τη σημασία του. Η λαμπρότητα της διοργάνωσης απαιτεί το δείπνο να παρατίθεται στο σαλόνι ή στην τραπεζαρία αναλόγως της χωροταξίας. Ανεξαρτήτως επιλογής, είναι βασικό να διασφαλίζεται η άνετη παραμονή των καλεσμένων, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους αλλά και τη δυνατότητα να συνομιλούν χωρίς δυσκολία. Αυτονόητο θεωρείται πως για τη συνέχεια της βραδιάς θα πρέπει να προβλεφθούν πρόσθετα τραπέζια ή άλλα έπιπλα στα οποία οι καλεσμένοι θα μπορούν να εναποθέτουν τα ποτήρια των ποτών ή το νερό τους και, φυσικά, αριθμός καθισμάτων που θα καλύπτει όλους τους καλεσμένους.

Νο 2
Ουκ εν τω πολλώ το ευ
Το δεύτερο βήμα που απαιτεί καλή σκέψη είναι η εύρεση ενός κεντρικού concept, το οποίο θα μας καθοδηγήσει στη διακόσμηση του τραπεζιού. Εδώ οι επιλογές είναι αμέτρητες και η έμπνευση ανεξάντλητη. Προσπαθήστε να ξεφύγετε από το τετριμμένο τρίπτυχο γκλίτερ – χριστουγεννιάτικες μπάλες – κορδέλες και εφαρμόστε το δόγμα «απλό μεν κλασικό δε». Διαλέξτε μια χρωματική παλέτα και κινηθείτε σε αυτή χωρίς υπερβολές. Στην επιλογή σας μπορεί να βοηθήσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο που ήδη έχετε στολίσει ώστε να επικρατήσει χρωματική αρμονία σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Ασημί και γαλάζιο/μπλε ή κόκκινο/μπορντό και χρυσό είναι δύο συνδυασμοί που θεωρούνται πάντα επιτυχημένοι αρκεί να αποφευχθούν οι υπερβολές. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε ένα κεντρικό στοιχείο, όπως μια χριστουγεννιάτικη γιρλάντα που θα τοποθετήσετε στο κέντρο του τραπεζιού. Το απλό σερβίτσιο, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα θα κλέψουν λίγη από τη λάμψη του πρωταγωνιστή και γρήγορα η γιορτή θα βρίσκεται παντού.
Μια άλλη ιδέα είναι τη διακόσμησή σας να καθοδηγήσει ο χαρακτήρας του σερβίτσιου σας. Μια κλασική πορσελάνη μπορεί να αναζητά το ταίρι της σε ένα κλασικό κεντημένο τραπεζομάντιλο και λίγα κηροπήγια ή ένα πιο ρουστίκ σερβίτσιο να πορεύεται αρμονικά με πιατέλες φρούτων εποχής.

Νο 3
Κάτι «μυρίζει» όμορφα
Ένα γεύμα είναι σημαντικό να ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις. Συνεπώς δεν αρκούν η εικόνα και η γεύση αλλά απαιτείται και η οσμή. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ έλεγε πως «η ομορφιά του αρώματος είναι ότι μιλάει στην καρδιά σου – και ελπίζουμε και σε κάποιου άλλου». Το άρωμα μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά και να μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μας. Γι’ αυτό φροντίστε ο χώρος σας να αναδίδει όμορφες και χριστουγεννιάτικες μυρωδιές, όπως είναι το πορτοκάλι, το γαρίφαλο και η κανέλα. Ένα πολύ εύκολο αρωματικό χώρου, που μπορείτε μόνοι σας να το παρασκευάσετε, είναι να σιγοβράσετε τα προαναφερθέντα υλικά στην εστία της κουζίνας και να απελευθερώσετε τα αρώματά τους. Επίσης, αν έχετε αναμμένο το τζάκι σας, μπορείτε να ρίξετε στη φωτιά φλούδες εσπεριδοειδών που θα γεμίσουν τον χώρο θαλπωρή.

Νο 4
Μενού κοινής αποδοχής
Ανεξαρτήτως χώρου, οσμής, διακόσμησης, απόλυτος κυρίαρχος του ρεβεγιόν παραμένει το φαγητό. Το αιώνιο ερώτημα που ταλανίζει κάθε νοικοκυρά δεν είναι άλλο από το τι θα μαγειρέψει. Το μέγεθος του φορτίου πολλαπλασιάζεται για την οικοδέσποινα που πρέπει στην περίπτωση του εορταστικού δείπνου να σκεφτεί περισσότερους ουρανίσκους από αυτούς της οικογένειάς της. Ένας βασικός κανόνας για να κινηθούμε με ασφάλεια είναι η ποικιλία. Στην περίπτωση που δεν είστε απόλυτα βέβαιοι για τις γευστικές προτιμήσεις των καλεσμένων, μπορείτε να επιλέξετε πιάτα που απευθύνονται σε όλους. Για παράδειγμα, ένα πιάτο με κρέας για όσους δεν προτιμούν το ψάρι και αντίστροφα. Επίσης, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε χορτοφαγικές επιλογές και να αποφύγετε τα ωμά ψάρια για το ενδεχόμενο καλεσμένων σε πρώιμη εγκυμοσύνη. Γενικά, προετοιμαστείτε έχοντας ως βασικό σας στόχο το να υπάρχουν πιάτα κοινής αποδοχής για όλους, σκεπτόμενοι αλλεργίες, δυσανεξίες και διατροφικές επιλογές.

Νο 5
Εύκολα ναι – πρόχειρα όχι
Κάτι που προσδίδει αξία στις συναντήσεις με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων είναι η δυνατότητα να συζητούν μεταξύ τους μετακινούμενοι με άνεση μέσα στον χώρο. Ειδικά στις εορταστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις οι παρευρισκόμενοι μπορεί επιπλέον να επιθυμούν να χορέψουν ή να συνοδέψουν το κρασί τους με ένα ορεκτικό. Έχοντας αυτά υπ’ όψιν, η επιλογή του finger food φαντάζει μονόδρομος. Στα συν του συγκαταλέγονται το κόστος τους αλλά και η ευκολία παρασκευής τους, με την έννοια ότι μπορείτε να τα ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα. Ένα αλμυρό κέικ, μια παραδοσιακή πίτα, ένα ρολό λαχανικών ή μια τάρτα με μανιτάρια είναι μόνο μερικές από τις αναρίθμητες επιλογές που σας δίνονται για τα ορεκτικά σας.

Νο 6
Καλό το gourmet, αλλά καλύτερη η επάρκεια
Για ένα επιτυχημένο ρεβεγιόν δεν φτάνει να έχετε ποιότητα, καθώς χρειάζεστε οπωσδήποτε και την ποσότητα! Τίποτα δεν είναι πιο ντροπιαστικό από την έλλειψη φαγητού ή ποτού στη μέση της βραδιάς. Για να αποφύγετε την ταμπέλα του γερο-Σκρουτζ, υπολογίστε με βάση ότι σε κάθε άτομο αναλογούν 3-4 μπουκιές από κάθε είδος. Στο ποτό, αλκοολούχο ή μη, ξεκινήστε τους υπολογισμούς σας γενναιόδωρα με ποικιλία στις επιλογές και επαρκείς ποσότητες. Στο κρασί, βασικός κανόνας είναι ότι το ένα μπουκάλι επαρκεί για περίπου 5 ποτήρια, αν και στην οικιακή κατανάλωση αυτό μπορεί να μειωθεί στα 4 ποτήρια. Όμοια, σε ποτά όπως το τζιν ή η βότκα, οι εκτιμήσεις θέλουν το ένα μπουκάλι να αρκεί για 16 ποτήρια αν χρησιμοποιείται στην παρασκευή τους μεζούρα. Επειδή όμως στο εορταστικό ρεβεγιόν η μεζούρα είναι συνήθως άγνωστη λέξη, υπολογίστε σε κάθε μπουκάλι τα 12 ποτήρια. Είναι, τέλος, σημαντικό να μεριμνήσετε για καφέ και πρωινό στο ενδεχόμενο της ολονυχτίας των καλεσμένων στην οικία σας.

Νο 7
Τραπέζι χωρίς γλυκό δεν λογίζεται τραπέζι
Κανένα γεύμα δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο αν το επιδόρπιο δεν έχει τον τελευταίο λόγο. Στο ενδεχόμενο του μπουφέ μπορείτε να δώσετε την ευκαιρία των πολλαπλών μικρών αλλά θαυματουργών επιλογών στους καλεσμένους σας, συμπεριλαμβάνοντας ένα για κάθε προτίμηση: κρέμα, σοκολάτα, φρούτο. Εναλλακτικά τα δυο διαφορετικά επιδόρπια είναι υπεραρκετά, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τι έχει προηγηθεί στα κυρίως ώστε να κλείσει το γεύμα μας αρμονικά. Αξίζει να τονιστεί εδώ η αξία του φρούτου στο φινάλε του εορταστικού γεύματος, καθώς ταιριάζει εξαιρετικά με τα επιδόρπια κρασιά και δεν επιβαρύνει με επιπλέον θερμίδες τους καλεσμένους.

Νο 8
Βάλτε την υπογραφή σας
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις επιλογές των ποτών, μια ιδέα που μπορεί να κάνει τη διαφορά στις καρδιές των φιλοξενούμενών σας είναι να προσφέρετε το δικό σας coctail. Κατά γενική ομολογία, το signature cocktail αναβαθμίζει την κάθε εκδήλωση προσδίδοντάς της χαρακτήρα. Το signature δημιουργείται αποκλειστικά για μια συγκεκριμένη εκδήλωση δημιουργώντας μια ξεχωριστή αίσθηση στους συμμετέχοντες. Στο δικό σας λοιπόν ρεβεγιόν μπορείτε να παρασκευάσετε ένα cocktail που θα φέρει την υπογραφή σας τόσο στη συνταγή όσο και στην ονομασία. Μάλιστα πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω ή παραπάνω, μπορείτε να έχετε και μια μη αλκοολούχα παραλλαγή για όσους δεν το προτιμούν. Εστιάστε τόσο στη γευστική του αρμονία αλλά και στον χρωματισμό του cocktail σας με στόχο τα Χριστούγεννα να βρίσκονται παντού!

Νο 9
Οδηγίες προς «ναυτιλλομένους»
Μια άλλη ωραία ιδέα για το τραπέζι του ρεβεγιόν είναι να δημιουργήσετε ετικέτες στις οποίες θα αναγράφονται οι ονομασίες και τα υλικά των εδεσμάτων σας. Έτσι, αποφεύγετε να απαντάτε συνεχώς σε ερωτήσεις τύπου «τι είναι αυτό;» ή «τι έχει μέσα;». Αν μάλιστα πιάνει το χέρι σας, μπορείτε να ζωγραφίσετε τις μικρές σας ταμπελίτσες ή να τις «στολίσετε» με γκλίτερ ή χρωματιστά pon-pon. Αν όχι, χρησιμοποιήστε χρωματιστούς μαρκαδόρους ή χαρτόνια για να τις δημιουργήσετε και κολλήστε εορταστικά αυτοκόλλητα. Προσοχή στα ορθογραφικά λάθη για να μην κοπεί η όρεξη των καλεσμένων σας!

Νο 10
Οι μικροί καλεσμένοι έχουν μεγάλες απαιτήσεις
Συνήθως το ρεβεγιόν, λόγω του οικογενειακού του χαρακτήρα, έχει και καλεσμένους μικρής ηλικίας. Για να εξασφαλίσετε μια ευχάριστη (και ήρεμη) για όλους παραμονή Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς, μεριμνήστε να δημιουργήσετε έναν ιδιαίτερο χώρο στον οποίο οι μικροί φιλοξενούμενοι θα μπορούν να γευματίσουν. Διακοσμήστε τον χώρο τους με πιο φιλικά για παιδιά υλικά και λάβετε υπόψη στις επιλογές των σερβίτσιων σας πρώτα την ασφάλειά τους. Επίσης, επάνω στο τραπέζι μπορείτε να βάλετε στοιχεία με τα οποία μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά μέχρι να έρθει η ώρα του γεύματος και βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε ορατό από τους ενήλικες σημείο. Λάβετε, τέλος, υπόψη σας το ενδεχόμενο να έχετε πιάτα που η πλειονότητα των μικρών επισκεπτών καταναλώνει με ευχαρίστηση, όπως μακαρόνια, πατάτες, πουρές, κοτομπουκιές ή τα στικ λαχανικών.

Νο 11
Το ρεβεγιόν γίνεται πράσινο
Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο είναι το πώς το εορταστικό σας ρεβεγιόν μπορεί να διεξαχθεί -πλέον- σεβόμενο τις αρχές της βιωσιμότητας. Είναι πράγματι πολύ δελεαστικό το να μην πλύνετε πιάτα, ποτήρια, κατσαρόλες και όλα τα συμπαρομαρτούντα των φιλοξενούμενών σας, επιλέγοντας τους πλαστικούς φίλους τους. Όμως, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε τα δικά σας σερβίτσια ακόμη και αν είναι αταίριαστα μεταξύ τους. Υπάρχει πάντα και η επιλογή των βιοδιασπώμενων αλλά ίσως χάσετε στην επισημότητα της ημέρας. Όμως η βιωσιμότητα δεν έρχεται μόνο με τα πιάτα, καθώς έχει περισσότερες απαιτήσεις. Επιλέξτε τοπικούς παραγωγούς ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Τυρί, λαχανικά, κρέας αλλά και κρασί είναι διαθέσιμα πλέον τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην περιφέρεια από τοπικούς παραγωγούς. Και, αν φαντάζει δύσκολο ή χρονοβόρο, προσπαθήστε. Έστω και ορισμένα εξ αυτών να καταφέρετε να τα ενσωματώσετε στο μενού σας, έχετε κάνει το πρώτο βήμα. Μην ξεχνάτε όμως και την επόμενη μέρα. Το βιώσιμο θα κριθεί στο πώς θα διαχειριστείτε και τα περισσεύματα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο μπορείτε να ανατρέξετε στην αρχή του άρθρου που έκανε λόγο για σωστό σχεδιασμό και οργάνωση. Σχεδιάστε λοιπόν το μενού, υπολογίστε τις ποσότητες και οργανώστε το τραπέζι σας σκεπτόμενοι αν και ποιες από τις επιλογές σας σε πιάτα μπορούν να αξιοποιηθούν (εάν περισσέψουν) την επόμενη μέρα. Αποθηκεύστε, μετατρέψτε και ξαναγιορτάστε.