Το ποτό είναι μια ιδιαίτερη απόλαυση με πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες γι αυτό δεν υπάρχει καταλληλότερη εποχή του χρόνου από τις γιορτές, ειδικά την Πρωτοχρονιά, για να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα εκλεκτά ποτά που θα αποθεώσουν τα τραπέζια μας και θα ανεβάσουν τη διάθεσή μας. Κλασικές ή πιο ιδιαίτερες, σχεδόν όλες οι κατηγορίες ποτών μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στα εορταστικά καλέσματα, ανάλογα με τα γούστα μας αλλά και με τα φαγητά με τα οποία θα συνδυαστούν.

Τι μας αρέσει όμως να πίνουμε στις γιορτές; Ένα καλό κόκκινο κρασί μαζί με το φαγητό ή ένας γλυκός οίνος σαν επίλογος πλάι στο επιδόρπιο, ένα κοκτέιλ συνδυασμένο με finger food, ένα λευκό αφρώδες για να υποδεχθούμε τη νέα χρονιά είναι μόνο μερικές από τις επιλογές ποτών που θεωρούνται εξ ορισμού γιορτινές. Ωστόσο ο καθένας από εμάς έχει το δικό του ξεχωριστό ορόσημο για την πρώτη ημέρα του χρόνου. Αν η Πρωτοχρονιά ήταν ποτό λοιπόν, ποιο ποτό θα ήταν;

Ιδού τα δικά μας αγαπημένα:

Ροζέ φυσαλίδες
Αν η Πρωτοχρονιά ήταν ποτό σίγουρα θα ήταν μία φινετσάτη, ροζέ σαμπάνια με κομψές και παιχνιδιάρικες φυσαλίδες. Γιατί, μια ζωή την έχουμε. Αν δεν μας περιποιηθούμε με τον πιο εκλεπτυσμένο τρόπο πάνω στην αλλαγή του χρόνου, τότε πότε σκοπεύουμε να το κάνουμε; Τις καλύτερες ευχές μου για ένα υπέροχο νέο έτος, Less Bitter, more glitter! Και εις υγείαν! Γ.Μπ.

Κόκκινο κρασί
Όπου και να είμαι και να γιορτάζω την νέα χρονιά πάντα θέλω να συνοδέψω το φαγητό μου με ένα πλούσιο κόκκινο κρασί. Τα Δραμινά συνήθως εξυπηρετούν την φαντασίωση μου και ένα καλό ξινόμαυρο είναι η καλύτερη απάντηση. Αχ! Ανυπομονώ. Λ.Τρ.

Σαμπάνια
Εδώ είμαστε για να λέμε αλήθειες. Η Πρωτοχρονιά είναι η σαμπάνια. «Ε ναι, φυσικά», μπορεί να σκεφτούν πολλοί. Μόνο που εγώ δεν το εννοώ ακριβώς έτσι. Σε εμένα η σαμπάνια, την οποία σημειωτέων πίνω ΜΟΝΟ εκείνη την ημέρα, έχει μια έντονη επίδραση. Είναι που δεν πίνω γενικά, είναι που χαίρομαι πολύ, είναι που διψάω απίστευτα μετά τα αλμυρά φαγητά και αυτή είναι τόσο δροσιστική, πάντως την καταναλώνω με μεγάλη χαρά. Αυτό φυσικά έχει και τις παρενέργειες του. Έτσι η Πρωτοχρονιά με βρίσκει πάντα να κάνω κάτι απίστευτα περίεργο. Όπως το να μεθάω με δυο ποτήρια σαμπάνιας, την ώρα που παίζουμε πόκερ και να νομίζω ότι είμαι στο Mont Parnes και θα τους πάρω τα εξοχικά και τα αμάξια, ή το να γίνομαι ο θείος που «κάθεται με τη νεολαία» και κάνει αδιάκριτες ερωτήσεις σε όλους. Φυσικά το επόμενο πρωί, λέω στον εαυτό μου ότι δεν θα ξαναπιώ σαμπάνια και τελικά κάθε 31/12 λέω «Έλα μωρέ, δεν είναι κάθε μέρα Πρωτοχρονιά». Π. Μπ.

Vinsanto
Τέλειο ματσάρισμα στη σκέψη μου, η Πρωτοχρονιά στρωμένη σε ένα υπέρλαμπρο, γιορτινό τραπέζι δίπλα σε γλυκούς, επιδόρπιους οίνους που δίνουν πάσα σε ακόμα πιο γλυκές προπόσεις για νέα ξεκινήματα και επανεκκινήσεις σε όλα εκείνα που άδοξα έληξαν ή απλά πάτησαν παύση κατά το πρόσφατο παρελθόν. Βυθίζω, λοιπόν, ότι με πίκρανε τον χρόνο που πέρασε, σε ένα ποτήρι Vinsanto Σαντορίνης, που με βοηθά και να χωνέψω όλα εκείνα που μου «έπεσαν» βαριά, και υποδέχομαι με επίγευση γλυκιά και ευχάριστη, ό,τι καινούργιο έρθει στη ζωή μου! Λ. Χρ.

Kir Royale
Τα αφρώδη κρασιά είναι της γιορτής και της χαράς. Το ίδιο ισχύει και για τα αντίστοιχα κοκτέιλ. Πάντα μου αρέσει να έχω αυτήν την παιχνιδιάρικη αίσθηση στον ουρανίσκο μου την πρώτη μέρα του χρόνου. Επίσης είναι η μόνη μέρα της χρονιάς ίσως και όλης της ζωής μου που συμπαθώ την πολυτέλεια ως έννοια και την επιζητώ κάνοντάς την πράξη έστω για λίγο, με τα δικά μου μέτρα και σταθμά βέβαια. Οπότε μερικά ποτήρια brut σαμπάνια με λικέρ φραγκοστάφυλο είναι ό,τι πρέπει για εμένα στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Ζ.Π.

Spritz
Τα spritz ποτά λέγεται πως είναι συνώνυμα της άνοιξης και του καλοκαιριού αλλά εγώ δεν έχω ταυτίσει περισσότερο ποτό με την Πρωτοχρονιά από το Hugo. Το γνώριμο σε όλο και περισσότερους cocktail δεν είναι μια επιλογή με το κλασικό βάρος του ουίσκι -ειδικά στην single malt εκδοχή του- αλλά έχει αυτό ακριβώς που απαιτεί κάθε νέο έτος, την φρεσκάδα και την υπόσχεση της. Prosecco, λικέρ και μέντα θα είναι τα δομικά στοιχεία σας κι έχετε ένα μίγμα που «καθαρίζει» το στόμα σας, το φρεσκάρει και το γλυκαίνει για να σας αφήσει μια ανάλαφρη γεύση, προπομπό μιας χρονιάς tabula rasa που επιδιώκει το πρώτο εκείνο χαλαρό ξεκίνημά της μέσα από την απλότητα. Β.Μ.

Γιορτινή Margarita
Η Πρωτοχρονιά παραπέμπει σε κάτι αφρώδες, είτε αυτό είναι μια σαμπάνια είτε ένα Prosecco είτε οι αγαπημένες μου ροζ φυσαλίδες! Και το πιο classy cocktail με σαμπάνια είναι το Kir Royale. Ωστόσο, επειδή όλα αναφέρθηκαν παραπάνω από τους συναδέλφους, λέω να κάνω μια ακόμη πρόταση, πολύ αγαπημένη και πολύ εορταστική: μια Margarita αλλιώς! Το κλασικό κοκτέιλ στην πιο γιορτινή του εκδοχή και σε κόκκινο χρώμα, λόγω της ημέρας! Ποιο είναι το έξτρα υλικό που κάνει τη διαφορά;  To cranberry σε δυο εκδοχές: ο χυμός για τη γεύση και το χρώμα και οι καρποί για το γαρνίρισμα!  Μην ξεχάσετε το αλάτι γύρω από το ποτήρι, για να προσφέρετε την πιο τέλεια ξεχωριστή Margarita στους καλεσμένους σας! Cheers! Και Καλή Χρονιά! Ν.Κ.

Τα κείμενα υπογράφουν: Νίκη- Μαρία Κοσκινά, Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιάννα Μπαλαφούτη, Πέγκυ Μπαμπάθα, Ζωή Παπαφωτίου, Εύη Σκλατινιώτη, Λευτέρης Τρίγκας.