Η εορταστική περίοδος που διανύουμε ξεσηκώνει και ξεμυαλίζει όλες τις αισθήσεις και μάλιστα πολύ καιρό πριν την επίσημη έναρξή της. Ειδικά γεύση και όσφρηση μαγεύονται από μαγειρέματα παραδοσιακά και γεύματα λουκούλλεια, γλυκά που ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις και άλλα θεαματικά στην όψη και περίπλοκα, που απαιτούν επιδεξιότητα κι αφοσίωση για την παρασκευή τους. Από κάθε άποψη τα Χριστούγεννα είναι η πιο γευστική γιορτή, εκείνη που η γαστρονομία και η ζαχαροπλαστική, από τα σπίτια όλων μας ως τα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου, έχουν την τιμητική τους.

Αντίστοιχα, η πόλη που κάθε χρόνο αναδεικνύεται σε κορυφαίο χριστουγεννιάτικο προορισμό και μαγεύει με τη σειρά της όλες τις αισθήσεις, δεν είναι άλλη από το Λονδίνο. Η βρετανική πρωτεύουσα που δεν εφησυχάζει ποτέ, ξεπέρασε για άλλη μια χρονιά κάθε προηγούμενο με θεάματα, γεύσεις, εικόνες και εν τέλει εντυπώσεις που αφήνουν άφωνους Λονδρέζους κι επισκέπτες. Από τα πιο εντυπωσιακά σκηνικά, αυτά των πολυτελών λονδρέζικων ξενοδοχείων, που με την εμπνευσμένη τους διακόσμηση και την περισσή τους λάμψη, βάζουν σε πλήρως εορταστική διάθεση όποιον περάσει το κατώφλι τους.

 

Το γεμάτο φαντασία, χρώμα και χριστουγεννιάτικη ζεστασιά σύμπαν της Kit Kemp

Ένα κεφάλαιο από μόνα τους αποτελούν τα 8 ξενοδοχεία της αλυσίδας Firmdale Hotels στο Λονδίνο, και όσο μοναδική είναι η αισθητική τους ταυτότητα, εξίσου μοναδική είναι και η φετινή γιορτινή εικόνα τους. Η Kit Kemp, η γυναίκα-μύθος και κορυφαίο πλέον όνομα του interior design, που άλλαξε για πάντα την αισθητική των λονδρέζικων ξενοδοχείων και αναβάθμισε το στυλ English countryside chic σε άλλο επίπεδο, δεν θα μπορούσε να μη μας χαρίσει και υπέροχες εικόνες χριστουγεννιάτικης θαλπωρής. Στα ξενοδοχεία που ανήκουν στην επιχείρηση που η ίδια και ο σύζυγός της έστησαν απ΄το μηδέν, τα γεμάτα χρώμα, καλυμμένα με μοναδικές ταπετσαρίες σαλόνια με τα άνετα έπιπλα, τα εκλεκτικά έργα τέχνης και τους τόσο χαρακτηριστικούς, παιχνιδιάρικους συνδυασμούς υφών και μοτίβων που την καθιέρωσαν, τυλίγονται με γιορτινή έμπνευση και γίνονται οι πιο χουχουλιάρικοι και ζεστοί χώροι για να απολαύσει κανείς ένα αρωματικό τσάι συνοδεία μερικών παραδοσιακών mince pies.

Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που η Kemp υπογράφει και φέτος, είναι του ίδιου μοτίβου σε όλα της τα ξενοδοχεία, χωρίς υπερβολές, περιττούς εντυπωσιασμούς και φανταχτερά στολίδια. Στα μεγάλα τζάκια θα δει κανείς κρεμασμένες υφασμάτινες κάλτσες που αυξάνουν την προσμονή για τα δώρα της Πρωτοχρονιάς και πλούσιες γιρλάντες από έλατα και γκι που φέρνουν για άλλη μια φορά την αγγλική εξοχή στην καρδιά της πόλης. Οι αίθουσες υποδοχής στολίζονται με αληθινά έλατα μέσα σε ψάθινα καλάθια, που με τη σειρά τους εντυπωσιάζουν με τα μοναδικά, κεραμικά ζωγραφισμένα στο χέρι στολίδια τους: λίγες μπάλες με χαρούμενες παραστάσεις και πολυάριθμα ζωάκια – ωδή στην παιδική αθωότητα που ξυπνούν τα Χριστούγεννα μέσα μας. Πλησιάζοντας κοντά και παρατηρώντας ανάμεσα στα φωτισμένα κλαδιά θα δει κανείς αρκουδάκια, κουνελάκια, ελεφαντάκια, σκυλάκια, κοτοπουλάκια και το σήμα κατατεθέν της σχεδιάστριας, τις περίφημες κούκλες μοδιστρικής που κοσμούν και κάθε δωμάτιο των Haymarket, Ham Yard, Soho Hotel, Number Sixteen, Covent Garden, Charlotte Street, Dorset Square και Knightsbridge Hotel.

Τα θεαματικά χωριά από μπισκοτόσπιτα της Victoria Villella

Το στοιχείο ωστόσο που φέτος κλέβει την παράσταση είναι οι υπέροχες συνθέσεις με τα σπίτια από gingerbread, που απλώνονται μπροστά από τα στολισμένα δέντρα ή στα τραπέζια των σαλονιών και κάνουν μικρούς και μεγάλους να κοντοστέκονται και να χαζεύουν τις πανέμορφες λεπτομέρειές τους. Μικρά χιονισμένα χωριά που μοσχοβολούν αρώματα πιπερόριζας, με έλατα από ζαχαρόπαστα, χαμογελαστές μπισκοτένιες φιγούρες, χιονάνθρωπους κι ελαφάκια και βέβαια σπιτάκια αλπικού στυλ από ζύμη, με στέγες στολισμένες από χιόνι μαρέγκας, κόκκινο γλάσο, πολύχρωμες καραμέλες και ζαχαρωτά, παστέλ marshmallows, ζελεδάκια, κουφέτα και βρώσιμο glitter, γίνονται ένας ολόγλυκος, παραμυθένιος μικρόκοσμος στο ήδη γοητευτικό περιβάλλον των Firmdale Hotels.

Η μαγεία ξεκινά από την κουζίνα μήνες πριν τα Χριστούγεννα, όπως αποκαλύπτει η Victoria Villella, επικεφαλής Pastry Chef του Ham Yard Hotel εδώ κι ενάμιση χρόνο, που ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό στην πρόκληση της δημιουργίας μαγικών χριστουγεννιάτικων εμπειριών, από τα παραδοσιακά μίνι mince pies, τα ταρτάκια αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών, που υποδέχονται τους επισκέπτες στο lobby, ως τα εντυπωσιακά μπισκοτόσπιτα που εκτίθενται στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων. Εκείνη κι η ομάδα της δουλεύουν ασταμάτητα πολλές εβδομάδες για να ετοιμάσουν τη ζύμη και τα σχέδια, να ψήσουν, να «χτίσουν» και τελικά να βάλουν τις τελικές πινελιές, που θα κάνουν όσους βρεθούν για διαμονή, φαγητό, τσάι ή ποτό στα ξενοδοχεία της αλυσίδας, να αισθανθούν για λίγο τη μαγεία των γιορτών σαν να ΄ναι παιδιά. Το σκηνικό συμπληρώνουν τα αρώματα μπαχαρικών και η χριστουγεννιάτικη μουσική, κάνοντας την ατμόσφαιρα να σε τυλίγει τόσο ζεστά, που δεν θες να την αποχωριστείς ούτε για τους αστραφτερούς δρόμους του Λονδίνου.

Η συνταγή της Victoria για τις δικές μας δημιουργίες από gingerbread

Εξαιρετικά διαδεδομένο στην Κεντρική Ευρώπη και η πιο δημοφιλής χριστουγεννιάτικη λιχουδιά στις χριστουγεννιάτικες αγορές της, το τζίντζερμπρεντ – η αρωματισμένη με τζίντζερ, κανέλα, γαρίφαλο ακόμη και μοσχοκάρυδο ζύμη, που γίνεται από μαλακό κέικ ως τραγανά μπισκότα – κάνει το σπίτι να μοσχοβολά και προσφέρεται για ατέλειωτες ιδέες γιορτινής διακόσμησης.
Το να φτιάξεται τα δικά σας μπισκοτόσπιτα ή μπισκότα πιπερόριζας μαζί με τα παιδιά, αφήνοντάς τα να τα στολίσουν βάζοντας όλη τη φαντασία τους, είναι μια από τις ωραιότερες χριστουγεννιάτικες εμπειρίες στην κουζίνα, και με τη συνταγή της Victoria Villella και των Firmdale Hotels, η επιτυχία και η γεύση είναι δεδομένες.

Υλικά
340γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
230γρ. μελάσα
4 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
840γρ. αλεύρι
2 κουτ.γλυκού κανέλα σε σκόνη
3 κουτ.γλυκού τριμμένο τζίντζερ
2 κουτ.γλυκούμαγειρική σόδα
1 κουτ.γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:
Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέστε σιγά σιγά τη μελάσα, αφήνοντας να αναμειχθεί καλά με το μείγμα και προσθέστε ένα ένα τ΄ αυγά ώσπου κι αυτά να ενσωματωθούν πλήρως. Κοσκινίστε τα μπαχαρικά στο αλεύρι και προσθέστε σταδιακά στο μίξερ συνεχίζοντας το χτύπημα, ξεκολλώντας τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ μέχρι όλα τα υλικά να ενοποιηθούν εντελώς.

Βγάλτε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, μοιράστε τη σε αρκετά κομμάτια, τυλίξτε τα καλά σε μεμβράνη τροφίμων και βάλτε τα στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου. Αφού σφίξει η ζύμη, απλώστε τη μεταξύ δύο κομματιών χαρτιού ψησίματος ώστε το πάχος της να γίνει περίπου 1 εκατοστό. Κόψτε τους τοίχους των σπιτιών στο μέγεθος που θέλετε ή με χρησιμοποιήστε κουπ πατ μπισκότων σε χριστουγεννιάτικα σχήματα.

Ψήστε στους 190°C – η ακριβής ώρα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα των κομματιών – ελέγξτε τις άκρες ώστε να έχουν πάρει καφέ χρώμα και την επιφάνεια να είναι αρκετά στεγνή. Είναι προτιμότερο να ψήσετε λίγο παραπάνω αν πρόκειται να φτιάξετε μπισκοτόσπιτα, τα μη επαρκώς ψημένα κομμάτια μπορεί να είναι μαλακότερα και να μη στέκονται καλά όταν τα συναρμολογήσετε.

Αφήστε τα μπισκότα ή τα κομμάτια των σπιτιών να κρυώσουν καλά σε σχάρα φούρνου, πριν ξεκινήσετε τη συναρμολόγηση ή τη διακόσμηση με γλάσο που θα φτιάξετε αναμειγνύοντας νερό με άχνη ζάχαρη ή και χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Όσο για το στόλισμά τους, εμπνευστείτε από τον χριστουγεννιάτικο κόσμο της Kit Kemp, βάλτε όλη σας τη φαντασία και χτίστε το δικό σας ολόγλυκο χωριό από μπισκοτένια σπιτάκια.

Φωτογραφίες: Αριέττα Πούλιου