Εορταστικό απόγευμα με τσάι, (και καφέ) και τα συνοδευτικά τους, μέσα από αλμυρές και γλυκές συνταγές που μας ταξιδεύουν στο Παρίσι.

Τάρτα τατέν
1 Ωρα και 10′ | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
Για την τάρτα
1 φύλλο σφολιάτας
λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
7 κουτ. σούπας ζάχαρη
60 γρ. βούτυρο κρύο, σε κομματάκια
7 μέτρια σκληρά μήλα (καθαρισμένα και κομμένα στα 4 ή στα 6)
1 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
λίγη κανέλα, σκόνη

Για το σερβίρισμα
γιαούρτι ή χτυπημένη κρέμα ή παγωτό

Διαδικασία
Τάρτα: Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε αλευρωμένο πάγκο. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και με πλάστη ανοίγουμε λίγο τη σφολιάτα να γίνει πιο λεπτή. Με ένα τσέρκι, κόβουμε δίσκο σφολιάτας 25-26 εκ. Τρυπάμε ολόγυρα τη σφολιάτα με πιρούνι και τη βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη σταδιακά σε τηγάνι 22 εκ. (που μπαίνει στον φούρνο) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Κάθε φορά που λιώνει η ζάχαρη που ρίχνουμε, προσθέτουμε την επόμενη δόση. Όταν λιώσει όλη η ζάχαρη, αποσύρουμε από τη φωτιά και αμέσως ρίχνουμε μέσα τα κρύα κομμάτια βούτυρο. Αραδιάζουμε τα καθαρισμένα μήλα με τη στρογγυλή τους πλευρά να ακουμπάει στο τηγάνι. Τα μήλα τα βάζουμε σε σειρά, σε διάταξη κύκλου το ένα πολύ κοντά στο άλλο, δηλαδή αποφεύγουμε να υπάρχει κενό μεταξύ τους.

Τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Τοποθετούμε το τηγάνι στη μεσαία θέση του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 15′. Κατόπιν, με προσοχή τα σκεπάζουμε με την παγωμένη σφολιάτα. Με μία μαρίζ βυθίζουμε τις άκρες στα πλαϊνά του τηγανιού, ώστε να σκεπάσουμε καλά τα μήλα.

Με τη λάμα του μαχαιριού τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια της σφολιάτας ώστε να φεύγουν οι ατμοί του ψησίματος και να γίνει η σφολιάτα πολύ τραγανή. Ξαναβάζουμε την τάρτα στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30′ μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει, να γίνει τραγανή και να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα. Αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για περίπου 10′ και να κρυώσει ελαφρά. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε την τάρτα μήλου από τα τοιχώματα του τηγανιού. Την αναποδογυρίζουμε μεμιάς και αφήνουμε όλη την καραμέλα μήλου να στραγγίζει από το τηγάνι πάνω στην τάρτα. Κόβουμε την τάρτα τατέν σε κομμάτια και τη σερβίρουμε με παγωτό βανίλια γιαούρτι ή κρέμα.

Κρουασάν με σολομό και αβοκάντο
10 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
12 κρουασάν βουτύρου, μικρά
4-5 κουτ. σούπας μαγιονέζα
150 γρ. σολομό, σε φέτες
6 φέτες μαρούλι, κομμένες στη μέση
1 ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες και στη μέση
2 αβοκάντο, κομμένα σε φέτες

Διαδικασία
Κόβουμε τα κρουασάν στα δύο (οριζόντια) και αλείφουμε με μαγιονέζα το κάθε κομμάτι. Τέλος, τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι κρουασάν τον σολομό, το μαρούλι, την ντομάτα, το αβοκάντο και τα σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια και σερβίρουμε.

Ταρτάκια λεμονιού
1 Ώρα | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
Για τη ζύμη
½ φλιτζ. βούτυρο κρύο, σε κυβάκια
100 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ. γλυκού μπέκιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

Για την κρέμα λεμονιού
1-2 λεμόνια, τον χυμό
2 κουτ. γλυκού άρωμα λεμονιού
65 γρ. ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
4 κουτ. σούπας βούτυρο

Για τα μαρεγκάκια
2 ασπράδια αυγών
170 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουτ. σούπας υγρή βανίλια
2 κουτ. σούπας νερό
50 γρ. ζάχαρη άχνη

Διαδικασία
Ζύμη: Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι που το έχουμε αναμείξει με το μπέικιν πάουντερ. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και τη βανίλια. Παίρνουμε τη ζύμη, ανοίγουμε φύλλο και το τοποθετούμε σε φορμάκια για ταρτάκια. Τρυπάμε με ένα πιρουνάκι τον πάτο και ψήνουμε 18-20′ στους 180° C.

Κρέμα λεμονιού: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και το τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει (μπεν μαρί). Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας μέχρι να γίνει μια ελαφριά κρέμα. Το βγάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε την κρέμα σε γυάλινο βάζο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Μαρεγκάκια: Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τον χυμό, τη βανίλια, το νερό, τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα αφράτο και σταθερό.
Βάζουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και κόβουμε μικρά μπαλάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C για 1,5 ώρα. Βγάζουμε από τα φορμάκια τις ψημένες βάσεις, γαρνίρουμε με κρέμα λεμονιού και από πάνω με ένα μαρεγκάκι.

Μπριός με μάντολες
30 Λεπτά + 2 Ώρες αναμονή | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
200 γρ. βούτυρο
8 γρ. αποξηραμένη μαγιά
50 γρ. ζάχαρη καστανή
5 αυγά χτυπημένα
1 κουτ. σούπας γάλα
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κουτ. γλυκού αλάτι
120 γρ. κόκκινες μάντολες, σπασμένες καλά
80 γρ. ζάχαρη καστανή
70 ml νερό
1 αυγό

Διαδικασία
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και βάζουμε τον γάντζο. Χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 5΄. Όταν το μείγμα μας είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τον κάδο και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας ελαφρώς αλευρωμένη. Τη χωρίζουμε σε 3 ίσια κομμάτια μήκους περίπου 30 εκ. Διπλώνουμε τις τρεις ζύμες σε πλεξούδα. Τοποθετούμε την πλεξούδα στη φόρμα. Καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε τη ζύμη με το αυγό και ψήνουμε για 25′. Αφαιρούμε το μπριός από τον φούρνο και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για άλλα 5′ στους 180° C ή μέχρι να βυθίσουμε ένα ξύλινο καλαμάκι ή μαχαίρι και να βγει καθαρό. Το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα. Κατόπιν βγάζουμε από τη φόρμα και σερβίρουμε.

Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio Lm