Προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς που τιμούν τη δουλειά τους και σέβονται τους καταναλωτές μπαίνουν στη λίστα με τα καλύτερα δώρα μας για την  Πρωτοχρονιά.

Δείτε παρακάτω τις επιλογές μας:

Σύκα από την Εύβοια
Η ιδιαίτερη τεχνική αποξήρανσης των σύκων Κύμης περνάει από γενιά σε γενιά. Έχει καταχωρηθεί ως ΠΟΠ και ξεχωρίζει για τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η Askada δημιουργεί ένα ρολό σύκου με σοκολάτα, brandy και καραμελωμένα αμύγδαλα.
www.askada.gr

Σοκολάτα με αλάτι από τη Γαύδο
Η Kakau Worship παράγει bean-to-bar σοκολάτες με απόλυτο έλεγχο της σοκολατοποίησης. Η βιολογική σοκολάτα Temple of Poseidon αποτελείται από σπόρους κακάο από τo Μπελίζ Maya Mountain, βούτυρο κακάο από το Περού, ζάχαρη καρύδας από την Ινδονησία και ανθό αλατιού από τη Γαύδο.
www.kakau.gr

Μπανανοστάφιδο από την Κρήτη
Το μπανανοστάφιδο προέρχεται από τη βιολογική φάρμα μπανάνας Νami στην Κρήτη. Χρησιμοποιείται μέθοδος ήπιας αφυδάτωσης προκειμένου οι μπανάνες να αποκτούν μαστιχωτή υφή με χρώματα καραμέλας, ενώ το άρωμα και η πλούσια γεύση αναδεικνύονται αποκλειστικά από τα φυσικά σάκχαρά τους.
Instagram: @banana.nami

Συκοκάρυδο από την Καλαμάτα
Τα συκοκάρυδα των ζαχαροπλαστείων Αθανασίου αποτελούνται σύκα Καλαμάτας που γλασάρονται, γεμίζονται με ελληνικά καρύδια, καλύπτονται με σοκολάτα και τυλίγονται. Η μεταλλική κασετίνα έχει νοσταλγική διάθεση και δίνει προστιθέμενη αξία αναβαθμίζοντας το τελικό προϊόν.
www.athanasiou1938.com

Ταχινοπιτάκια από τη Σάμο
Τα τριγωνικά ταχινοπιτάκια μοιάζουν εύκολα, όμως κρύβουν περίπλοκη διαδικασία. Τρανή απόδειξη, η πλούσια γεύση ταχινιού με τόσο τραγανό φύλλο, σχεδόν εθιστικό. Δημιουργός είναι η Αργυρώ Αναστασίου, που αφιέρωσε τη ζωή της στη ζαχαροπλαστική τέχνη της Σάμου.
www.theorima.com

Σοκολάτα με Metaxa
Η eSophy και τo Metaxa παρουσιάζουν μια εξατομικευμένη εμπειρία σοκολάτας δημιουργώντας συνδυασμούς που αναδεικνύουν τη γεύση του αποστάγματος. Σοκολάτα με κάρδαμο και σύκο, πορτοκάλι και βαλσαμικό, μαύρη με πικάντικο βερίκοκο ή με χειμωνιάτικα μπαχαρικά.
www.esophychocolates.gr

Από την Ιταλία με αγάπη
Το MiTo’21 είναι αυθεντικό και πληροί όλα τα κριτήρια του μιλανέζικου panettone. Παρασκευάζεται με προζύμι, κρόκο αυγού που διακρίνεται από το έντονο κίτρινο χρώμα και περιέχει πορτοκάλι, κίτρο και σταφίδες. Δημιουργός είναι ο Μιχάλης Τυράκης που ερωτεύτηκε τη γαστρονομική κουλτούρα της γειτονικής χώρας. www.mito21.com

Βενιζελικά από τη Λήμνο
Τα βενιζελικά δημιουργήθηκαν για να υποδεχθούν τον Βενιζέλο και καθιερώθηκαν ως κέρασμα. Γίνονται με ζύμη από αμύγδαλα, καρύδια, κουβερτούρα, καιυποβρύχιο βανίλια. Από τις «Κασπακ’νές Λιχουδιές» της Μυρσίνης Χρυσοκέφαλου-Χορού.
www.limnos-lixoudies.gr.

Μια Ιταλίδα από την Αθήνα
To Noble Panettone του Ευγένιου Βαρδακαστάνη είναι συννεφένιο, με πλούσιο αρωματικό προφίλ και την απαραίτητη υγρασία. Φτιάχνεται με φυσικό προζύμι σε δύο εκδοχές: το Classico με πορτοκάλι και λεμόνι confit, σταφίδα ξανθή και βανίλια Μαδαγασκάρης και το Marroncini με κάστανο confit και σοκολάτα γάλακτος. www.noblepastry.gr

Balsamico από το Καπανδρίτι
Η παλαίωση του Botanico Gold Seal γίνεται σε συστοιχίες βαρελιών από διαφορετικά ξύλα με μειούμενο μέγεθος. Είναι ένα υπερσυμπυκνωμένο βαλσαμικό ξίδι με βαθιά γεύση καραμέλας, αποξηραμένων φρούτων, σταφίδας και μελιού που αρτύζει ιδανικά παλαιωμένα τυριά, λευκές κρέμες, παγωτό καϊμάκι και σούπες βελουτέ. www.domaine-lazaridi.gr

Φιστίκι Αιγίνης ΠΟΠ
Η ΑΙΓΙΝΑ® Ξηροί Καρποί είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που καλλιεργεί φιστίκια από το 1952 ακολουθώντας αυστηρές μεθόδους προκειμένου να παράγουν ξηρούς καρπούς άριστης ποιότητας, πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά και μοναδική γεύση. Το φιστίκι Αιγίνης πιστοποιήθηκε το 1996 ως ΠΟΠ. www.aiginadrynuts.com

Πέρλες Βαλσαμικού από την Καλαμάτα
Οι πέρλες Messino περιέχουν βαλσαμικό που παλαιώνεται για 6 μήνες. Δημιουργούνται με αντίστροφη σφαιροποίηση και εσωκλείουν το πλούσιο άρωμα σε μια μικρή σφαίρα, με λεπτό εξωτερικό περίβλημα και ζουμερό εσωτερικό. Έχουν εντυπωσιακή εμφάνιση και προσφέρουν έντονη γευστική εμπειρία, καθώς σκάνε στον ουρανίσκο.
www.messino.gr

Βούτυρο από τη Νάξο με τρούφα
Η αυθεντική γεύση του αγελαδινού βουτύρου Νάξου, οι ιδιότητες της τρούφας Tuber Melanosporum και η νοστιμιά των porcini δημιουργούν ένα εκλεκτό έδεσμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά . Δημιουργός είναι ο Νεκτάριος Φιλιππόπουλος, τροφοσυλλέκτης και ιδρυτής των μανιταροεξορμήσεων.
www.fungihellas.gr

Τρούφα από την Εύβοια
H τρούφα είναι τροφή με φαρμακευτικές ιδιότητες, υπέροχο άρωμα και ξεχωριστή γεύση. Η ΔΙΡΦΥΣ έχει σχεδιάσει μια μεγάλη γκάμα καλλιεργούμενα, φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια καθώς και σπάνιες τρούφες, όπως αυτή τη μαύρη τρούφα που συντηρείται σε βαζάκι και απογειώνει ζυμαρικά, σούπες και ψητά κρεατικά. www.manitariadirfis.gr

Ελιές από τη Λακωνία
Οι Telies ελιές Καλαμών με βότανα, της premium σειράς των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, έχουν βραβευτεί ως οι Νο 1 ελιές στον θεσμό Aristoleo High Phenolic Table Olive Awards, που προσμετρά τα υψηλά ευεργετικά συστατικά στον καρπό. Έχουν πλούσια γεύση και μπορούν να καταναλωθούν ως θρεπτικό σνακ. www.bioarmonia.gr

Παλαιωμένο ξίδι από τη Σαντορίνη
Το παλαιωμένο ξίδι Ασύρτικου γεννήθηκε στην προσπάθεια βελτίωσης του Θαλασσίτη και βασίστηκε στην επινόηση μιας υβριδικής μεθόδου οξοποίησης, που συνδυάζει την παραδοσιακή γαλλική συνταγή της Ορλεάνης με αυτήν του Aceto Balsamico της Ιταλίας. Μέσα από μια περίπλοκη επεξεργασία τεσσάρων ετών, με πολλά και διαφορετικά στάδια οξοποίησης, δημιουργείται το γλυκό συμπυκνωμένο ξίδι που παλαιώνει για τουλάχιστον άλλο έναν χρόνο μέσα σε παλιά δρύινα βαρέλια των 500 lt.
www.gaiawines.gr

Μαύρο σκόρδο από το Πήλιο
Το μαύρο σκόρδο θεωρείται υπερτροφή και δημιουργείται από το λευκό. Στην Ελλάδα έγινε γνωστό χάρη στη τεχνογνωσία και τους πειραματισμούς που χαρακτηρίζουν την ομάδα Black Garlic DownVillage και πλέον κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές όπως σκελίδες, πάστα, με μέλι, σε σχήμα χαβιαριού κ.ά.
www.blackgarlicdv.gr

Μέλι γλυκάνισου-μάραρου από τη Βόρεια Εύβοια
Το βιολογικό μέλι μάραθου – γλυκάνισου των Bee Naturalles συλλέγεται από τη βόρεια Εύβοια. Είναι διαυγές, καθαρό, με βελούδινη υφή και επίγευση μάραθου – γλυκάνισου, δρυός και αγρίων βοτάνων. Φέρει βαριά ιστορία καθώς προέρχεται από τους σπόρους και τις καλλιέργειες των προσφύγων της Μικράς Ασίας. www.beenaturalles.com

Ταχίνι με φύτρες σουσαμιού από τον Έβρο 
Αυτό το καινοτόμο προϊόν φέρει ισχυρισμούς υγείας καθώς καλύπτει το 40% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο. Αξίζει να σημειωθεί η πληθωρική δροσιά της γεύσης που αμφιταλαντεύεται μεταξύ τσάγαλου και ξηρού σουσαμιού. Παράγεται από τη Samythos που καλλιεργεί την ελληνική ποικιλία σουσαμιού Έβρος. www.samythos.gr

Μέλι από γαλάζιο αγκάθι της χαράδρας του Βίκου
Οι Nomad κυκλοφορούν στις χαράδρες του Βίκου, εξερευνώντας τη βιοποικιλότητα των βοτάνων, αγριολούλουδων και κωνοφόρων, προκειμένου να δημιουργήσουν μέλια ανώτερης ποιότητας όπως είναι η περίπτωση του μελιού από γαλάζιο αγκάθι και άγρια βότανα. Έχει ισορροπημένη βοτανική γεύση, μετρημένη γλύκα και απαλές νότες πρόπολης.
www.nomad-honey.gr

Μέλι Ερείκης από την Άνδρο
Τα μελίσσια της βιολογικής μελισσοκομίας Τριδήμα «3 Μέλισσες» κατοικούν σε μέρη μακριά από οικισμούς, εκτεθειμένα στους αέρηδες του Αιγαίου. Το φθινόπωρο παράγουν μέλι ερείκης με υψηλά ποσοστά γυρεόκοκκων (95%), συμπαγές και άγλυκο, με καθαρή γεύση αλμυρής καραμέλας βουτύρου και ξηροκαρπάτη
επίγευση.
www.3melisses.gr

Κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα ΠΟΠ
Η παγκοσμίως γνωστή Κορινθιακή Σταφίδα «ΒΟΣΤΙΤΣΑ» ΠΟΠ θεωρείται η ανώτερη ποιότητα και ξεχωρίζει για το υπέροχο άρωμα και την μοναδική γεύση της. Καλλιεργείται αποκλειστικά στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της ημιορεινής και ορεινής Αιγιάλειας και τυποποιείται από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, βιολογική και συμβατική.
www.pesunion.gr

Συνοδεύστε όλα τα σοκολατένια ή φρουτένια κεράσματα των γιορτών που θα προσφέρετε στους καλεσμένους σας μαζί με αποστάγματα ή και επιδόρπιους οίνους, για το πιο ταιριαστό γλυκό τέλος των γευμάτων.

Σοκολατένια μανταρίνια από τη Χίο
Αυτή η σοκολατένια λιχουδιά όταν σπάει απλώνει τα αρώματα και τις γεύσεις που χιώτικου μανταρινιού. H Citrus δημιούργησε ένα ντιζαϊνάτο κουτί που κρύβει σοκολάτες langues de chat (η γλώσσα της γάτας) σε μια ονομασία εμπνευσμένη από το ομώνυμο γαλλικό μπισκοτάκι.
www.citrus-chios.gr

Ωμοφαγικές μπάρες από τη Θεσσαλονίκη
Η Ηoligreen Snacks & Flavors εξειδικεύεται στη βιολογική παραγωγή ωμοφαγικών προϊόντων. Για τις γιορτές προτείνει ένα χρυσό τρίγωνο που όταν συνδυάζεται με άλλα, δημιουργεί ένα παιχνιδιάρικο δέντρο. Κάθε πλευρά περιέχει διαφορετική γεύση: λευκό μελομακάρονο, παντζάρι με λευκή σοκολάτα, πραλίνα με πιπέρι καγιέν.
www.holigreen.gr 

Σοκολάτα με Metaxa
Η eSophy και τo METAXA παρουσιάζουν μια εξατομικευμένη εμπειρία σοκολάτας, δημιουργώντας σοκολατένιους συνδυασμούς που αναδεικνύουν τις γεύσεις του αποστάγματος. Σοκολάτα με κάρδαμο και σύκο, πορτοκάλι και βαλσαμικό, μαύρη με πικάντικο βερίκοκο ή με χειμωνιάτικα μπαχαρικά, κάθε μία πρόταση είναι μοναδική και απολαυστική.
www.esophychocolates.gr

«Γεμάτα» αμυγδαλωτά από τη Λέσβο
Τα περίτεχνα αμυγδαλωτά του γάμου και της χαράς που «κεντάνε» οι γυναίκες του συνεταιρισμού Παρακοίλων Λέσβου ζυμώνονται με αμυγδαλόψιχα και ζάχαρη άχνη και στη συνέχεια αρωματίζονται με ανθόνερο από φύλλα νεραντζιάς. Στη συνέχεια μορφοποιούνται σε σχήματα λουλουδιών και στεγνώνουν στον αέρα πριν προσφερθούν.
www.parakilawomencoop.com

Καλσούνια από την Άνδρο
Τα ανδριώτικα καλσούνια παρασκευάζονται με καρύδια, κουκουνάρια και μπαχάρια. Ζυμώνονται με θυμαρίσιο μέλι, τυλίγονται με χειροποίητο φύλλο και ποτίζονται με ανθόνερο και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη. Παράγονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για περισσότερα από 80 χρόνια, στη Μεσαριά από το εργαστήριο Ζαΐρη. www.zairis-pastry.gr

Συκομαΐδα από την Κέρκυρα
Η παραδοσιακή κερκυραϊκή συκομαΐδα παρασκευάζεται με αποξηραμένα σύκα, μαριναρισμένα σε κόκκινο κρασί αρωματισμένο με γλυκάνισο, μαραθόσπορο και πιπέρι. Η πικάντικη γεύση της ταιριάζει με αποστάγματα και συνοδεύει ποικιλίες. Η εταιρία Lazaris προτείνει 4 εκδοχές: κουμ κουάτ, ούζο, πικάντικη με ούζο, σοκολάτα και brandy.
www.lazarisartisan.com

Βοτανικό ρόφημα με εορταστική διάθεση
Βοτανικό ρόφημα που περιέχει φλούδα πορτοκαλιού, τσάι του βουνού, τζίντζερ, κανέλα, λουίζα, φασκόμηλο, ύσσωπο, άγριο τριαντάφυλλο, κάρδαμο και γαρίφαλο, όλα βιολογικής γεωργίας. H Rhoeco είναι plastic free και προτείνει το άδειο δοχείο να μετατρέπεται σε γλαστράκι φύτευσης για τα σποράκια που κρύβονται στο καπάκι.
www.rhoeco.com

Μαλοτήρα Κρήτης με μανταρίνι Χίου
Το Arritos Citrus Treasures περιέχει λουίζα, μαλοτήρα, δεντρολίβανο, μέντα και φλούδα χιώτικου μανταρινιού. Επικρατούν οι λεμονάτες νότες της λουίζας που σε συνδυασμό με το εσπεριδοειδές δίνουν ένα ρόφημα ευεξίας. Η μαλοτήρα ισορροπεί τα αρώματα, ενώ στην επίγευση η μέντα αφήνει ένα δροσερό αίσθημα αναζωογόνησης.
www.arritos.gr

Σαρανταβότανο από την Κρήτη
Το Κρητικό Σαρανταβότανο είναι παραδοσιακή συνταγή που βασίζεται στη θεραπευτική σοφία της φύσης και στη δύναμη της γης. Η μέθοδος συλλογής περνάει από μάνα σε κόρη και η ανάδειξή του οφείλεται στη Ν. Κοκκινάκη που το τυποποιεί σε τρεις εκδοχές: κλασικό, λεμόνι, γαρίφαλο και κανέλα.
www.sarantabotano.gr

Πέστροφα από τον Ταΰγετο
Αυτές οι πέστροφες έχουν μεγαλώσει με βιολογικές τροφές στα πηγαία νερά του Ταΰγετου. Τα φιλέτα τους παρασκευάζονται με τη μέθοδο gravlax και καπνίζονται με αργό τρόπο, φυσικού και ψυχρού καπνίσματος, με ξύλα οξιάς. Τα φιλέτα τεμαχίζονται στο χέρι και το αποτέλεσμα είναι υψηλής θρεπτικής αξίας,
με πλούσιο άρωμα και γεμάτη γεύση.
www.g-fish.gr

Χαβιάρι από την Άρτα
Το Golden Ossetra είναι ένα σπάνιο χαβιάρι με χρυσοκίτρινο χρώμα και μεγάλη, σφιχτή πέρλα. Προέρχεται από οξύρρυγχους που εκτρέφονται στη φάρμα Thesauri, στον Αμβρακικό. Σερβίρεται παγωμένο, και δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με μεταλλικά σκεύη καθώς επηρεάζεται η καθαρή γεύση του.
www.thesauricaviar.com

Η ψυχή του αυγοτάραχου
Το Τrikalinos Psyche προέρχεται από μια ήπια μέθοδο ωρίμασης των αυγών του κέφαλου, η οποία τα διατηρεί ζουμερά και κρεμώδη. Έχει βελούδινη υφή και επίμονη umami επίγευση με πληθωρική γεύση θάλασσας. Σερβίρεται πάνω σε μπριός και συνοδεύεται με σαμπάνια, βότκα ή ουίσκι.
www.trikalinos.gr

Rezanna από το Μέτσοβο
Η ελληνικής παραγωγής παρμεζάνα rezzana tossizza ξεχωρίζει για την umami γεύση, με νότες καβουρδισμένου αμύγδαλου και καφέ βουτύρου, έχει αλμυρή επίγευση και βουτυράτη γλύκα στο τελείωμα. Παράγεται από το Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, με 100% αγελαδινό γάλα και ωριμάζει 30 μήνες πριν συσκευαστεί. tossizza.wixsite.com

Πρόβειο προσούτο από την Άνδρο
Παράδοση και καινοτομία μαζί από το Αλλαντοποιείο Αφοί Τριδήμα της Άνδρου. Επιλεγμένα κομμάτια από πρόβειο μπούτι παστώνονται στο αλάτι, μαρινάρονται σε κρασί με μπαχαρικά και ωριμάζουν σε προσομοίωση συνθηκών σπηλιάς. Σερβίρεται κομμένο σε λεπτές φέτες και συνοδεύει ποικιλίες αλλαντικών, μπρουσκέτες και πιάτα ζυμαρικών.
www.afoi-tridima.gr

Λούζα από την Τήνο
Η λούζα παράγεται στο αλλαντοποιείο του Ι. Κρητικού και προέρχεται από τη ραχοκοκαλιά ή το φιλέτο του χοιρινού. Αφού περάσει από χοντρό αλάτι, εμβαπτίζεται σε κρασί και μπαχαρικά, περνιέται σε έντερο και κρεμιέται στον αέρα. Όταν ωριμάσει, σερβίρεται φιλεταρισμένο σε λεπτές φέτες.
www.gianniskritikos.gr