Glühwein από την Aλσατία, egg nog από τον Καναδά και ζεστό τσίπουρο με μπαχάρια από τον χιονισμένο Γράμμο. Θα περάσουμε όμορφα, όμορφα, όμορφα και τούτη τη γιορτινή βραδιά…

Στην Θεοτόκο, στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας, το έχει ήδη στρώσει. Κάποτε περνούσε από εδώ ο κεντρικός δρόμος και τα τραπέζια ήταν γεμάτα με χοιρινά στην γάστρα. Σήμερα, μένουν λίγοι που ανεβαίνουν ακόμα στο βουνό για κούμπλα (άγρια κορόμηλα), βατσινόμουρα (άγρια μούρα), γκόρτσα (άγρια αχλάδια), κράνα, ορνούς (άγρια σύκα) και άγρια καρύδια για μαρμελάδες. Τα παγωμένα βράδια, μάλιστα, στήνουν πάνω στο μπρίκι ένα κατσαρόλι, ρίχνουν τσάι του βουνού, τσίπουρο, μέλι, ένα ξυλάκι κανέλα και ζεσταίνεται το κορμί και η ψυχή.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η συνήθεια του egg nog το 1800 στις τούντρες του Καναδά. Ένα ρόφημα που έφεραν οι πρώτοι άποικοι από την γηραιά Αλβιώνα με χτυπημένο αυγό, γάλα και ζάχαρη με κονιάκ, τσέρι ή κρασί που πέρασε στα σαλόνια από άκρη σε άκρη του κόσμου σε δεκάδες πιθανές παραλλαγές.

Στις εργατικές συνοικίες, μάλιστα, του Λονδίνου φτιάχνουν ακόμα διάφορες εκδοχές Egg Flip με τζιν, ουίσκι, ρούμι ή τσέρι ακολουθώντας τις συνταγές του πρώτου διδάξαντα «καθηγητή» -όπως ήταν το παρατσούκλι του- Jerry Thomas που κυκλοφόρησε το 1862 τον οδηγό του The Bon Vivant΄s Companion με όλα τα παραδοσιακά κοκτέιλ.

Glüwein (Aλσατία/Γερμανία/Αυστρία, 6-8 άτομα)
Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί (καλύτερα φρουτώδες) και 25 cl νερό. Όταν αρχίζει να κοχλάζει προσθέτετε 100 γρ. μαύρη ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλα, το χυμό και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, το ξύσμα από 1 λεμόνι, μισό κουταλάκι από μοσχοκάρυδο και μοσχοκάρφι και προαιρετικά, δυο φέτες φρέσκο τζίντζερ. Αφήνετε να βράσει 2 λεπτά, κατεβάζετε την φωτιά και σιγοβράζετε 20 λεπτά. Σουρώνετε, σερβίρετε σε γυάλινα ποτήρια με βαρύ πάτο και χερούλι (για να το κρατάει ζεστό) με ένα ξυλάκι κανέλα και μια διακοσμητική φλούδα πορτοκαλιού.

Ζεστός μηλίτης (Γαλλία, 8 άτομα)
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε 5 λεπτά ½ μπουκάλι μηλίτη, 100 γρ. λευκή ζάχαρη και ένα μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε το υπόλοιπο ½ μπουκάλι μηλίτη με 50 cl χυμό αχλαδιού. Προσθέτετε στον ζεστό μηλίτη (αφού αφαιρέσετε το μοσχοκάρυδο), το μείγμα μηλίτη-αχλαδιού, 60 cl λικέρ και σερβίρετε με τριμμένο μοσχοκάρυδο από πάνω.

Ζεστό τσάι (1 άτομο)
Bράζετε Earl Grey τσάι. Σε ένα σέικερ λιώνετε με το ξύλινο γουδοχέρι 1 κουταλιά μαρμελάδα μαύρα κεράσια. Προσθέτετε 5 cl κονιάκ, το ζεστό τσάι, μια σταγόνα bitter και 1 cl λικέρ άγρια μούρα και ανακατεύετε.

Hot Grog (Mεγάλη Βρετανία, 1 άτομο)
Βάζετε μια κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι με βαρύ πάτο και χερούλι. Προσθέτετε σιγά-σιγά για να το διαλύσετε 12,5 cl βραστό νερό, 5 cl ρούμι και 1,5 cl χυμό πράσινου λεμονιού. Πίνεται ζεστό (oφείλει το όνομα στον ναύαρχο Vernon, γνωστό με το παρατσούκλι Old Grog, που διέταξε τους ναύτες του τον 17ο αιώνα να ρίχνουν λίγο ρούμι στο νερό που αποθήκευαν μήνες στα βαρέλια του πλοίου για να σπάσει η μυρωδιά του). Στις Ην. Πολιτείες το κάνουν με μπέρμπον ή κονιάκ και στην Σκωτία με ουίσκι.

Egg nog (Ην. Πολιτείες/Καναδάς, 6 άτομα)
Χτυπάτε τρεις κρόκους αβγών με 35 γρ. λευκή ζάχαρη να ασπρίσουν. Προσθέτετε 450 ml γάλα, 150 ml κρέμα γάλακτος, 75 ml μπράντι, 75 ml ρούμι, 25 ml κρασί Μadeira και μισό κουταλάκι κανέλλα και μοσχοκάρυδο. Χτυπάτε καλά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 35 γρ. λευκής ζάχαρης. Όταν αφρατέψουν προσθέτετε στο μίγμα των κρόκων και σερβίρετε με τριμμένη κανέλλα.

Smoking Bishop (Μεγάλη Βρετανία, 10 άτομα)
Παίρνετε 6 πορτοκάλια, τα πλένετε, σκουπίζετε καλά και καρφώνετε μοσχοκάρφια (αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και ένα γκρέιπ φρουτ). Γεμίζετε μια κανάτα με 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί και ¼ του κιλού ζάχαρη, προσθέτετε τα πορτοκάλια, σκεπάζετε και αφήνετε 24 ώρες. Την επόμενη βγάζετε τα πορτοκάλια, στύβετε τον χυμό, ρίχνετε μέσα στο κρασί και βάζετε στην φωτιά να ζεσταθεί προσθέτοντας ένα ξυλαράκι κανέλλα και ένα μπουκάλι πορτό. Σερβίρετε σε παντς (το όνομα Καπνισμένος Επίσκοπος προέρχεται από το σχήμα του μπολ του παντς σαν μίτρα. Η πρώτη εμφάνισή του γίνεται στα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα του Κάρολου Ντίκενς το 1843. Ανάλογα με την προσθήκη του αλκοόλ διαφέρει και το όνομα: Smoking Cardinal με σαμπάνια και κρασί του Ρήνου, και Smoking Pope με κρασί Βουργουνδίας)

Ζεστό τσίπουρο με μέλι και Ρακόμελο (Ελλάδα, 1 άτομο)
Βάζετε στο μπρίκι 1 κρασοπότηρο τσίπουρο, ½ κουταλάκι ζάχαρη, 1 πρέζα κανέλα και 1-2 μοσχοκάρφια. Ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και ρίχνετε σε ποτήρι που έχετε βάλει 1 κουταλιά μέλι. Με αντίστοιχο τρόπο γίνεται και το ρακόμελο: βάζετε στο μπρίκι 1 κρασοπότηρο κρητική ρακή, 1 πρέζα κανέλλα, 1-2 μοσχοκάρφια και 1 κουταλιά μέλι και ανακατεύετε Προσοχή, σε σιγανή φωτιά γιατί οι αναθυμιάσεις της ρακής μπορεί να «αρπάξουν».

Δείτε επίσης:

Κρύο ζελέ και ζεστό κρασί κανέλας

Glogg, όπως λέμε γιορτινό ζεστό κρασί

Ζεστό αρωματικό κρασί: Το ποτό των Χριστουγέννων

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr