Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε το κλειδί του, αλλά το έχανε συνεχώς. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έκανε εκεί τα ραντεβού της με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και έτρωγαν πάστες, στον τοίχο υπάρχει η ιδιόχειρη επιστολή του Γιάννη Ρίτσου στον Μάνο Κατράκη, όταν ήταν και οι δύο εξόριστοι. Το εστιατόριο-θρύλος της Αθήνας ανοίγει τις πόρτες του στο Olive και θυμάται τις πιο απίθανες Πρωτοχρονιές του.

Σε μια γραφική γειτονιά της Αθήνας, ανάμεσα σε στενά δρομάκια, καφέ και σπίτια, βρίσκεται το εστιατόριο Μαγεμένος Αυλός. Η ιστορία του ξεκινάει σαν παραμύθι, ένας μαγικός τόπος που ξεπηδά από το παρελθόν με σκοπό να γίνει ένα αγαπημένο στέκι για τους λάτρεις της γαστρονομίας. Πριν από πολλά χρόνια λέγεται ότι ο Μαγεμένος Αυλός ήταν ένας μαγικός κήπος που φιλοξενούσε μυθικά πλάσματα και αγγέλους. Καθώς ο χρόνος περνούσε ο Μαγεμένος Αυλός μεταμορφώθηκε σε ένα εστιατόριο που συνδυάζει την παράδοση με επίκεντρο την τιρολέζικη κουζίνα.

Οι τοίχοι του διηγούνται ιστορίες από το παρελθόν, ενώ η αύρα του μεταφέρει τους επισκέπτες σε έναν κόσμο μαγείας. Και μπορεί η πρεμιέρα της παράστασης του «Μαγικού Αυλού» στην Ελλάδα να δόθηκε με καθυστέρηση αιώνων, μόλις στις 18 Ιανουαρίου του 1969 από την Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Μαγεμένος Αυλός όμως στέκει στο ίδιο μέρος από το 1961 και δεν έχει κλείσει ούτε μία ημέρα. «Δεν είναι καθόλου εύκολο ένα εστιατόριο να παραμένει ίδιο και ανοιχτό συνεχώς σχεδόν τα 2/3 του αιώνα. Γίνονται παντού ανανεώσεις και ανακαινίσεις. Εμείς σε αυτή τη γωνιά, που διάλεξε ο Γιώργος Πολυχρόνης (πρώτος ιδιοκτήτης), κάνουμε την ίδια προσπάθεια και ο κόσμος συνεχίζει να μας αγαπά. Διαμορφωθήκαμε σε μουσικό εστιατόριο και κάθε βράδυ επίσης έχουμε ζωντανή μουσική, μαζί με τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου», λέει ο τωρινός ιδιοκτήτης Δημήτρης Θεοφίλου.

Φλαμπέ κουζίνα και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Σήμερα το ιστορικό εστιατόριο διατηρεί την αίγλη του και όλα τα χαρακτηριστικά που το έκαναν διάσημο. Ενώ το 1961 ξεκίνησε ως πρατήριο γλυκών, οι κοσμικοί της εποχής έψαχναν και κάτι για να φάνε. Έτσι λοιπόν ο Γιώργος Πολυχρόνης έφερε από το σπίτι του ένα φοντί τυριών και το σκηνικό άρχισε να αλλάζει. Το ζαχαροπλαστείο έγινε εστιατόριο. Μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, το εστιατόριο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο φλαμπέ μενού, ετοιμασμένο μπροστά στα μάτια των πελατών από τον chef de flambage.

Το φοντί παραμένει στον κατάλογο, όπως και η αγαπημένη πικάτα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η κρέπα τιτιζέ, για την οποία χάλαγε τη δίαιτά της η Αλίκη Βουγιουκλάκη, το φιλέτο Κόζακ, τα σνίτσελ βιενουά και Χόφμαν, που λάτρευε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε κλείσει ένα μεγάλο τραπέζι μια Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Εμείς για να κρατήσουμε το οικογενειακό περιβάλλον κλείνουμε τα φώτα και χτυπάμε για κάθε μήνα ένα κύμβαλο μέχρι να φτάσουμε στον Δεκέμβρη και να μπει έτσι ο καινούριος χρόνος. Στην πρώτη παραγγελία ο έμπειρος σερβιτόρος έπεσε με όλα τα ποτά φαρδύς πλατύς μπροστά στα πόδια του. Ύστερα δεν άναβαν τα φώτα μετά την αλλαγή και δημιουργήθηκε αμηχανία. Εκείνη τη στιγμή αποτόλμησα και του είπα: “Κύριε πρόεδρε, αυτά βλέπει ο κόσμος και σας έχει βγει το όνομα” . Τότε εκείνος έσκασε στα γέλια! Αλλά πάντα οι πιο φτασμένοι και καλλιεργημένοι πελάτες μας είχαν τον μεγαλύτερο αυτοσαρκασμό». Ο Δήμος Μούτσης κάποιες γιορτές μιμούνταν τον Χατζιδάκι για τις κινήσεις του στην ορχήστρα και ο ίδιος ο συνθέτης τον τσάκωσε μια φορά στα πράσα. «Πετάχτηκε τότε ο Γκάτσος και είπε: “Μάνο μου, τον Θεοδωράκη κάνει, όχι εσένα” και γελούσαν όλοι μαζί, μια αγκαλιά».

Αυτή την Πρωτοχρονιά το μενού είναι πλούσιο. Ο καλεσμένος μπορεί να διαλέξει μεταξύ πολλών επιλογών ανάμεσα σε γαλοπούλα, αμνοερίφια, ψάρι, πολλά τυριά και σαλάτες. «Για μένα οι γιορτές είναι παράδοση. Γι’ αυτό και το μενού που έχουμε σκαρώσει είναι ό,τι ακριβώς περιμένετε. Ίσως όμως ο πάγκος με τα γλυκά να είναι το καμάρι μας. Με πάνω από είκοσι γλυκά, όλοι εκείνες τις ημέρες ξεχνούν το ζάχαρό τους. Μάλιστα έχουμε πάστες vintage που δύσκολα πια βρίσκεις, όπως η σεράνο και η νουγκατίνα», λέει ο κ. Θεοφίλου.

Ο μυστικός πρωτοχρονιάτικος δείπνος

Όλες οι σημαντικές στιγμές στη ζωή μας ξεκινούν συνήθως γύρω από ένα τραπέζι. «Γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε τόσο προσεκτικοί και αισθανόμαστε τεράστια ευθύνη γύρω από κάθε πιάτο. Είναι μια λειτουργία φοβερή και γι’ αυτό οι επαγγελματίες του χώρου πρέπει πάντα να είναι υπ’ ατμόν», δηλώνει ο ιδιοκτήτης. Στη μέσα ξύλινη σάλα το έργο του Επαμεινώνδα Δασκαλόπουλου με τίτλο «Μυστικός Δείπνος» κυριαρχεί στον χώρο. Πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία να τον αγοράσουν, αλλά «δεν πωλείται, καθώς αυτά τα έργα δεν έχουν τιμή, έχουν μόνο αξία». Στην ελαιογραφία διακρίνονται, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Μινωτής, ο Θεόδωρος Αντωνίου, ο Νίκος Περαντινός και ο Αλέκος Λιδωρίκης. Στο κέντρο, σαν 13ος μαθητής και Χριστός ταυτόχρονα, δεσπόζει ο επίσημος θαμώνας του μαγαζιού, ο Μάνος Χατζιδάκις, και στο πιάτο του υπάρχει μόνο μία ελιά, καθώς η πνευματική τροφή δεν χρειάζεται περίτεχνα εδέσματα. Πρόκειται για τον άνθρωπο που είχε μετατρέψει το εστιατόριο σε δεύτερο σπίτι του. Οι ιστορίες για εκείνον είναι πολλές και η αλήθεια είναι πως έχουν χιλιογραφεί.

Πώς θα έκανε άραγε Πρωτοχρονιά σήμερα ο Μάνος Χατζιδάκις αν ζούσε; «Όπως έκανε πάντα. Διάλεγε έναν στενό κύκλο δικών του ανθρώπων και συζητούσαν ώρες ολόκληρες. Έκαναν μια αναδρομή του έτους και φιλοσοφούσαν. Άλλωστε αυτό έκαναν κάθε στιγμή, εμβάθυναν συνεχώς μέχρι το ξημέρωμα. Είχαν αγάπη ο ένας για τον άλλον και την εξέφραζαν». Αυτό που σκέφτηκα καθώς τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια αναβόσβηναν ολόγυρα ήταν πως αυτές οι παρέες έγραψαν Ιστορία. Οι παρέες τώρα τι κάνουν; Τι γράφουν τόσο απορροφημένες στο κινητό τους; «Με πεισμώνει να προσπαθώ ακόμα περισσότερο να κάνω τους ανθρώπους να συνομιλούν. Η συναναστροφή πια έχει πάει στο κινητό τηλέφωνο. Απελπίζομαι όταν βλέπω παρέες, παιδιά και ζευγάρια να είναι μαζί, αλλά ταυτόχρονα να θέλουν να αποδράσουν σε έναν κόσμο πλασματικό. Ε, αυτό δεν μπορούσε να συμβεί τότε, όχι μόνο λόγω τεχνολογίας, αλλά και λόγω νοοτροπίας. Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι μια ιεροτελεστία, μια οικογενειακή υπόθεση, μια παράδοση που μας καλεί να είμαστε παρόντες», καταλήγει ο κ. Θεοφίλου.

Φέτος ανοίξτε τα τραπέζια σας και κλείστε τα κινητά σας! Χαρίστε τον εαυτό σας σε άλλους και δείτε με τα μάτια σας έναν «φλαμπέ» κόσμο να ζωντανεύει μέσα από τα πιάτα και τα λόγια σας και, πού ξέρετε, ίσως κάποια στιγμή να γίνετε εσείς και η παρέα σας μια ιστορική ελαιογραφία. Καλή χρονιά!

info
Μαγεμένος Αυλός, Αμύντα 4, πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, Αθήνα, τηλ. 210 7223195

Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη