Τo τσάτνεϊ είναι μια γλυκόξινη μαρμελάδα φρούτων ή/και λαχανικών που σιγομαγειρεύονται με τη βοήθεια της ζάχαρης και του ξυδιού. Η λέξη έχει ινδική προέλευση και σημαίνει «έντονα καρυκευμένο». Τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερο της μόδας ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στο γιορτινό τραπέζι καθώς δένουν γευστικά όχι μόνο με τα κρεατικά μας αλλά και με τα πλατώ των τυριών και αλλαντικών.
Στα μαγαζιά που εξειδικεύονται στα τυριά και τα αλλαντικά θα βρείτε σίγουρα συσκευασμένα ή και χειροποίητα chutney και μάλιστα σε μεγάλη ποικιλία. Ωστόσο, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε μόνοι σας και μάλιστα χωρίς να καταβάλετε και μεγάλη προσπάθεια, καθώς είναι κάτι εύκολο.

Σας έχουμε συγκεντρώσει 5 διαφορετικές προτάσεις για σπιτικά chutney:

To τσάτνεϊ του τεμπέλη
Ένα εύκολο τσάτνεϊ που γίνεται σε μέσα σε 30΄και δίνει εύκολα μια ξεχωριστή νότα στα πλατό των τυριών και των αλλαντικών μας.

Tσάτνεϊ κρεμμύδι

Τα κρέατα έχουν την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι και το τσάτνεϊ κρεμμυδιού είναι μια παρασκευή-πασπαρτού, που δεν πρόκειται να πάει χαμένη!

Chutney σύκου
Τα chutneys δίνουν μια διαφορετική νότα στο τραπέζι συνοδεύοντας κρέατα, πουλερικά, τυριά, αλλαντικά, θαλασσινά και λαχανικά. Τώρα λοιπόν που τα σύκα είναι στα καλύτερά τους, τα κάνουμε chutney!

Τσάτνεϊ με μπέικον, μάραθο και ξινόμηλο
Ένα ιδιαίτερο chutney με μπέικον, πολλά μυρωδικά και ξινόμηλο! Συνοδεύει αρμονικά τα κρεατικά αλλά και τα πλατό τυριών και αλλαντικών.

Kαι κάποιες… μαρμελάδες σαν chutney:

Μαρμελάδα (chutney) ντομάτας με μπαχαρικά
Μία απολαυστική, αλμυρή μαρμελάδα, πες την και chutney, που συνοδεύει ιδανικά τυριά αλλά και ψητά κρέατα. Ξεχωρίζει για την έντονη γεύση της λόγω των μπαχαρικών, ενώ είναι και πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Καυτερή μαρμελάδα πιπεριάς
Χρησιμοποιήστε αυτή την πικάντικη λιχουδιά σαν συνοδευτικό μαζί με τυριά, ψητά κρέατα και αλλαντικά, σε καναπεδάκια και όπου αλλού σας αρέσει…

Γλυκόξινη μαρμελάδα κίτρινης πιπεριάς
Μια μαρμελάδα που ταιριάζει καταπληκτικά με ψητά, όπως μπριζόλα, φιλέτο, μπιφτέκι, ψάρι ή ακόμα και σε μπρουσκέτα με κάποιο αλμυρό τυρί ως κέρασμα.