Πάνε δέκα και βάλε χρόνια από τότε που μια ντουζίνα ταλαντούχων μαγείρων ένωσαν τις γνώσεις και τις ιδέες τους και ίδρυσαν το περίφημο Σέμπρικο στην συμπρωτεύουσα – ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής εκείνης μαγαζί όπου τοπικά προϊόντα μικρών παραγωγών πωλούνταν αλλά γίνονταν και βάση των πιάτων της κουζίνας. Ήταν ένα σχήμα delicatessen και απέριττα κομψής παραδοσιακής ταβέρνας με μοντέρνα εμφάνιση – τόσο στη διακόσμηση όσο και στις γεύσεις.

Το Σέμπρικο μπορεί στις μέρες μας να μην συνεχίζει με την αρχική του δωδεκάδα αλλά γεγονός παραμένει ότι γέννησε και ανέδειξε μερικά από τα πιο σεβαστά ονόματα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Έτσι, με βαριά κληρονομιά και αξιόλογη ταυτότητα, εξακολουθεί να αποτελεί στέκι πολλών πιστών θαυμαστών. Αυτό το καλοκαίρι, αποφάσισε μάλιστα να μεγαλώσει την εν Ελλάδι οικογένειά του, ιδρύοντας το Σεράμικο στον αθηναϊκό Κεραμεικό.


Τεράστιες τζαμαρίες στην πρόσοψη, τραπέζια με λευκές μαρμάρινες επιφάνειες, άσπροι αλλά και πέτρινοι τοίχοι, σκουρόχρωμες ξύλινες καρέκλες, παραδοσιακό μωσαϊκό, αλλά και βιομηχανικά στοιχεία κάνουν το Σεράμικο να μοιάζει με ένα μοντέρνο καφενείο με άκρως χαλαρή ατμόσφαιρα. Η ανοιχτή κουζίνα τραβά το ενδιαφέρον και αφήνει το βλέμμα να πλανιέται στη γεμάτη δράση ομάδα που, με τον σεφ Γιώργο Μποϊδάνη στο τιμόνι, ακολουθεί μονοπάτια σύγχρονων ελληνικών γεύσεων. Το μενού περιλαμβάνει πιάτα σχεδιασμένα από τον Μποϊδάνη καθώς και δημιουργίες που φιγουράρουν και στον κατάλογο του Σέμπρικο στη Σαλονίκη. Πρόκειται, δε, να ανανεώνεται, ακολουθώντας την εποχικότητα.



Στις σαλάτες, δροσερές και με όμορφες υφές είναι αυτή με κολοκύθι, καρότο, αρακά, λιαστά ντοματίνια, βινεγκρέτ με ταχίνι και τραγανό φαγόπυρο καθώς και η σαλάτα με βουβαλίσια μπουράτα, μεσκλάν, λούντσα Μυκόνου, σταφύλια και dressing κόκκινης πιπεριάς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αλοιφές, όπως η τυροκαυτερή με τραγανό τσίλι και καπνιστή πάπρικα και η κρέμα φάβας με μαρμελάδα κρεμμύδι και καπαρόμηλο. Στα ορεκτικά δεν πρέπει να παραλείψετε και το τηγανητό λαδοτύρι με πικάντικη κρούστα, μαρμελάδα παντζάρι και βασιλικό, τις οφτές πατάτες με τσαλαφούτι και φρέσκα βότανα, τα χόρτα με αυγά και βουβαλίσιο καβουρμά, την αθηναϊκή με μαύρες φακές και ψάρι ημέρας και το χταπόδι στη σχάρα με καπνιστή πατατοσαλάτα και σαλάμι Λευκάδος.


Αξιόλογες είναι και οι επιλογές σε ζυμαρικά και ριζότο καθώς και σε κυρίως πιάτα, ανάμεσά τους τα φρέσκα ραβιόλι με γαρίδα, τυρί αμαρίνο, σάλτσα ντομάτας και βασιλικό, το χυλοπιτάκι με μοσχαρίσιο μάγουλο Black Angus, τσαλαφούτι και θυμάρι, το καλαμάρι σχάρας με φακές beluga και σάλτσα λευκού ταραμά, το βουβαλίσιο κεμπάπ με τυροκαυτερή και τραγανά φύλλα ζύμης καθώς και το κατσικάκι στη γάστρα με πουρέ φάβας, κρεμμύδι στιφάδο, καρότα, δυόσμο και σάλτσα φτιαγμένη από το ζωμό του.

Η λίστα κρασιού κινείται και αυτή εντός ελληνικών κυρίως συνόρων, τιμώντας τους αμπελώνες του τόπου μας. Με τις νόστιμες γεύσεις του και το άνετο σκηνικό του, το Σεράμικο γίνεται εύκολα favorite spot για τους φίλους της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας.

info
Μεγ. Αλεξάνδρου 109-111, Κεραμεικός, τηλ. 210 3421 080

Κεντρική φωτογραφία: Facebook Σεράμικο / Seramiko