Κόκκινα, πράσινα, χρυσά, ασημένια υφάσματα, ρουστίκ γιρλάντες, πολύχρωμα λαμπιόνια, ψηλόλιγνα κηροπήγια, γκι, μυρτιές και κλαδιά κωνοφόρων στολίζουν το εορταστικό τραπέζι. Μερικές φορές η διακόσμηση των γιορτών πέρα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, την εξώπορτα και τα μπαλκόνια, φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ. Καθώς πλησιάζουν οι μέρες που θα μοιραστούμε με την οικογένεια και τους φίλους ένα νόστιμο χριστουγεννιάτικο δείπνο, πλησιάζουν και οι προετοιμασίες που απαιτούν ξεχωριστή φροντίδα, όχι μόνο στη λίστα των υλικών και τις δύσκολες παρασκευές αλλά και στο φινίρισμα που θα κάνει τη διαφορά.

Γιατί αγαπάμε τόσο πολύ τα Χριστούγεννα και θέλουμε όλα να είναι τέλεια;

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που συγκεντρωνόμαστε με την οικογένειά μας και τους φίλους μας, μοιραζόμαστε μικρές στιγμές και δημιουργούμε αναμνήσεις για να έχουμε να λέμε μετά από χρόνια ατάκες τύπου «Θυμάσαι τον θείο Γιώργο που έφαγε όλη τη γέμιση και δεν μας άφησε τίποτα; Την Ελενίτσα που έλειπε και μας έκανε έκπληξη; Tον Λευτέρη που ήπιε λίγο παραπάνω και χόρευε όλο το βράδυ;».

Είναι όλη αυτή η διαδικασία της διακόσμησης του σπιτιού, τα χριστουγεννιάτικα φώτα και τα διάφορα διακοσμητικά που δημιουργούν θαλπωρή, θερμή και φιλόξενη ατμόσφαιρα που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χαρούμενοι. Μας πιάνει το Πνεύμα των Χριστουγέννων αλλά κυρίως το «Πνεύμα των Δώρων» και αυτή η ανταλλαγή συμβάλλει στο αίσθημα της γενναιοδωρίας και της αγάπης. Απολαμβάνουμε να ψάχνουμε για τα τέλεια δώρα που θα χαρίσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Έπειτα είναι και όλη η αυτή η διαδικασία που είναι γεμάτη παραδόσεις, με την ετοιμασία των χριστουγεννιάτικων γλυκών, την επίσκεψη σε χριστουγεννιάτικες αγορές, τα κάλαντα και όλες οι μελωδίες των τραγουδιών που δεν βαριόμαστε να ακούμε κάθε, μα κάθε χρόνο με την ίδια σειρά και γνωρίζουμε τα λόγια από έξω και ανακατωτά.

Πώς θα περάσει και ο οικοδεσπότης καλά τα Χριστούγεννα;

Καλά τα λέμε όλα αυτά, όμως κάποιοι πρέπει να φροντίσουν για να στηθούν οι όμορφες εικόνες μοιράσματος, αγάπης, θαλπωρής και χαράς. Αν φέτος αποφασίσατε να γιορτάσετε στο δικό σας σπίτι ή αν έχετε τη φήμη του τυχερού που στήνει τα πιο πληθωρικά τραπέζια αλλά φέτος δεν έχετε και πολλές αντοχές ή κέφια, σας έχουμε ετοιμάσει μία λίστα που θα σας κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία. Αρκεί να μην ξεχνάτε ότι το ζητούμενο είναι να διασκεδάσετε και εσείς.

Η οργάνωση είναι η μισή χαρά της γιορτής, η άλλη μισή κρύβεται στην απόλαυση

1. Φροντίστε να κάνετε όσα περισσότερα μπορείτε εκ των προτέρων. Λίστα υλικών, λίστα μενού, λίστα καλεσμένων, λίστα δώρων, λίστα εργασιών. Κολλήστε τις στην πόρτα του ψυγείου για να τις βλέπετε και να σβήνετε όσα ολοκληρώνονται.
2. Αποφασίστε τις συνταγές που θα μαγειρέψετε και ετοιμάστε, γράψτε στο χαρτί, τα υλικά που πρέπει να αγοράσετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προγραμματίσει πλήρως το μενού σας και διαβάστε προσεκτικά όλες τις συνταγές που χρησιμοποιείτε, ξαναδιαβάζοντας τυχόν οδηγίες που δεν είναι σαφείς.
3. Προτιμήστε μία μέρα και ώρα όχι τόσο φορτωμένη που θα πάτε στην υπεραγορά για τις προμήθειες. Θα κερδίσετε χρόνο και δεν θα χαλάσετε τα νεύρα σας στην αναμονή για τα τυριά και τα αλλαντικά.
4. Εξετάστε τι μπορείτε να έχετε έτοιμο από τις προηγούμενες ημέρες, τι μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο και απλώς να ζεσταθεί την κατάλληλη στιγμή. Οι σάλτσες, τα διάφορα dressings και τα αλείμματα, λόγου χάρη το εμβληματικό τζατζίκι που πάει με όλα, μπορούν να παρασκευαστούν τουλάχιστον δύο ημέρες νωρίτερα.
5. Δεν χρειάζεται να ψήσετε τα πάντα. Σκεφτείτε και άλλους τρόπους μαγειρέματος γιατί η γαλοπούλα πιάνει όλη την κουζίνα και δεν αφήνει χώρο και χρόνο για τίποτα άλλο. Προετοιμάστε από την προηγούμενη ημέρα τις πατάτες και ψήστε τις μαζί την κατάλληλη στιγμή.
6. Σκεφτείτε άλλες λύσεις για τα λαχανικά, το airflyer άλλωστε ήρθε για να μείνει και, όπως προβλέπεται φέτος, θα είναι στη λίστα του Αγίου Βασίλη.


7. Πηγαίνετε στα σίγουρα και μαγειρέψτε φαγητά που γνωρίζετε και σας αρέσουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πίεσης για πειραματισμούς με νέες συνταγές, τεχνικές και υλικά που δεν γνωρίζετε. Έχουν χυθεί πολλά δάκρια πάνω από αποτυχημένα beef wellington και νηστικούς καλεσμένους.
8. Ζητήστε βοήθεια από όποιον υπάρχει διαθέσιμος στην οικογένεια και τους φίλους. Αναθέστε ρόλους και αφήστε τα παιδιά και τις γιαγιάδες να αναλάβουν το έργο τους.
9. Μην είστε συγκεντρωτικοί. Ζητήστε από τους καλεσμένους να βάλουν τη δική τους νότα στο γιορτινό τραπέζι και πετάξτε τους το μπαλάκι για την πουτίγκα και τα άλλα φαντεζί επιδόρπια.
10. Επιλέξτε έτοιμα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών και στήστε πιατέλες με τυριά, αλλαντικά, βολοβάν και διάφορα καναπεδάκια που χαίρουν εκτίμησης όλων καθώς ζούμε στη χώρα του μεζέ και αγαπάμε το τσιμπολόγημα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε τις συσκευασίες και να τα τοποθετήσετε, επιμελώς ατημέλητα, στα λαμπερά σερβίτσια.

10 προϊόντα Ελλήνων παραγωγών που θα δώσουν χρώμα, γεύση και θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους

Συγκεντρώσαμε μια λίστα με 10 μικρές αλλά θαυματουργές πινελιές που μάλλον δεν αναφέρονται στα συνταγολόγια και σίγουρα θα δώσουν έξτρα γεύση και εορταστική διάθεση στο τελικό αποτέλεσμα. Πάρτε ένα ακόμα χαρτάκι, σημειώστε τα και κολλήστε και αυτή τη λίστα στο ψυγείο.

Μανιάτικα λαλάγγια
Ακούγεται παράξενο όμως κάνει τη διαφορά. Ετοιμάστε ένα καλάθι με διάφορα αρτοσκευάσματα όπως ατομικά ψωμάκια με διάφορα άλευρα, κράκερ, κριτσίνια και λαλάγγια. Με το κατσαρό τους σχήμα σίγουρα θα κερδίσουν τις εντυπώσεις και θα δώσουν μία έξτρα νότα νοσταλγίας και παράδοσης. Το Εργαστήρι Χριστόπουλος που βρίσκεται στην Καλαμάτα έχει μακρόχρονη παράδοση στην παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων με βάση το αλεύρι. Παραδοσιακά ψωμιά φουρνίζονται και ξεφουρνίζονται καθημερινά και τα μανιάτικα λαλάγγια πάντοτε χαίρουν ιδιαίτερης προτίμησης. Πέρα από την παραδοσιακή συνταγή κυκλοφορούν και σε νέες γεύσεις που προχωρούν την παράδοση ένα βήμα παρακάτω: με αλεύρι ολικής, πολύσπορο, με κανέλα και με σουσάμι. Θα τα βρείτε σε ενημερωμένα καταστήματα εκλεκτών ειδών και στο https://www.facebook.com/Ergastirixristopoulos.

Πέρλες βαλσαμικού
Αυτές οι πέρλες βαλσαμικού της εταιρίας Messino θα σας βγάλουν σίγουρα ασπροπρόσωπους. Έχουν παιχνιδιάρικη διάθεση και με το λαμπύρισμά τους κερδίζουν τις εντυπώσεις, ενώ την ίδια στιγμή συμπληρώνουν την οξύτητα που ισορροπεί τις λιπαρές συνταγές. Δοκιμάστε στην πατζαροσαλάτα τις πέρλες ροδιού, σε μαρινάτα ή καπνιστά αλίπαστα όπως πχ στον σολομό τις πέρλες λεμονιού, σε αλείμματα τυριών τις πέρλες βαλσαμικού, στη σούπα μανιταριών τις πέρλες. Παράγονται από την Οξοποιία Παπαδέα, µια οικογενειακή επιχείρηση, µε πολύχρονη εμπειρία και βαθιά τεχνογνωσία στην παραγωγή προϊόντων ξιδιού και άλλων παραγώγων του. Θα τα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο https://messino.gr/.

Καπνιστό χαβιάρι σολομού
Τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως και να έχει θέλουν λίγη πολυτέλεια, ιδανικά προσιτή. Η περίπτωση των βολοβάν (στα γαλλικά vol au vent) ή αλλιώς «φωλιές» από σφολιάτες, είναι μία έξυπνη λύση για το καλωσόρισμα των καλεσμένων, παρέα με ένα ξηρό αφρώδες. Επιλέξτε μία ελαφριά κρέμα τυριού ή όποια άλλη λευκή κρέμα με μυρωδικά σας αρέσει και συμπληρώστε με 3-4 πέρλες από καπνιστό χαβιάρι σολομού. Είναι Ελληνικό, οικονομικό και σίγουρα θα εκτιμηθεί από τους καλοφαγάδες. Παράγεται στη Λακωνία με σολομούς που μεγαλώνουν σε υγιές περιβάλλον, με βιώσιμες πρακτικές απαλλαγμένες από αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα. Μάθετε περισσότερα στο https://g-fish.gr/.

Αποξηραμένα φρούτα
Εορταστικό τραπέζι χωρίς αποξηραμένα φρούτα δεν γίνεται, οπότε φροντίστε να προμηθευτείτε δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα και άλλους καρπούς για να τους προσθέσετε στη γάστρα που σιγοψήνεται η γαλοπούλα, ψιλοκομμένα στις σαλάτες ή και ολόκληρα στα πλατό με τα διάφορα εδέσματα. Δοκιμάστε να πρωτοτυπήσετε με διαφορετικές γεύσεις φρούτων όπως είναι τα τσιπς μήλου, ο λωτός και τα κεράσια, οπωσδήποτε ελληνικής παραγωγής όπως είναι τα BOSTANICA που παράγονται με καρπούς από τις εύφορες πλαγιές του Βερμίου στη Νάουσα, που συλλέγονται προσεκτικά και αποξηραίνονται χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών. Διαβάστε περισσότερα στο https://www.bostanica.com/.

Καθαρισμένο ρόδι
Ειλικρινά, ποιος έχει χρόνο να καθαρίζει ρόδια και γιατί να τα καθαρίζει άλλωστε, εφόσον υπάρχουν έτοιμες λύσεις από τους παραγωγούς; Η οικογένεια Χειμωνίδη από το 2006 εξειδικεύεται στην καλλιέργεια ροδιού από τρεις εξαιρετικές ποικιλίες: τις γλυκές Acco και Herskovits και τη γλυκόξινη Wonderful. Με πάνω από 40.000 δέντρα, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα ορθής γεωργικής πρακτικής και μεταποίησης τροφίμων παρέχουν το ανώτερης ποιότητας προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία. Τονώστε όλα τα εδέσματα και τις σαλάτες με ρουμπινένια σποράκια ροδιού και μην ξεχάσετε όσο στολίζετε τα πιάτα να τραφείτε με μία γενναία κουταλιά που θα σας δώσει έξτρα δύναμη και ενέργεια. Διαβάστε περισσότερα στο https://www.ktima-cheimonidi.gr/.

Μικρόφυτα και φύτρες αρακά
Ο στολισμός των πιάτων με βρώσιμα άνθη και μικροφυτά δεν ανήκει μόνο στα ακριβά εστιατόρια. Σε οργανωμένα μανάβικα και υπεραγορές μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από φύτρες αρακά, σκόρδου, παντζαριού κτλ. Με αυτό τον τρόπο, πέρα από τη ντελικάτη όψη, αναβαθμίζετε και τη θρεπτική αξία των γευμάτων καθώς αυτές οι μικροσκοπικές πρασινάδες έχουν πολλές θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες και ένζυμα που παράγονται μέσα από τη διαδικασία βλάστησης. Αν δεν βρείτε εύκολα έτοιμες φύτρες μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρους και να φτιάξετε τον δικό σας μικρο-μπαξέ επιλέγοντας αυτά που σας αρέσουν περισσότερο. Στο https://www.vforvegan.gr/ θα βρείτε σπόρους αρακά Taiga και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να τους αναπτύξετε.

Φρέσκο γκότζι μπέρι
Πόσα τοματίνια πια μπορεί να αντέξει ένα εορταστικό τραπέζι; Φέτος, θα κάνουμε τη διαφορά με μικροσκοπικά φρέσκα γκότζι μπέρι που είναι θρεπτικά και όμορφα πολύ. Συμπληρώστε τα στις σαλάτες ή στις ποικιλίες των τυριών και των αλλαντικών για να δώσουν έξτρα γεύση και κοκκινωπό -εορταστικό χρώμα. Αυτά τα γκότζι μπέρι καλλιεργούνται στα Καλάβρυτα και τυποποιούνται με τις καλύτερες συνθήκες ώστε να διατηρούνται φρέσκα για πολλές ημέρες. Θα τα βρείτε στις οργανωμένες αγορές ή μπορείτε να τα παραγγείλετε από το https://www.bioshop.gr/.

Φρέσκο δεντρολίβανο
Το δεντρολίβανο είναι το απόλυτο μυρωδικό για τα ψητά που θα κυριαρχήσουν στα εορταστικά τραπέζια οπότε καλό είναι να υπάρχουν σε αφθονία. Πέρα από συστατικό σε συνταγές, είναι και ένα από τα πιο νόστιμα – βρώσιμα στολίδια. Ένα φρέσκο κλαδάκι δεμένο μαζί με τη χαρτοπετσέτα θα ενισχύσει την εορταστική διάθεση και μπορεί να σταθεί πάνω στην πουτίγκα, το πανετόνε ή τη βασιλόπιτα, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη ώστε να θυμίζει μικρογραφία χιονισμένου έλατου. Οικονομικό, έξυπνο, βιώσιμο και φίνο μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε σε γλαστράκι είτε συσκευασμένο και έτοιμο προς χρήση. Επιλέξτε την εγγυημένη ποιότητα της εταιρίας «’Αρωμα – φρέσκα μυρωδικά» που καλλιεργεί με τις πιο αυστηρές συνθήκες προκειμένου να έχουμε ασφαλή μυρωδικά στα πιάτα μας. Διαβάστε περισσότερα εδώ https://aroma-herbs.com/.

Μύλος αλατιού
Το αλάτι νοστιμεύει τα φαγητά αλλά δεν είναι εύκολο να βρούμε τη σωστή αναλογία που θα καλύψει όλα τα γούστα, πόσο μάλλον αυτή την εποχή που οι γιατροί συνιστούν στους μεγαλύτερους να το περιορίσουν. Μια καλή λύση που μας γλυτώνει τον πονοκέφαλο είναι η τοποθέτηση μύλου με αλάτι σε δυο ή και τρία σημεία του τραπεζιού. Μια ακόμη πιο εντυπωσιακή ιδέα είναι να επιλέξετε διαφορετικές εκδοχές που να καλύπτουν από τον πιο ιδιότροπο μέχρι τον πιο απαιτητικό. Η εταιρεία Salt Odyssey έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ποικιλία με γεύσεις για όλα τα γούστα. Αλάτι με μεσογειακά βότανα, με λεμόνι και κουρκουμά, σε σκόρδο και βασιλικό αλλά και με κρύο κάπνισμα σε ξύλα οξιάς. Η βάση της πρώτης ύλης προέρχεται από τις αλυκές του Μεσολογγίου και μπορεί να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.saltodyssey.com/.

Λαδόξιδο
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλέον αντί να κρύβεται στο ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη αναβαθμίζεται και αποκτά εξέχουσα θέση στο εορταστικό τραπέζι. Επιλέξτε μικρές φιάλες των 250γρ ή και μικρότερων και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους με τις γνώσεις σας. Εμείς προτείνουμε την περίπτωση LADOLEA με τα υπέροχα κεραμικά που είναι εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα και ανάλογα με το χρώμα, περιέχουν ξεχωριστή ποικιλία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου συνδυασμένη με βότανα και άλλα μυρωδικά. Επίσης εξαιρετικός είναι και ο συνδυασμός με αρωματικό ξίδι. Διαβάστε περισσότερα εδώ https://ladolea.gr/.