Στο άκουσμα της λέξης φράουλα τι μας έρχεται στο νου; Σκεφτόμαστε τάρτες με επιμελώς κομμένες φράουλες, ολόκληρες ή και κομμένες σε καρέ στο κέντρο μιας συννεφένιας πάβλοβα, πολτοποιημένες σε μιλκσέικ, δροσερές με παγάκια και αλκοόλ. Μπορεί να μας έρχονται στο νου εικόνες με φράουλες και κρέμα ή βουτηγμένες σε σοκολάτα ή καλάθια που ξεχειλίζουν με φρούτα διαλεγμένα στο χέρι. Παγωτό φράουλα ή σπιτική μαρμελάδα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί. Αυτή η γλυκιά, φρουτένια και φυσική απόλαυση είναι λαχταριστή, ζουμερή και έχει τη δική της μοναδική γεύση: την φραουλένια.

Η φράουλα είναι ένα είδος μούρου με μικρούς κόκκινους καρπούς που καλύπτονται από μικρούς σπόρους. Έχει γλυκιά και υπόξινη γεύση με έντονο άρωμα. Συνήθως καλλιεργείται σε ζεστό κλίμα και σε εδάφη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται κυρίως σε συνταγές ζαχαροπλαστικής όπως παγωτά, τούρτες, μαρμελάδες ή ποτά, και σπανιότερα σε σαλάτες και μαγειρευτά φαγητά. Είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνη C, κάλιο, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά, και έχει αναγνωριστεί για τα οφέλη της στην υγεία.

Η φραουλένια γεύση
Αν μπορούσαμε να βρούμε ποια γεύση εμφανίζεται καθημερινά στο διαιτολόγιό μας, σίγουρα αυτή θα ήταν η γεύσης της φράουλας. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές τη βρίσκουν νόστιμη, απολαυστική και διασκεδαστική, γι’ αυτό και την επιλέγουν σε όλα τα τρόφιμα και τα ποτά, ανεξαρτήτου εποχής και χώρας προέλευσης. Δημοφιλέστεροι συνδυασμοί εντοπίζονται σε γαλακτοκομικά όπως είναι τα επιδόρπια γιαουρτιού και το κεφίρ, σε αρτοσκευάσματα, τούρτες και παγωτά, σε λευκή σοκολάτα και δημητριακά, ακόμα και σε καραμέλες και τσίχλες.

Οι γευσιγνώστες και οι παθιασμένοι καταναλωτές ισχυρίζονται ό,τι στο δάγκωμα της φράουλας, μπορεί να έχει εντελώς διαφορετική γεύση η άγρια φράουλα, σε σχέση με την καλλιεργημένη και η γεύση διαφέρει ανάλογα με το πού, πότε και πώς καλλιεργήθηκε. Η φραουλένια γεύση συνδυάζεται υπέροχα με τις μπανάνες και δημιουργούν λαχταριστά και φρουτένια smoothies. Ταιριάζει «γάντι» με τη λεμονάδα γιατί στρογγυλεύει την ξινή γεύση και δίνει λαμπερό, Instagram-ικά κόκκινο χρώμα για μοίρασμα.

Η τάση της φραουλένιας γεύσης σε αριθμούς
Ενώ άλλες γεύσεις φρούτων όπως είναι αυτές του yuzu και του passion fruit θεωρούνται πιο μοντέρνες, η αγάπη των καταναλωτών για τη φράουλα φαίνεται πως δεν έχει αμφιταλαντευτεί, όχι μόνο γιατί ανήκει στις ρομαντικές και νοσταλγικές γεύσεις αλλά και γιατί έχει συνδεθεί με οφέλη για τη διατροφή και την υγεία. Ειδικά στην Ευρώπη, η γεύση της φράουλας έχει κατακτήσει την υψηλότερη θέση στα ροφήματα και στα παγωτά, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

To 2022 η αγορά της φράουλας, σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασε τα 18 δις δολάρια και συνεχίζει ακάθεκτη, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια θα ξεπεράσει τα 23 δις δολάρια, σημειώνοντας μια ανάπτυξη της τάξης του 3,4 % το χρόνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο το 36,78% των επιχειρήσεων εστίασης προσφέρουν φράουλες στο μενού τους. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel, η γεύση φράουλας χρησιμοποιείται στο 23,8% των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ στις καραμέλες και στις τσίχλες σε ποσοστό 17%. Επίσης, 14,6% των αρτοσκευασμάτων έχει γεύση φράουλας, όπως και το 14,5% των επιδόρπιων και των παγωτών. Τέλος, γε’υση φράουλας έχει και το 8,4% των προϊόντων σοκολατοποιίας.

Παγκόσμια ζήτηση για μαρμελάδα φράουλα
Η φράουλα είναι η κορυφαία γεύση στην παγκόσμια βιομηχανία μαρμελάδας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν συνταγές που καλύπτουν όλες τις διατροφικές συνήθειες και απευθύνονται σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ. Με ή χωρίς πηκτίνη φρούτου, με ζάχαρη ή εναλλακτικά γλυκαντικά όπως είναι η στέβια, ο χυμός σταφυλιού, ή ο χυμός μήλου. Η στροφή προς μια πιο υγιεινή διατροφή, με θρεπτικά τρόφιμα καθαρής ετικέτας και μειωμένης ή μηδενικής ζάχαρης, έχει προκαλέσει μεγάλη αλλαγή στα συνταγολόγια όχι μόνο της βιομηχανίας αλλά και του σπιτιού. Οι κλασικές συνταγές μαρμελάδας, με αναλογία μιας ποσότητας φρούτου σε μισή ποσότητα ζάχαρης, χάνει ολοένα και περισσότερο μερίδιο αγοράς και τη θέση της παίρνει η εκδοχή με ελάχιστη έως ανύπαρκτη ζάχαρη. Η κατεψυγμένη «μαρμελάδα» που αποτελείται μόνο από πολτό φρούτου θα έχει κυρίαρχη θέση στο άμεσο μέλλον.

10 φραουλένια προϊόντα που ξεχωρίσαμε
Οι Έλληνες παραγωγοί φράουλας βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα των καλλιεργειών και ακολουθούν τις αυστηρές προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή οι μεταποιητές φαίνεται πως βρίσκονται στην πιο δημιουργική τους φάση. Νέα προϊόντα με καινοτομίες που ακολουθούν τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις, εμφανίζονται στα ράφια προσφέροντας στους καταναλωτές ανώτερη ποιότητα με περισσότερη αληθινή γεύση και ουσία.

Ελληνική αποξηραμένη φράουλα σε σκόνη χωρίς ζάχαρη
Η αποξηραμένη φράουλα σε μορφή σκόνης είναι μία νέα εναλλακτική λύση για τα γεύματά μας καθώς διατηρείται στο ντουλάπι για όλο το χρόνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Δίνει έξτρα φραουλένια γεύση σε όλες τις γλυκές παρασκευές καθώς μπορεί να προστεθεί σε κρέμες, κέικ, παγωτά, milkshake, δημητριακά ακόμα και σε αφεψήματα. Χαρίζει πλούσια γεύση, χρώμα και άρωμα σχεδόν χωρίς θερμίδες. Παράγεται από την εταιρία 4G Greek Gaias Global Gate που εδρεύει στην περιοχή Μανδροδένδρι της Κοζάνης και μπορείτε να την παραγγείλετε από το eshop www.greekgaias.com.

Φιστικοβούτυρο με μαρμελάδα φράουλα
Κατά την περίοδο της πανδημίας σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις προτιμήσεις των καταναλωτών για τα βούτυρα καρπών, με δημοφιλέστερο να είναι το φιστικοβούτυρο, όπου ο συνδυασμός του με μαρμελάδα φράουλα «χτύπησε» κόκκινο. Αυτό το λαχταριστό άλειμμα, συνδυάζει τις δυο λαχταριστές γεύσεις, δημιουργώντας τελικά μια πανέξυπνη, απόλυτα θρεπτική λιχουδιά που το μόνο που χρειάζεται είναι ανακάτεμα. Περιέχει φράουλα, χυμό σταφυλιού, κιτρικό οξύ και 100% φιστίκι αράπικο Δεν περιέχει ζάχαρη, συντηρητικά ή φοινικέλαιο. Παράγεται χειροποίητα στο Αγρόκτημα Πινακάδες της Ναυπακτίας, από την εταιρία Evlogia. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.evlogia.gr.

Φραουλάδα με χυμό λεμόνι, δυόσμο και στέβια
Αυτή η φραουλάδα είναι η ιδανική λύση για το σπίτι ή τη δουλειά. Ο χυμός είναι συμπυκνωμένος οπότε μια μικρή ποσότητα διαλυμένη σε νερό, σόδα ή βότκα μπορεί να δημιουργήσει ένα ευχάριστο αρωματικό ποτό. Μπορεί να σιροπιάσει ένα σοκολατένιο κέικ, να γαρνίρει λευκή μαρέγκα ή πανκέικ με φρέσκες φράουλες και μύρτιλα, ακόμα και να προστεθεί σε χυμό λεμόνι για να αρτύσει μια πράσινη δροσερή σαλάτα. Περιέχει χυμό από φρέσκιες φράουλες λεμόνια. Παράγεται στον Γαλατά Τροιζηνίας από την εταιρία Lemonodasos. Μάθετε περισσότερα στο www.lemonodasos.com.

Ποπ κορν με γεύση φράουλα
Ζούμε στην εποχή των γρήγορων και θρεπτικών σνακ και, μπορεί η μανία των ποπ κορν να έρχεται από το παρελθόν, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα μπολ που ξεχειλίζει από σπόρους καλαμποκιού που έχουν σκάσει. Το ποπ κορν με γεύση φράουλα ανήκει σε αυτή την κατηγορία τροφίμων που δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως εάν δεν αδειάζει το σακουλάκι. Η Annie Gourmet Pop Corn δημιουργεί μια γευστικότατη εκδοχή με φράουλα για το σχολείο, το γραφείο ή τα parties. Παράγεται στη Νέα Πέραμο και μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο www.anniespopcorn.gr.

Σοκολάτα τύπου Lila με Φράουλα και Βανίλια
Ο συνδυασμός της φράουλας με τη σοκολάτα έχει αφήσει το δικό του γευστικό αποτύπωμα και η διάσημη «Lila» έχει το δικό της φανατικό κοινό. Η αρωματική σοκολάτα Novello συνδυάζει τη γεύση της φράουλας σε απόλυτη ισορροπία με την βανίλια δημιουργώντας ένα ξελιγωτικό ρόφημα που απολαμβάνεται σχεδόν μονορούφι. Παράγεται στη Βάρη της Αττικής από την εταιρία ELMAK και μπορείτε να την προμηθευτείτε από το www.novello.gr.

Τάρτα με φράουλα και μύρτιλο
Μια αλλιώτικη εκδοχή της γαλλικής τάρτας με τη λευκή μαρέγκα και τις φράουλες έρχεται από την εταιρία LAURENCE-Galerie De Chocolat που εξειδικεύεται στα πληθωρικά αρτοσκευάσματα προσιτής πολυτέλειας. Πρόκειται για τις tartelettes, ατομικές τάρτες που έχουν μπισκοτένια βάση, λευκή κρέμα ζαχαροπλαστικής, αποξηραμένη και θρυμματισμένη φράουλα και αποξηραμένα μύρτιλλα. Παράγονται στη Θεσσαλονίκη και μπορείτε να τις προμηθευτείτε από το www.olicatessen.gr.

Κρέμα μελιού με φράουλα και κακάο
Η The Bee Bros – Κρέμα Μελιού με Φράουλα & Κακάο είναι ένα σούπερ υγιεινό, πολύ γευστικό, σοκολατένιο, χωρίς ζάχαρη και φοινικέλαιο, άλειμμα που λατρεύουν τα παιδιά και οι μεγάλοι. Ένας εναλλακτικός συνδυασμός για να εντάξουν τα παιδιά το μέλι στην διατροφή τους, λαχταριστή κρέμα μελιού με κακάο και φράουλα, χωρίς ζάχαρη, χωρίς χρωστικές και άλλες γλυκαντικές ουσίες. Δοκιμάστε το σε βάφλες ή κρέπες, πάνω σε ψωμί ή φρυγανιές ή σε φρεσκοκομμένη φρουτοσαλάτα. Παράγεται στην Εύβοια από την εταιρία STAYIA FARM και μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο www.stayiafarm.com.

Κρέμα με βέλγικη σοκολάτα Μαρινος Κοσμάς
Μια νέα πρόταση έρχεται από τον pastry chef Μαρίνο Κοσμά που κλείνει σε βαζάκι βελούδινη κρέμα φράουλας. Πρόκειται για κρέμα με βέλγικη σοκολάτα εξαιρετικής ποιότητας και εναλλακτικά γλυκαντικά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Το σημαντικότερο όλων είναι πως δεν περιέχει γλουτένη, προσφέροντας έτσι μια ασφαλή πρόταση απόλαυσης για ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Απολαύστε την σκέτη ή δώστε έξτρα φρουτένια γεύση στις αγαπημένες σας συνταγές. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.ho.gr.

Άλειμμα φράουλας με μέλι
Πρόκειται για 100% χειροποίητη «μαρμελάδα» φράουλα με μέλι, χωρίς συντηρητικά, χωρίς ζάχαρη. Το άλειμμα φράουλας είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλιο και μαγνήσιο καθώς και φυτικές ίνες. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα γευστικό και ολιγοθερμιδικό σνάκ που θα καλύψει την επιθυμία σας για γλυκό. Προσφέρει απλόχερα το αίσθημα του κορεσμού. Προσθέστε την στο γιαούρτι σας και δημιουργήστε πεντανόστιμα smoothies. Παράγεται στην περιοχή Χριστός Σερρών από την οικογενειακή επιχείρηση ΣΕΡΡΑΙΑ. Μάθετε περισσότερα στο www.serraia.gr.

Απόσταγμα Φράουλας
Το strawbar είναι το πρώτο απόσταγμα φράουλας και μοναδικό στο είδος του. Γεννήθηκε από την αναβίωση μιας ιδιαίτερης και σπάνιας ποικιλίας φράουλας – fragaria vesca – που ευδοκιμεί στο ορεινό οικοσύστημα της Δυτικής Μακεδονίας. Η συλλογή και διαλογή των καρπών της γίνονται με εξαιρετική προσοχή με καρπούς που συλλέγονται και πλένονται ένας ένας με το χέρι. Κατά την απόσταξη δεν γίνεται καμία προσθήκη ζαχάρων, ούτε και άλλων μυρωδικών ή φρούτων, διατηρώντας αυτούσια όλα τα αρώματα και συστατικά που μπορεί να δώσει ένα αυθεντικό απόσταγμα φράουλας. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ποτό με μοναδική προσωπικότητα και που μπορεί να σερβιριστεί straight ή σε cocktail Κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές με διπλή και τριπλή απόσταξη. Μάθετε περισσότερα στο www.strawbar.gr.