Μπήκαμε στην εποχή του μικρού κοκκινωπού φρούτου με τους φανατικούς οπαδούς που αγαπούν να απολαμβάνουν δροσερά κεράσια με τραγανή σάρκα, χωρίς να τα μοιράζονται. Πολυτραγουδισμένα «Cherry Oh Baby!» και «χειλάκια πετροκέρασα», χιλιοειπωμένα «κερασάκια στην τούρτα» και «very cherry» καλοκαιρινά και όχι μόνο κοκτέιλ, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Αυτοί οι υπέροχοι καρποί των δέντρων που κατά την ανθοφορία τους ομορφαίνουν το τοπίο, δίνουν έμπνευση στους καλλιτέχνες και χαρίζουν στιγμές συγκίνησης στους θεατές. Χάρμα οφθαλμών το ανθισμένο δέντρο, χάρμα και ο καρπός με τους πολλούς, θετικούς συμβολισμούς. Τα ώριμα κόκκινα κεράσια θεωρούνται δώρο που φέρνει τύχη, το κόκκινο συμβολίζει την ευημερία και η στρογγυλότητα του καρπού συμβολίζει την τελειότητα και την αιωνιότητα.

Η φαντασμαγορική ανθοφορία της κερασιάς στην Ιαπωνία
Sakura είναι ο ιαπωνικός όρος που αναφέρεται συγκεκριμένα στις ανθισμένες κερασιές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σεβαστές στην ιαπωνική κουλτούρα και έχουν μεγάλη πολιτιστική αξία. Αγαπιούνται για την ομορφιά, την εφήμερη φύση τους και τον συμβολισμό που αντιπροσωπεύουν. Η φαντασμαγορική ανθοφορία, γνωστή ως «hanami», αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στην Ιαπωνία καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης γι’ αυτό και αναμένεται με ανυπομονησία κάθε χρόνο. Επισκέπτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται σε πάρκα, κήπους και άλλα γραφικά σημεία για να παρατηρήσουν την ομορφιά των ανθισμένων κερασιών και να γιορτάσουν με πικνίκ και κοινωνικές συγκεντρώσεις κάτω από τα ανθισμένα δέντρα.

Η Sakura φέρει διάφορες συμβολικές έννοιες στον ιαπωνικό πολιτισμό. Συχνά συνδέεται με την παροδικότητα και την ευθραυστότητα της ζωής, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους να εκτιμούν την παρούσα στιγμή. Τα άνθη συμβολίζουν την ανανέωση, την ελπίδα και το ξεκίνημα μιας νέας εποχής. Λέγεται ότι ενσαρκώνουν την ομορφιά, την ανανέωση και την εκτίμηση των φευγαλέων στιγμών της ζωής. Οι εικόνες τους χρησιμοποιούνται ευρέως στις τέχνες, την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και την φωτογραφία, ενώ το μοτίβο αποτυπώνεται σε παραδοσιακούς ιαπωνικούς πίνακες ζωγραφικής, αγγεία, υφάσματα κιμονό, ακόμη και σε πιο μοντέρνα σχέδια. Γιορτάζεται εδώ και αιώνες, συνήθως προς τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου και διαρκεί μία έως δύο εβδομάδες.

Οι κερασιές της Ελλάδας
Η κερασιά είναι καλλιεργούμενο δένδρο που ευδοκιμεί συνήθως σε ημιορεινές δροσερές κοιλάδες. Έφτασε στην Ευρώπη από τον Ρωμαίο στρατηγό Λούκουλλο (117 – 56 π.Χ.) που του έδωσε το όνομα «Κερασός» από τον τόπο καταγωγής του, δηλαδή από την Κερασούντα του Πόντου. Εικάζεται όμως ότι πολλά χρόνια πριν από τον Λούκουλλο, ο διάδοχος του Μέγα Αλέξανδρου Λυσίμαχος είχε εισάγει το κεράσι από τη Μικρασία στη Μακεδονία ως ένα ωραίο, γλυκό και ζουμερό φρούτο που τρώγεται χωρίς να χρειάζεται ξήρανση ή ψήσιμο. Με αυτά τα δεδομένα, ένα είδος κερασιού ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες.

Σήμερα, στην Ελλάδα ευδοκιμούν περισσότερες από 40 διαφορετικές ποικιλίες, με δημοφιλέστερες τις Samba, Satin, Larian, Andriana, Sweet, Bigarreau Burlat, η καθεμία με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά. Καλλιεργούνται σε περιοχές όπως είναι η Νάουσα, τα Γρεβενά, η Αγιά της Λάρισας, η Νάξος, η Αλαγονία και αλλού. Η κλιματική αλλαγή κάνει εμφανή τα σημάδια της σε όλη τη χώρα, αφήνοντας πίσω ζημιές και πολλά προβλήματα. Σε κάποιες περιοχές η καταρρακτώδης βροχή στην εποχή της ανθοφορίας προκάλεσε μεγάλες ζημιές. «Τα δέντρα είναι άυπνα φέτος. Δεν είχαμε αρκετό κρύο το χειμώνα, ενώ έχουμε συνεχώς συννεφιά και υγρασία», λέει ο Σταύρος Χερουβείμ, κερασοκαλλιεργητής του ομώνυμου κτήματος στη Νάξο.


Μαγειρική, ζαχαροπλαστική και το κερασάκι στην τούρτα
Τα κεράσια συγκαταλέγονται στα εξαιρετικά θρεπτικά φρούτα καθώς είναι πλούσια σε μέταλλα, με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα να σημειώνει ο σίδηρος, ενώ είναι εξίσου υψηλά τα ποσοστά των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων. Τα υψηλά ποσοστά ανθοκυανινών που εμπεριέχονται στις ίνες του καρπού, τα κατατάσσουν σε μια από τις τροφές με τους σημαντικότερους ισχυρισμούς διατροφής.

Λόγω της θρεπτικής αξίας, της γεύσης και της ομορφιάς τους, έχουν βρει το δρόμο τους σε δημιουργικές συνταγές, αλμυρές και γλυκές. Το γλυκό κουταλιού και η μαρμελάδα, δεν λείπουν από καμία παραδοσιακή οικοτεχνία ή μεγαλύτερη μεταποιητική βιομηχανία. Ταιριάζουν πολύ με σοκολάτα και παγωτό. Σε γλυκές τάρτες προσθέτουν απολαυστικές πινελιές και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε αλμυρές συνταγές, παρέχοντας αντίθεση με αλμυρά ή πλούσια συστατικά. Μπορούν να ενσωματωθούν σε σαλάτες, μπολ με δημητριακά και πιάτα με κρέας, προσθέτοντας έκρηξη στη γεύση και ζωηρό χρώμα.

10 προϊόντα ελληνικής παραγωγής με βάση το κεράσι

Γλυκό κουταλιού κεράσι
Στη Σωτήρα, ένα ημιορεινό χωριό της Έδεσσας, τα δύο αδέρφια, η μαθηματικός Αναστασία και ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος, καλλιεργούν με ιδιαίτερη φροντίδα τις κερασιές που παρέλαβαν από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Στόχος τους είναι να παράγουν παραδοσιακά προϊόντα από φρέσκα φρούτα, τα οποία ξυπνούν μνήμες, αφηγούνται ιστορίες και φέρνουν στο νου εικόνες και γεύσεις από το παρελθόν. Fruit stories λέγεται το brand και αυτές τις ημέρες ξεκινούν τη συγκομιδή και προετοιμάζονται για την παραγωγή του φετινού γλυκού κουταλιού, της μαρμελάδας και του σιροπιού. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://fruitstories.gr/.

Μαρμελάδα κεράσι χωρίς ζάχαρη
Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Έδεσσα, στο χωριό Καρυδιά, η οικογένεια Σφέτκου ίδρυσε το 2014 την εταιρία Voras Flavors. Σκοπός τους είναι να αξιοποιούν τις αγνές πρώτες ύλες που παράγουν από τα δικά τους χωράφια και να διατηρούν τις παραδοσιακές συνταγές που κληρονόμησαν από τις προηγούμενες γενιές. Τα προϊόντα τους συνδυάζουν αρμονικά το παραδοσιακό με το σύγχρονο αξιοποιώντας τους καρπούς της περιοχής. Η μαρμελάδα κεράσι παράγεται με χειροποίητο τρόπο και με φυσικά συστατικά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Αυτές τις ημέρες οι κατσαρόλες ξεκινούν τα δεσίματα της νέας σοδειάς και σύντομα θα εφοδιάσουν τα ράφια των συνεργατών. Μάθετε περισσότερα στο https://vorasflavors.gr/.

Πόσιμο γιαούρτι με κεράσι
Η εταιρεία Γαλακτοκομικών Μανδρέκας Α.Ε. έχοντας μακροχρόνια εμπειρία που ξεκινάει το 1948 και σημαντική τεχνογνωσία στην παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού, καινοτομεί με την νέα πρόταση πόσιμου γιαουρτιού, που καλύπτει σημαντικές διατροφικές ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή. Το νέο Youphoria High Protein θέλει να αλλάξει το γιαούρτι όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και αντί για κεσεδάκι και κουτάλι προτείνει να κρατάμε μόνο το μπουκάλι. Κυκλοφορεί σε 4 διαφορετικές εκδοχές, χωρίς λακτόζη και χωρίς ζάχαρη. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://www.youphoria.gr/.

Μοναστηριακό λουκούμι κεράσι
Από τον 17ο αιώνα λειτουργεί η Ιερά Μονή Ξενοφώντος που βρίσκεται παραθαλάσσια, στη Νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου του Αγίου Όρους, στην οποία λειτουργούν σύγχρονες μονάδες επιπλοποιίας και αγιογραφίας. Όμως, το έργο των αδερφών της Μονής δεν σταματάει εκεί. Μεταξύ άλλων, παράγουν μια σειρά από χειροποίητα εδέσματα όπως είναι το λουκούμι κεράσι που βασίζεται σε παλιά παραδοσιακή συνταγή. Η φιλοξενία των προσκυνητών είναι ένα δείγμα της ειλικρινούς αδερφικής αγάπης και πνευματικής αρχοντιάς και ευγένειας γι’ αυτό και όταν φτάνουν οι προσκυνητές στο αρχονταρίκι δέχονται το Ἁγιορείτικο κέρασμα που αποτελείται από τσίπουρο ή λικέρ, λουκούμι, ελληνικό καφέ και κρύο νερό. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο https://www.imxenophontos.eu/.

Λουκούμι τυλιχτό με κρέμα αμυγδάλου
Η Good Food με έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης, παράγει ένα αλλιώτικο λουκούμι, καλυμμένο εξωτερικά με ένα βελούδινο στρώμα από κεράσι που είναι γεμισμένο με κρέμα σοκολάτας, πάστα αμυγδάλου και ολόκληρα αμύγδαλα. Όπως λένε, πρόκειται για μια λιχουδιά που δημιουργήθηκε για να προσφέρει εμπειρίες απόλαυσης. Παράγεται με εκλεκτά υλικά σε διάφορες γεύσεις και γεμίσεις και μπορείτε να τις δοκιμάσετε παραγγέλνοντας από το https://www.good-food.gr/.

Αποξηραμένα κεράσια Έδεσσας
Η οικογενειακή επιχείρηση Πασσάς, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και λιανική πώληση ξηρών καρπών από το 1993. Το μυστικό της επιτυχίας της επιχείρησης είναι η επιλογή της να συνεργάζεται αποκλειστικά με Έλληνες παραγωγούς παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, έτσι ώστε υψηλής ποιότητας καρποί να φτάνουν στον καταναλωτή σε προσιτές τιμές. Τα κεράσια της Έδεσσα επεξεργάζονται έτσι ώστε να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα φρέσκοι. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε μέσω του eshop https://nutshop.gr/.

Κερασάδα
Στο χωριό Ρίζες στην περιοχή Τεγέα της Αρκαδίας, από το 1960, καλλιεργούνται 150 στρέμματα με κερασιές και βυσσινιές. Η ομώνυμη εταιρία Rizes Tegeas, μεταποιεί ένα μέρος των καρπών δημιουργώντας, σε περιορισμένη ποσότητα, γλυκό του κουταλιού́ κεράσι, πετροκέρασο και κερασάδα. Παράγεται με χειροποίητο τρόπο χωρίς συντηρητικά και η φετινή σοδειά θα είναι έτοιμη προς τα τέλη του Ιουνίου. Επικοινωνήσετε μαζί τους για κρατήσεις στο https://rizestegeas.com.

Σοκολάτα κεράσι
Η ιστορία της Laurence Galerie De Chocolat, ξεκινάει πριν πολλά χρόνια, στη Θεσσαλονίκη. Από το 1922 και για τις επόμενες τρεις γενιές συνεχίζεται την παράδοση της σοκολατοποιίας σε ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο όπου παράγονται πλέον περισσότεροι από 150 κωδικοί με βάση τη σοκολάτα. Από μία τόσο μεγάλη γκάμα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο συνδυασμός της μαύρης σοκολάτας (65%) με το κεράσι. Αναζητήστε την σε επιλεγμένα σημεία πώλησης και στο https://www.laurence-chocolate.com/.

Σοκολατίνια κεράσι
Ο απόλυτος συνδυασμός σοκολάτας με λικέρ κεράσι έρχεται από την ιστορική σοκολατοποιία ΙΟΝ που μας έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές συγκίνησης. Τα σοκολατίνια Mabel Cherry αποτελούνται από πλούσια μαύρη σοκολάτα ΙΟΝ και στο κέντρο περιέχουν λαχταριστή γεύση από λικέρ κεράσι που σκάει στον ουρανίσκο. Αποτελούν δε μία από τις ιστορικότερες γεύσεις και έχουν δώσει γεύση και χρώμα σε πολλά σαλόνια της κοσμικής Αθήνας και των περιχώρων. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.ion.gr.

Ζελεδάκια κεράσι
Από το 1920 η οικογένεια Σάμι δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής παραδοσιακών γλυκισμάτων στο Ταρτούς της Συρίας. Έκτοτε η τέχνη και η εμπειρία μεταδόθηκε στις επόμενες γενιές μέχρι το 1986 όπου ο Άντελ Σάμι, έφτασε στην Ελλάδα ιδρύοντας την εταιρεία ΤΑΡΤΟΥΣ. Με το πέρασμα των χρόνων και ανταποκρινόμενοι στις νέες τάσεις της αγοράς αναπτύχθηκε μια μεγάλη γκάμα ζαχαρωδών προϊόντων, ωστόσο τα λουκούμια, το ζαχαροστράγαλο και οι καραμέλες τσάρλεστον. Βρείτε περισσότερες γεύσεις στο http://tartous.gr/.

Το άρθρο της εβδομάδας