Στον Κέχρο της Τήνου βρίσκεται το Παραδοσιακό Τυροκομείο San Lorenzo, που δημιούργησε ο Γιάννης Αρμάος το 2015, με σκοπό να παράγει τα παραδοσιακά τυριά του νησιού. Ο τυροκόμος Πολύκαρπος Δελατόλας φτιάχνει χειροποίητα με αγελαδινό κυρίως γάλα το πέτρωμα, τη βάση των περισσότερων τηνιακών τυριών.

san lorenzo2

san lorenzo1

Την περίοδο της γαλακτοφορίας των αμνοεριφίων φτιάχνουν μικρότερες ποσότητες από αιγοπρόβειο γάλα. Το πέτρωμα είναι ένα σχεδόν ανάλατο φρέσκο τυρί το οποίο, αφού στραγγίσει από το πρώτο τυρόγαλα, συμπιέζεται ανάμεσα σε πέτρινες πλάκες για να αποχωριστεί όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία και να πάρει το χαρακτηριστικό πλακέ σχήμα του. Το πέτρωμα στη συνέχεια θρυμματίζεται, αλατίζεται και πλάθεται σε μπάλες (πέφτει πολύ χτύπημα με το χέρι λέμε) και μένει να ωριμάσει για ενάμιση μήνα περίπου και να δώσει τα χαρακτηριστικά μπαλάκια San Rorenzo.

san lorenzo (4)san lorenzo (5)

Στο τυροκομείο παράγουν επίσης γραβιέρα 3μηνης ωρίμανσης και το Καστελάνο – ένα μαστιχωτό λευκό φρέσκο τυρί που προορίζεται για ψητό όπως το μαστέλο και γίνεται πεντανόστιμο! Να μην ξεχάσω το εξαιρετικό τους βούτυρο και την κοπανιστή Τήνου.

san lorenzo (6)
san lorenzo (2)

Στην Αθήνα τα βρίσκουμε στου Αλεξανδρή, στου Μιράν, στην Αγροτική Γωνιά, στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, στα Καραμανλίδικα του Φάνη, στο Θυμάρι του Στρέφη.

info
Κέχρος, Τήνος, τηλ. 22830 41549, 6972881780, www.tiniongefseis.com

Φωτογραφίες: Αντωνία Κατή

Δείτε επίσης:
Η Τήνος είναι πραγματικός παράδεισος για καλοφαγάδες