Η Χριστίνα Στριμπάκου μεγάλωσε σε μία περιοχή, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, που έχει ως κύριο παραγωγικό της προϊόν το ελαιόλαδο. Οι γονείς της ασχολήθηκαν με την παραγωγή και η Χριστίνα έζησε μέσα σε ένα σπίτι, όπου η καλλιέργεια της ελιάς αλλά και η παραγωγή του ελαιολάδου, αποτελούσαν καθημερινότητα. «Μεγάλωνα και μαζί μου μεγάλωνε και η αγάπη μου για το ελαιόλαδο» μου είχε πει κάποτε που την συνάντησα σε μία γευσιγνωσία ελαιολάδου, στην Costa Navarino.

Η Χριστίνα σήμερα είναι μία από τις πιο έγκριτες γευσιγνώστριες ελαιολάδου, η οποία μάλιστα παίρνει μέρος ως κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς. Παράλληλα, παράγει το δικό της ελαιόλαδο, το Lia, ενώ ασχολείται με προγράμματα γευσιγνωσίας ελαιολάδου, δημιουργώντας τις συνθήκες ώστε οι επισκέπτες της χώρας μας και περισσότερο του τόπου της, να μαθαίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα για το προϊόν, για τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και για τις επιλογές. Συναντήσαμε τη Χριστίνα σε έναν ελαιώνα, σε μία περίοδο που τα ελαιόδεντρα έχουν «δέσει» τους καρπούς τους, και κατευθυνόμαστε προς την ωρίμανσή τους η οποία θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες ώστε η συλλογή να γίνει περίπου το Νοέμβριο.

Πριν περάσουμε στα της γευσιγνωσίας ελαιολάδου, την ρωτάω πώς έχει κυλήσει μέχρι τώρα η χρονιά και αν φέτος θα έχουμε ποιοτικό ελαιόλαδο. «Η ελιά είναι ένα δέντρο, το οποίο ναι μεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, ωστόσο εύκολα επηρεάζεται η ποιότητα του ελαιόλαδου που θα παραχθεί. Ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα η πολλή ζέστη σε κρίσιμες εβδομάδες, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και την ποιότητα αλλά και το μέγεθος της παραγωγής. Ευτυχώς μέχρι τώρα, τα πράγματα έχουν κυλήσει σχετικά ομαλά και ευελπιστώ ότι θα έχουμε μια καλή παραγωγή».

Περνώντας στο πρόγραμμα γευσιγνωσίας ελαιόλαδου, που παρουσιάζει τη ρωτάω για την ανταπόκριση των επισκεπτών. «Στην εποχή της ταξιδιωτικής παγκοσμιοποίησης και της υπερκατανάλωσης, οι ταξιδιώτες αναζητούν ολοένα και περισσότερο αυθεντικές εμπειρίες που συνδυάζουν την απόλαυση, τη γαστρονομία και την ανακάλυψη των αυθεντικών προϊόντων. Μια από αυτές τις εμπειρίες που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον κυρίως σε Ισπανία, Ιταλία και τον τελευταίο καιρό και στην Ελλάδα είναι η γευσιγνωσία ελαιολάδου. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την ανάγκη των νέων για γνώση και επικοινωνία με τους ανθρώπους και τις οικογένειες που υπάρχουν πίσω από τα προϊόντα που καταναλώνουν. Προσφέρω αυτή την εμπειρία τα τελευταία εννέα χρόνια. Στην αρχή οι επισκέπτες δεν ήταν πολύ εξοικειωμένοι με την ιδέα γευσιγνωσίας ελαιολάδου – έρχονταν λίγο πιο διστακτικά, όμως τον τελευταίο καιρό αυτό έχει αλλάξει. Ίσως σε αυτό έχει συμβάλει η εξωστρέφεια που έχουν αποκτήσει πολλές από τις εταιρίες ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια.»

Το πρόγραμμα

Ένα τέτοιο πρόγραμμα που εντάσσεται πλέον στην κατηγορία των εμπειριών που μπορεί κάποιος να αποκομίσει καθώς επισκέπτεται μια περιοχή, αποτελείται από την ενημέρωση για την ιστορία, την παραγωγή αλλά και την καλλιέργεια της ελιάς. Εμπεριέχει την γνωριμία με τις ελληνικές αλλά και τις διεθνείς ποικιλίες, με τη δοκιμή διαφορετικών ποικιλιών, εξερευνώντας μάλιστα τις διαφορετικές γεύσεις και τω αρώματα. Παράλληλα οι συμμετέχοντας θα μάθουν πως γίνεται η γευστική δοκιμή, ποια είναι τα θετικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέχουν και πώς αξιολογείται η ποιότητα. Ανάλογα με τα βασικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, γίνονται και κάποιες προτάσεις συνδυασμού του ελαιολάδου με διάφορα φαγητά, ώστε να αναδεικνύονται οι γεύσεις τους.

«Οι επισκέπτες που συμμετέχουν στην εμπειρία της γευσιγνωσίας ελαιολάδου έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορες ποικιλίες ελαιολάδου, με έμφαση στις ελληνικές. Μου αρέσει να αναδεικνύω τις ελληνικές ποικιλίες γιατί νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος διάσωσης της ελληνικής ελαιοποικιλότητας. Επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν την αυθεντικότητα του τοπικού προϊόντος εξοικειώνονται με την ιδέα του food pairing, συζητάμε όλους τους “μύθους” που υπάρχουν γύρω από το προϊόν» θα σημειώσει η Χριστίνα η οποία προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους επισκέπτες της χώρας μας για σχεδόν 9 χρόνια. «Σήμερα οι νέοι – κυρίως οι Βορειοευρωπαίοι- είναι πιο συνειδητοί για το τι αγοράζουν και ποια είναι η επίδρασή των αγορών τους στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες. Μέσω της γευσιγνωσίας ελαιολάδου, αποκτούν εμπειρίες που τους επιτρέπουν να συνδέσουν τη γαστρονομία με την κατανόηση της παραγωγής τροφίμων και της αειφορίας και τέλος τους αρέσει πολύ η προσωπική μας ιστορία και η φιλοσοφία μας στη LIA Cultivators.»

Το προφίλ των επισκεπτών

Για να επιλέξει κάποιος να κάνει μία τέτοια γευσιγνωσία, είναι σίγουρα κάποιος που αγαπά τη φύση, και που ενδιαφέρεται για τις τοπικές παραγωγές. «Είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία, την υγιεινή διατροφή και την εξερεύνηση νέων γεύσεων. Είναι λάτρεις του ελαιολάδου, καταναλωτές του LIA EVOO στο εξωτερικό που έρχονται να μας γνωρίσουν, ταξιδιώτες που αναζητούν αυθεντικές τοπικές εμπειρίες και αρκετές φορές, επαγγελματίες της εστίασης που επισκέπτονται την Ελλάδα και θέλουν να γνωρίσουν την ελληνική διατροφή.»

Η διαδικασία της γευσιγνωσίας

Ρωτήσαμε τη Χριστίνα για το πώς εξελίσσεται μία τυπική γευσιγνωσία όπως την πραγματοποιείς στους επισκέπτες. «Ξεκινάμε με μια δροσιστική λεμονάδα! Μετά συνεχίζουμε με μια βόλτα στον ελαιώνα, μιλάμε για τα ελαιόδεντρα, την παραγωγή, την αγάπη μας για το περιβάλλον, παρατηρούμε τη φύση και συνδεόμαστε με αυτή. Συνεχίζουμε με τη διαδικασία της ελαιογνωσίας και με συζήτηση! Στους επισκέπτες αρέσει η συζήτηση, φέρνουν τις δικές τους εμπειρίες και απορίες και έτσι δημιουργείται ένας ωραίος διάλογος σε ένα όμορφο τοπίο και σχεδόν πάντα με τους μουσικούς του καλοκαιριού ( τζιτζίκια ) να μας συνοδεύουν.

Το Φθινόπωρο οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία συγκομιδής κάτι που τους αρέσει πολύ, ιδιαίτερη εμπειρία για αυτούς αποτελεί η επίσκεψη στο ελαιουργείο που θα παράξουν και θα γευτούν το φρέσκο ελαιόλαδο με μια φέτα ζυμωτό ψωμί και άλλα καλούδια. Νομίζω τελικά, αυτό που μένει είναι συγκίνηση και η σύνδεση με τη φύση και το προϊόν.»

Η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο προϊόν και τον προορισμό

Αναμφίβολα η σχέση που αναπτύσσεται είναι σημαντική καθώς ο επισκέπτης έρχεται κατάματα με τη σημασία που διαδραματίζει το ελαιόλαδο στην περιοχή, αλλά και στις ζωές των κατοίκων. «Η σχέση ανάμεσα στο προϊόν (το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο) και τον προορισμό (τη Μεσσηνία) είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της γευσιγνωσίας ελαιολάδου και της δημιουργίας μιας αυθεντικής εμπειρίας για τους επισκέπτες. Κατά τη διάρκεια της εμπειρίας, η περιοχή και η τοπική κουλτούρα τίθενται στο επίκεντρο. Το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας γίνεται σύμβολο της περιοχής και της τοπικής ταυτότητας. Μέσα από τη γευσιγνωσία ελαιολάδου, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν την Μεσσηνία ως προορισμό με ιδιαίτερη γαστρονομία και εκτιμούν την ποιότητα των τοπικών προϊόντων. Η εμπειρία αυτή συνδέει το προϊόν με τον προορισμό, καθιστώντας το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας μια ανεξίτηλη ανάμνηση για τους επισκέπτες.

Παράλληλα, η καθολική προσέγγιση είναι απαραίτητη για να αποτυπωθεί στο μυαλό του επισκέπτη η ολοκληρωμένη εμπειρία. Η επαφή με το προϊόν, η παρουσίαση της παραγωγής, η γευστική ανακάλυψη και η εξερεύνηση του περιβάλλοντος, η βόλτα στον ελαιώνα, η βιοποικιλότητα, το τοπίο είναι στοιχεία που συνδυάζονται για να δημιουργηθεί μια αξέχαστη εμπειρία. Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι αναζητούν εμπειρίες. Η γευσιγνωσία ελαιολάδου προσφέρει στους επισκέπτες μια αυθεντική, εκπαιδευτική και απολαυστική εμπειρία που ξεπερνά το απλό προϊόν και τους επιτρέπει να βιώσουν τον προορισμό και την τοπική κουλτούρα με όλες τις αισθήσεις τους.»

Κλείνοντας τη συζήτηση με τη Χριστίνα Στριμπάκου, γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο πως όταν κάποιος αγαπά αυτό που κάνει τότε υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα αυτό να αποδώσει. Μόνο τότε μπορεί κάποιος να πάει στο επόμενο στάδιο. Και το σίγουρο είναι ότι η Χριστίνα αγαπάει το ελαιόλαδο, αγαπάει τον ελαιώνα, αγαπάει την ίδια την περιοχή. Για αυτό εξάλλου καταφέρνει και κάνει τόσα ωραία πράγματα που σχετίζονται με το ελαιόλαδο.

info
www.liaoliveoil.com