Υπάρχουν κάποια επίθετα δίπλα στα μικρά μας ονόματα, που είναι λες και μας προσδιορίζουν απόλυτα, καθορίζοντας αυτό που είμαστε ή αυτό που πρόκειται να γίνουμε. Αυτό σκέφτηκα όταν πρωτοδιάβασα το όνομα «Γιώργος Ευγενειάδης» και πήρα στα χέρια μου τα δύο βιβλία του, το «Ημερολόγιό μου» και το «Συνταγές μαγειρικής σε διαφορετική διάσταση», από τη σειρά «Απλά και διαφορετικά» (εικονογράφηση Δέσποινας Παπαχριστούδη, εκδόσεις Υδροπλάνο).

Μας μίλησε για το πώς συνδυάζει ευαίσθητα και δημιουργικά όλες αυτές τις διαφορετικές του ιδιότητες: «Η μαγειρική είναι η φυσική συνέχεια της τεχνολογίας τροφίμων. Ουσιαστικά η μαγειρική είναι η απλή εκδοχή αυτής της επιστήμης. Από παλιά υπήρχαν αυτόματες κινήσεις και συνδυασμοί στη μαγειρική που κανείς δεν ερμήνευε, όπως για παράδειγμα το φακόρυζο, που είναι ο πιο απλός συνδυασμός πρωτεΐνης – υδατάνθρακα, και το μείγμα αλεύρου – βουτύρου (το λεγόμενο ρου), που προκαλεί, μέσω της ζελατινοποίησης του αμύλου, πήξη στις σάλτσες. Επομένως, ο συναρπαστικός συνδυασμός μαγειρικής και τεχνολογίας τροφίμων ήταν κάτι το δεδομένο για εμένα ήδη από τα πρώτα χρόνια μου στο πανεπιστήμιο. Όσο για την εκπαίδευση, μεγαλώνοντας σε οικογένεια εκπαιδευτικών και λαμβάνοντας καθημερινά έντονα ερεθίσματα στο σπίτι προέκυψε και για εμένα η εκπαίδευση. Η ειδική εκπαίδευση προέκυψε τελείως τυχαία και γι’ αυτό το δώρο νιώθω και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων».

Ωδή στη διαφορετικότητα
«Το μότο “Απλά και Διαφορετικά” είναι πλήρως εμπνευσμένο από τη διαφορετικότητα και την αλήθεια που κρύβεται μέσα σε μια δημόσια τάξη. Η ανάγκη για μεγαλύτερη αποδοχή της στο μέλλον ήταν και ο λόγος έμπνευσής της, με κυριότερο στόχο να ξεπεραστούν τα στερεότυπα γύρω από αυτή, που είναι παγιωμένα εκατοντάδες χρόνια και χρειάζονται πολύ χρόνο να ξεπεραστούν. Ανυπομονώ για τη μέρα που θα δω μαθητές μας να δουλεύουν σε ένα φούρνο ή και σε ένα σούπερ μάρκετ ή ακόμη να είναι ηθοποιοί στο Εθνικό Θέατρο. Ακούγεται περίεργο για την Ελλάδα; Κι όμως, δεν είναι» εξηγεί. Στα βιβλία του, το κόνσεπτ των συνταγών με τα σκίτσα βήμα-βήμα είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να γίνονται κατανοητές από όλους. Πώς εμπνεύστηκε αυτή την ιδέα; «Από τον πίνακα της τάξης μου! Αν μπει κάποιος ένα πρωινό στην τάξη μου θα δει ζωγραφισμένες σε αυτόν φλιτζάνια τσαγιού, αυγά, λαχανικά, τρίφτη, με βήματα για την εκτέλεση μιας συνταγής».

Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν ακονίζαμε λίγο παραπάνω την ενσυναίσθησή μας; «Στο “Ημερολόγιό μου” υπάρχουν tips ζωής, όπως τα tips μιας συνταγής, που την κάνουν πιο πικάντικη και ενδιαφέρουσα. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως ένα υλικό σε μικρή ποσότητα, αλλά αυτό είναι που θα δώσει επιπλέον νόημα στη ζωή μας. Η ενσυναίσθηση είναι μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μας. Βασικό προτέρημα για όλους μας και κυρίως για τους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν καθημερινά απρόβλεπτες καταστάσεις στο σχολείο. Ακονίζοντάς την σίγουρα τα πράγματα γύρω μας θα γίνουν ευκολότερα για όλους. Αν σκεφτόμασταν τι πρόβλημα δημιουργούμε κλείνοντας με το αυτοκίνητο μια ράμπα για ΑμεΑ, σίγουρα δεν θα το κάναμε ποτέ ξανά».

Ως εκπαιδευτικός σε δημόσιο ειδικό σχολείο μιλά για τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε ως κοινωνία: «Το σχολείο είναι βασικό θεμέλιο στη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι η περίοδος που τον προσδιορίζει. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην αποδοχή της διαφορετικότητας, στην επικέντρωση στον σχολικό εκφοβισμό και τη σεξουαλική αγωγή. Όλα συνδέονται μεταξύ τους. Επίσης, στον σεβασμό στους γύρω μας. Οι γονείς πρέπει να εστιάσουν στα ταλέντα των παιδιών και να τα αφήσουν να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητά τους, και όχι αναγκαστικά στις μαθησιακές τους δυσκολίες». Το ωραιότερο μάθημα που του διδάσκουν οι μαθητές του είναι «ο αυθορμητισμός! Πόσο απλά θα ήταν τα πράγματα αν δεν τα αναλύαμε τόσο πολλές φορές…».

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος που μπορεί να προκαλέσει και θλίψη, λόγω της καταναγκαστικής χαράς που επικρατεί. Ποια πρέπει να είναι η ασπίδα μας; «Μπορεί να είναι κάτι απλό, ένα ζεστό φαγάκι ή ένα γλυκό. Ας δοκιμάσουμε να φτιάξουμε κι ας μην έχουμε κάνει ποτέ κάτι. Ας δώσουμε στον γείτονα ένα πιάτο με αυτό που κάναμε, έτσι όπως έκαναν παλιά». Η ευχή του για τις γιορτές: «Ευημερία ψυχική, για όλους μας. Δύσκολο στην εποχή που ζούμε. Ας επικεντρωθούμε στην οικογένειά μας, στους φίλους μας και να εστιάσουμε στο παρόν».

Φωτογραφίες: Καλλιόπη Ζουρνατζίδου

Τα βιβλία του Γιώργου Ευγενειάδη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

Δείτε επίσης:

Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος αγαπάει το βερμούτ, το καλό φαγητό και τα… Κουφονήσια

Νίκος Ζαλώνης, ο chef που φλερτάρει με αστέρι Michelin

Άγγελος Λάντος: O κριτής του Game of Chefs είναι ο σεφ της Σπονδής με 2 αστέρια Michelin!