Βούτυρα ξηρών καρπών χωρίς ζάχαρη, πρόσθετα, μόνο με αγνά υλικά, απευθείας από το δέντρο; Τα κατάλληλα για πρωινό, αλλά και για σνακ για όλες τις ώρες; Ανακαλύψαμε έναν παραγωγό στη Θεσσαλία, με μεγάλη αγροτική έκταση, αγάπη για τη γη, τους καρπούς της αλλά και τη σωστή, αγνή διατροφή, μακριά από πρόσθετα και γλυκαντικά.

Ας δούμε πώς ξεκίνησαν όλα

Σε έναν από τους αρχαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Θεσσαλίας, στο χωριό Σέσκλο της Μαγνησίας, η οικογένεια Μόσιου, εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, διατηρεί μια μεγάλη αγροτική έκταση 30 στρεμμάτων με 850 αμυγδαλιές. Από μικρό παιδί, ο Χρήστος Μόσιος, ο γιος της οικογένειας μαζί με την αδελφή του, Μαρία γέμιζαν περί τα τέλη του Αυγούστου, τις τελευταίες ημέρες των σχολικών τους διακοπών, δουλεύοντας σκληρά (από το χάραμα κιόλας) στα κτήματα του πατέρα τους, βοηθώντας τους να μαζέψουν τους καρπούς των δέντρων τους.

Τα χρόνια πέρασαν, τα παιδιά έφυγαν από τη γη τους για σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Μαρία σπούδασε αρχιτεκτονική και εργάστηκε για χρόνια στο Λονδίνο (σήμερα ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αθήνα), ενώ ο Χρήστος ολοκληρώνοντας τη φοίτησή του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, αποφάσισε να συνεχίσει τη ζωή και την καριέρα του στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, πατώντας στα βήματα της επαγγελματικής πορείας του πατέρα του (υπήρξε εργολάβος οικοδομών στο Βόλο μέχρι και την πρόσφατη συνταξιοδότησή του), ακολούθησε για χρόνια τον κατασκευαστικό κλάδο, μεταπηδώντας αργότερα στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας.

Η επιστροφή στην πατρίδα και η αφορμή για το νέο ξεκίνημα

Όλα αυτά όμως, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι η αληθινή ευτυχία και ολοκλήρωση δεν κρύβεται πίσω από ένα γραφείο, αλλά στον τόπο που τον ανέθρεψε, στο χωριό που η φύση τόσο γενναιόδωρα προίκισε με τους αγνούς καρπούς της. Έτσι, επέστρεψε χωρίς αρχικά να έχει στο μυαλό του, το ακριβές πλάνο που θα έφερνε στον επαναπατρισμό του, τη βεβαιότητα του βιοπορισμού. Ώσπου ένα βράδυ δοκίμασε από τα χέρια της μητέρας του, μία συνταγή που μέσα στην απλότητά της, έμελλε να αλλάξει δραστικά τη ρότα της ζωής του: Ψημένα αμύγδαλα στον φούρνο της κουζίνας της (φυσικά από τις δικές τους αμυγδαλιές), ραντισμένα με φρέσκο, φυσικό χυμό λεμονιού και πασπαλισμένα με αλάτι Μεσολογγίου. «Όχι απλά εκστασιάστηκα, γευόμενος τη βαθιά νοστιμιά τους», θυμάται ο Χρήστος, «αλλά τα πήγα αμέσως και σε έναν φίλο μου που διατηρούσε νυχτερινό μαγαζί στο Βόλο για να τα δοκιμάσει. Μου παρήγγειλε μία ποσότητα και με ρώτησε αν μπορώ να τον προμηθεύσω και με άλλα. Αυτό ήταν! Η νέα εποχή στην εμπορία των καρπών μας είχε μόλις ξεκινήσει».

Smooth και φυσικά επεξεργασμένα βούτυρα κατάλληλα και για χορτοφάγους

Το ένα έφερε το άλλο και ο Χρήστος ξεκίνησε να τροφοδοτεί επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας του Βόλου (μαγαζιά, καφέ και take away). Όμως, ως πνεύμα ανήσυχο και δυναμιτίζοντας μέσα του το δαιμόνιο του επιχειρείν, πήγε το σχέδιό του ένα βήμα παραπέρα. Ξεκίνησε να φτιάχνει τα πρώτα του αμυγδαλοβούτυρα. Στην αρχή προς μεγάλη έκπληξη των φίλων και των συγγενών του οι οποίοι παρ’ όλα αυτά δεν έπαψαν στιγμή να πιστεύουν στο όραμά του (και αυτό άλλωστε το απέδειξαν και στην πράξη, συμμετέχοντας στην επιχείρησή του, εκτός από την αδελφή του και ο γαμπρός του Οδυσσέας αλλά και ο φίλος του, Παναγιώτης). «Μεγαλύτερη δύναμη για εμένα, ο πατέρας μου που μου εμφύσησε από την παιδική μου ηλικία να μη φοβάμαι τη σκληρή δουλειά και να αγαπάω τη γη», παραδέχεται ο Χρήστος.

Η επιτυχία δεν ήρθε αμέσως καθώς, όπως μου αποκαλύπτει, πειραματίστηκε πάνω σε πολλές δοκιμές και χρειάστηκε να απορρίψει ακόμα περισσότερες, αναζητώντας εκείνη που θα αναδείκνυε με τον καλύτερο τρόπο τις εξαιρετικές -ποιοτικά- σοδιές των δέντρων του. Στην αρχή επικεντρώθηκε μόνο στα βούτυρα αμυγδάλου (κλασσικό, λευκό, και μεταγενέστερα, με μύρτιλα), πλέον όμως, το πολυβραβευμένο διεθνώς brand του Kalimera goods μετρά επτά διαφορετικούς κωδικούς, με βαζάκια που μέσα τους εσωκλείουν αλείμματα και άλλων καρπών (όπως π.χ. από φουντούκια ή από φιστίκια αράπικα, φιστίκια κελυφωτά και κάσιους που προμηθεύεται ο Χρήστος από άλλους παραγωγούς).

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά μου αναφέρει, εκτός του ότι τα βούτυρά του, ξετρελαίνουν από μικρά παιδιά (αμυγδαλοβούτυρο καταναλώνει και η κόρη του, που είναι 8 μηνών!) μέχρι ηλικιωμένους, το απόλυτα εντυπωσιακό στοιχείο- πέραν του ότι πρόκειται για ένα 100% φυσικό προϊόν- είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τόσους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, όχι μόνο στη ζαχαροπλαστική αλλά και στη μαγειρική. «Για να μπορέσεις να καταλάβεις την ποιότητα της πρώτης ύλης» μου λέει «πρέπει πρώτα να δοκιμάσεις την πάστα του καρπού με το κουταλάκι. Και έπειτα αφού βεβαιωθείς ότι πρόκειται για κάτι απόλυτα αγνό και φρέσκο που, χωρίς γλουτένη, φοινικέλαιο, πρόσθετα, γλυκαντικά ή άλλα συντηρητικά, καταφέρνει από την αρχή να κερδίσει τον ουρανίσκο σου, τότε μπορείς να το προσθέσεις σχεδόν παντού: Στο ψωμί (με μέλι ή χωρίς), στις σαλάτες, στα φρούτα, στο γιαούρτι, σε smoothies και σε ό, τι άλλο τραβά η όρεξή σου!».

Από το χωράφι στην παραγωγή και από εκεί στην κατανάλωση

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αρχής γενομένης από το 4άστερο Coco-Mat στην Αθήνα, που λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, αποφάσισε να συμπεριλάβει στα πρωϊνά του, τα βούτυρα της «Kalimera goods», πλέον τα διασημότερα, αυτή τη στιγμή, 5άστερα ξενοδοχεία της χώρας μας (Cavo Tagoo Mykonos, Kalesma Mykonos, Bill & Coo, Angsana Corfu, Amanzoe, Grand Forest), εμπιστεύονται αυτό που φέρνει ο Χρήστος και η οικογένειά του, στις κουζίνες τους. Όπως, επίσης διόλου τυχαίο, ότι παρά τις δυσκολίες και τις αναποδιές που βίωσε η μικρή αυτή οικοτεχνία την περίοδο των βιβλικών καταστροφών από τις πλημμύρες στον Βόλο, όχι μόνο αναγεννήθηκε από τις στάχτες της αλλά φτάνει στο σήμερα να κοσμεί τα ράφια δεκάδων εκλεκτών ντελικατέσεν στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα ετοιμάζει νέα «ανοίγματα» σε Αμερική, Κουβέιτ, Κορέα και Αυστραλία. Παρ’ όλα αυτά «κυρίαρχο μέλημά μας», μου λέει ο Χρήστος, «παραμένει το εξής: τα προϊόντα μας να μπουν σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, ώστε μικροί και μεγάλοι να μπορούν να γεύονται την αγνότητα της δουλειάς μας».

«Η καλή γνώση της πρώτης ύλης, η μεγάλη μας εμπειρία στη σωστή καλλιεργητική φροντίδα της αμυγδαλιάς, οι επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι και φυσικά η επιμονή μας πάνω στους παρατεταμένους πειραματισμούς, ώστε να εξασφαλίσουμε ισορροπία στη γεύση, είναι αυτά που μας έκαναν να ξεχωρίσουμε» συμπληρώνει και σε αυτή ακριβώς τη συνέπεια έρχεται να προστεθεί και κάτι ακόμα: Τα προϊόντα της Kalimera goods δεν στοκάρονται, δεν συνωστίζονται στα ράφια μίας αποθήκης, καθώς, όπως μου εξηγεί ο Χρήστος, «πρώτα έρχονται οι παραγγελίες και έπειτα προχωράμε στην παραγωγή και επί τόπου στην αποστολή τους. Το στοίχημα για εμάς είναι όταν κάποιος ανοίγει τις συσκευασίες μας, να νιώθει πριν καν δοκιμάσει, τη φρεσκάδα που αναβλύζει από τους καρπούς μας».

Εκτός από τα φυσικά καταστήματα και τις marketplace πλατφόρμες, τα βούτυρα της οικογένειας Μόσιου, θα είναι προσεχώς διαθέσιμα και μέσα από το e-shop τους. Μέχρι τότε, ο Χρήστος, η Μαρία, ο Οδυσσέας και ο Παναγιώτης συνεχίζουν να λένε τη δική τους αυθεντικά ελληνική και βελούδινη, “Kalimera”, σε Έλληνες και ξένους, ταξιδιώτες εντός και εκτός συνόρων, με τον τρόπο που οι ίδιοι ξέρουν να κάνουν τόσο μοναδικά!

Info
Instagram: kalimeragoods, www.kalimeragoods.com