Για τον Φώτη Σεργουλόπουλο είναι μια συνήθεια χρόνων να οργανώνει το μεσημεριανό γεύμα των Χριστουγέννων στο σπίτι του. «Καλώ την οικογένειά μου και μερικούς πολύ στενούς φίλους. Πρόσωπα αγαπημένα», μου λέει. Όλο το στήσιμο το αναλαμβάνει εκείνος. Δουλειά δύσκολη, χρονοβόρα –ξεκινά δύο μέρες πριν– αλλά ευχάριστη· «ήταν ένα χούι του πατέρα μου αυτό το τραπέζι και εγώ το συνεχίζω», όπως μου αναφέρει.

Σημασία έχει να είσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς. Αν έχεις αυτό, μετά το τι θα φας το κάνεις εσύ εορταστικό.

Το μενού είναι σχεδόν πάντα το ίδιο: «Φτιάχνω πάπια γεμιστή με τραχανά, χοιρινό κότσι, πατέ που το ετοιμάζω μόνος μου, και δεν λείπουν φυσικά οι σαλάτες και τα τυριά, πολλά τυριά». Δεν ξοδεύει μια περιουσία για αυτό το γεύμα μιας και, όπως λέει, «δεν ανοίγουμε σαμπάνιες, ούτε τρώμε χαβιάρι. Όλα είναι μέσα στο προϋπολογισμένο μπάτζετ. Τις γιορτές πάντα θα κάνεις κάτι παραπάνω: θα πάρεις ένα καλό ρούχο, ένα δώρο πιο ακριβό. Έτσι γίνεται και για το εορταστικό τραπέζι. Θα ξοδέψεις το κατιτίς». Βέβαια, πιστεύει ότι γιορτές μπορεί να κάνει κανείς ακόμα και με μια μακαρονάδα ή ένα κριθαράκι στον φούρνο. «Σημασία έχει να είσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς. Αν έχεις αυτό, μετά το τι θα φας το κάνεις εσύ εορταστικό», μου λέει χαρακτηριστικά.

Επιστρέφω την κουβέντα στη μαγειρική που τόσο αγαπά. Τον ξεκουράζει, όπως λέει, και αναζητά χρόνο για να το κάνει. Τον ρωτάω αν ετοιμάζει και τα γλυκά για το τραπέζι. «Η μαμά έφτιαχνε ένα φανταστικό μπακλαβά με φιστίκι Αιγίνης, όμως πλέον δεν μπορεί και δυστυχώς δεν έχω μάθει να το κάνω. Για αυτό, καλού κακού παίρνουμε από κάποιο ζαχαροπλαστείο και ευτυχώς υπάρχουν πολλά καλά στην πόλη», αναφέρει χαμογελώντας. Όσο για τα κρασιά, τα αναλαμβάνουν άλλοι. «Μου φέρνουν πάντα ένα ωραίο κόκκινο κρασί, που μου αρέσει». Πριν κλείσουμε τον ρωτάω γιατί στη φωτογράφηση ήθελε να κρατά παντζάρια. «Δεν βρίσκεις ότι είναι ωραία ανθοδέσμη;» μου απαντά με χιούμορ.

Φώτης Σεργουλόπουλος: τηλεοπτικός παρουσιαστής και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Artisanal

Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη