Βρεθήκαμε στη γεωγραφική ψυχή του ελληνικού ελαιόλαδου, τη Μεσσηνία και μιλήσαμε με τον Δημήτρη, έναν από τους 2 εκπροσώπους της 5ης γενιάς της οικογένειας Αναγνωστοπούλου που ασχολείται με τα δύο ελαιοτριβεία.

Τα δύο ελαιοτριβεία τους λειτουργούν με ψυχρή έκθλιψη και βρίσκονται στο Μάνεσι και στο Τρίκορφο Μεσσηνίας. Στο Μάνεσι υπάρχει επίσης μονάδα παραγωγής τυποποίησης. Οι εγκαταστάσεις τους έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με εμπειρία ετών και έχουν χρησιμοποιηθεί τα συστήματα και τα υλικά εκείνα που επιτρέπουν σε όλα τα αρώματα να παραμένουν αναλλοίωτα μέχρι τη στιγμή της εμφιάλωσης. Με την υποστήριξη των μοντέρνων ελαιοτριβείων μας και τη συνεισφορά των συνεργατών που μοιράζονται μαζί τους τις ίδιες γνώσεις και αξίες, καταφέρνουμε να παράγουν ένα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο.

Ας δούμε, λοιπόν, τι μας είπε ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος:

Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το ελαιόλαδο;
Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου στο ελαιοτριβείο του πατέρα μας, θυμάμαι τον εαυτό μου να παίζει με τους σάκους των ελιών στον προαύλιο χώρο του αλλά και να κυλιέμαι σε ένα βουνό από φύλλα ελιών στις σχολικές διακοπές του χειμώνα. Οι αναμνήσεις μου είναι έντονες και ανεξίτηλες θα έλεγα, τόσο από τα παιχνίδια στο ελαιοτριβείο και τους ελαιώνες όσο και από τις πρώτες μου γευστικές επαφές με το φρέσκο λάδι μέσα στο οποίο βουτάγαμε καψαλισμένο ψωμί.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς κι εσύ με το ελαιόλαδο;
Τα παιχνίδια, οι μυρωδιές, οι γεύσεις και τα συναισθήματα στο ελαιοτριβείο και τους ελαιώνες δημιούργησαν ένα ισχυρό δέσιμο, μια αγάπη θα μπορούσα να πω. Ερχόμενος από τις σπουδές μου (Μάρκετινγκ, ΟΠΑ) μόνιμα πλέον στην Καλαμάτα και αποφασισμένος να ασχοληθώ με την οικογενειακή επιχείρηση και την παραγωγή ελαιόλαδου γνωρίστηκα επαγγελματικά με τον χημικό της εταιρίας μας (Νίκος Κουτσούκος), γεγονός που μου άνοιξε ένα νέο στην κυριολεξία κόσμο για το ελαιόλαδο. Αυτός αφορά το οργανοληπτικό κομμάτι του ελαιόλαδου της κορωνέικης, κυρίως, ποικιλίας (φρουτώδες, πικρό, πικάντικο). Έτσι, έμαθα τα αρώματα και ξεκίνησα να κάνω συνδυασμούς, προσπαθώντας μέσα από τη διαδικασία της παραγωγής να διαφοροποιήσω ορισμένα χαρακτηριστικά ως προς το οργανοληπτικό προφίλ.

Ποιες καινοτομίες έφερε η παρουσία σου στα οικογενειακά ελαιοτριβεία;
Την ελαιοκομική περίοδο 2014-2015 δοκιμάσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο επεξεργασίας του ελαιόλαδου και να μειώσουμε το χρόνο παραγωγής μέσω του συστήματος Contherm της Alfa Laval. Έπειτα από έρευνα και ανάπτυξη το 2015 αποφασίζουμε να το ενσωματώσουμε στην παραγωγική διαδικασία πρώτοι σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και να επενδύσουμε στο δεύτερο ελαιοτριβείο μας στο Τρίκορφο Μεσσηνίας με τον ίδιο καινοτόμο τρόπο παραγωγής.

Το 2015 εγκαταστάθηκα μόνιμα στην Καλαμάτα και ενσωματώθηκα πλήρως στην οικογενειακή επιχείρηση. Από τότε η νεότερη γενιά – η πέμπτη, δηλαδή η αδερφή μου κι εγώ- αλλά και όλη η οικογένεια κολλήσαμε το «μικρόβιο», ώστε να υπάρχει εξέλιξη και να είμαστε μπροστά στις καινοτομίες της παραγωγής ελαιόλαδου. Έτσι τα τελευταία τρία χρόνια είμαστε σε δοκιμές με νέο σύστημα επεξεργασίας παλμικού ηλεκτρικού πεδίου (PEF) που είναι μια μη θερμική τεχνολογία και χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της σταθερότητας και της διάρκειας ζωής του ελαιόλαδου (Acraroma-OliveCept).

Πώς αναγνωρίζουμε την καλή ποιότητα του ελαιόλαδου;
Η καλή ποιότητα αναγνωρίζεται κυρίως από δύο συνιστώσες. Αυτή των χημικών αναλύσεων που πρέπει να είναι εντός των ορίων βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών και εκείνη του οργανοληπτικού, ώστε να μην υπάρχει κάποιο ελάττωμα στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το σημαντικότερο όλων είναι αυτό που γευόμαστε να μας αρέσει ώστε να έχουμε γαστρονομικές εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις.

Μίλησέ μας λίγο για το packaging και το λογότυπό σας
Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο design και στη λειτουργικότητα του προϊόντος, φέρνουμε το One & Olive και το ελληνικό ελαιόλαδο στη γαστρονομία σαν ένα μπουκάλι κρασί, το οποίο έχει ιδιαίτερη μεταχείριση, φύλαξη και παρουσίαση, ενώ συνδυάζεται ανάλογα με τις γεύσεις που παρουσιάζονται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό συστατικό σε ένα καθημερινό μεσογειακό γεύμα, σε haute cuisine, ακόμα και σε cocktail.  Εμπνευσμένοι από την κυκλαδική τέχνη, στο μπουκάλι βλέπουμε τη φιγούρα ενός ανθρώπου, συμβολίζοντας όλους όσους συνέβαλαν στην παραγωγή αυτού του μοναδικού προϊόντος και την αίσθηση της πληρότητας έπειτα από τη δημιουργία – αντιστρέφοντας το λογότυπο βλέπουμε να σχηματίζεται η λέξη ONE. Παράλληλα, αποτυπώνονται τα χρώματα της ελληνικής υπαίθρου: λευκό – ο αφρός της θάλασσας και οι ασβεστωμένοι κορμοί των ελαιόδεντρων - πράσινο, ο καρπός και τα φύλλα τους.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα ντόπια ελαιόλαδα;
Η κύρια διαφοροποίησή μας αποτελεί η καινοτόμος μέθοδος παραγωγής του ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, το One & Olive διαθέτει μία πρωτοποριακή τεχνολογία εκχύλισης παγκοσμίως, η οποία αντικαθιστά την παραδοσιακή μέθοδο της μάλαξης της ελαιοζύμης, εξασφαλίζοντας την εγγυημένη ποιότητα του ελαιόλαδου, χωρίς να εισέρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και εξασφαλίζεται η ακρίβεια της διαδικασίας.  Αυτή η καινοτόμος διαδικασία διαρκεί μόλις 30 δευτερόλεπτα αντί των 60 λεπτών που διαρκούσε κατά την παραδοσιακή και μπορούμε να αναδεικνύουμε τα σπάνια αρώματα της περιοχής μας. Επομένως έχουμε υπεραξία για τα προϊόντα που παράγουμε και τους παραγωγούς που καλλιεργούν μαθαίνοντας το ελαιόλαδο μας και τον τόπο μας σε αγορές του εξωτερικού.

Σε ποιες χώρες εξάγετε περισσότερο και ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας;
Τα προϊόντα μας εξάγονται κυρίως στη κεντρική Ευρώπη, έχοντας κάποιες συνεργασίες με τρίτες χώρες όπως την Αυστραλία και Αμερική. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι ανταγωνιστής μπορεί να είναι ένα άλλο ελληνικό ελαιόλαδο, οποιαδήποτε ποικιλίας, αλλά ελαιόλαδα όπως τα ισπανικά και συγκεκριμένα της ποικιλίας picual, όπου οργανοληπτικά βρίσκεται πολύ κοντά στη κορωνέικη ποικιλία.

Πώς θα εξελιχθεί η οικονομική αξία του ελαιόλαδου τα επόμενα χρόνια και ποιοι παράγοντες την καθορίζουν;
Σχετικά με την εξέλιξη των τιμών του ελαιόλαδου μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις και αυτές είναι ότι και την επόμενη ελαιοκομική περίοδο θα υπάρχουν υψηλές τιμές. Οι τιμές του ελαιόλαδου καθορίζονται από μια σειρά παραγόντων που αρκετές φορές είναι απρόβλεπτοι. Φυσικά, όλα ξεκινούν με την προσφορά και ζήτηση. Τις τελευταίες χρονιές υπάρχει σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου σε μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα κλπ), που έχει προκληθεί κυρίως από τα κλιματικά φαινόμενα.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής, ωστόσο αυτό δεν δικαιολογεί τόσο μεγάλη αύξηση των τιμών προϊόντος σε τόσο σύντομη χρονική περίοδο. Το σίγουρο είναι ότι τα επόμενα χρόνια αν δεν σταθεροποιηθεί μια ομαλή κατάσταση των τιμών με μικρές διακυμάνσεις, ώστε να προσαρμοστεί η αγορά και βιομηχανία του ελαιόλαδου, θα αλλάξει το σκηνικό, όπως το γνωρίζουμε ως τώρα, στην παραγωγή και την τυποποίηση ελαιόλαδου.