Στη σκιά του Μενοίκιου όρους και στην εύφορη πεδιάδα της καταπράσινης Προσοτσάνης, στη Δράμα, η βραβευμένη τυροκομική παράδοση της οικογένειας Μελενεκλή, δύο γενιές τώρα, μυεί τους βορειοελλαδίτες στον βιολογικό γαλακτοκομικό πλούτο της Μακεδονικής κτηνοτροφίας.

Από το 1992 που ο Βασίλης Μελενεκλής, αγρότης τότε, πήρε την απόφαση να περάσει από το χωράφι και τις καλλιέργειες των σιτηρών του, στο πεδίο της κτηνοτροφίας (ορμώμενος κυρίως από τη σκέψη ότι θα μπορούσε με τη γη του να σιτίζει τα ζωντανά του και με αυτά να βγάζει γάλα και να το μεταπουλά) μέχρι σήμερα που πλέον διαπρέπει με το δικό του γαλακτοτυροκομικό brand (Μενοίκιο) στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στη βόρεια Ελλάδα -και μερικών delicatessen σε Αθήνα και Ευρώπη- έχουν σίγουρα μεσολαβήσει πολλά.

«Θυμάμαι τον πατέρα μου» μου λέει ο Γιώργος, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, «ξεκινώντας να κάνει το όραμά του πράξη, να τα φτιάχνει όλα με τα χέρια του. Χωρίς κεφάλαιο, με πολλή προσωπική δουλειά, με ένα τρακτέρ μονάχα και με μόλις 5 στρέμματα σε χωράφια». Το όραμα όμως του κυρίου Βασίλη γρήγορα άρχισε να θεριεύει και να τον οδηγεί στο να στήσει τη δική του φάρμα, να προσθέσει σε αυτή πρόβατα και κατσίκια και το 2012 πλέον να πάρει την απόφαση να ξεκινήσει το τυροκομείο και να μπει στην μεταποίηση, να περάσει δηλαδή από το χωράφι στο ράφι.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια εντατικής προσπάθειας, μελέτης και επενδύσεων, μέχρι να βγει ο πρώτος κωδικός στην αγορά, το πρόβειο γιαούρτι και αργότερα πια, το φρέσκο κατσικίσιο γάλα. Το πιο φιλόδοξο όμως σχέδιο του τυροκομείου μπήκε σε εφαρμογή όταν πλέον αποφασίστηκε να ανοίξει ακόμα περισσότερο η προϊόντική του γκάμα με την επέκταση και σε κωδικούς βιολογικών προϊόντων: βιολογικό κατσικίσιο γάλα, τυρί, Αριάνι, κεφίρ και γιαούρτι, βιολογικό πρόβειο γιαούρτι (απέσπασε το πρώτο βραβείο στην «DETROP BOUTIQUE 2016») αλλά και βιολογικά τυριά όπως φέτα, ανθότυρο, μυζήθρα, γραβιέρα και κεφαλοτύρι. Και κάπως έτσι, σήμερα το «Μενοίκιο» έφτασε πια να θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής βιολογικού γίδινου και πρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα.

Τα τελευταία έξι χρόνια, τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης έχουν περάσει στα τέσσερα αγόρια του κ.Βασίλη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ίδιος έπαψε να συμμετέχει ενεργά σε όλα τα στάδια της παραγωγής. «Ο καθένας μας» μου εξηγεί ο Γιώργος «έχει αναλάβει και από ένα διαφορετικό πόστο. Εγώ ασχολούμαι με το κομμάτι της παραγωγής, τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ. Ο δεύτερος, σε ηλικιακή κατάταξη, αδερφός μου, ασχολείται με τα χωράφια , ο τρίτος είναι στον τομέα του back office και στα οικονομικά και ο τέταρτος σπουδάζει κτηνίατρος».

Το μεγάλο στοίχημα με το βιολογικό κεφίρ, το παγωτό κεφίρ και την έξοδό τους στις διεθνείς αγορές

Η τεχνογνωσία στην παραγωγή γιαουρτιού, οδήγησε την οικογένεια Μελενεκλή να ασχοληθεί το 2018 με το βιολογικό κατσικίσιο κεφίρ. «Αφουγκραστήκαμε τότε» μου λέει ο Γιώργος, «τη στροφή της αγοράς σε ένα νέο μοντέλο υγιεινής διατροφής και έτσι ήμασταν οι πρώτοι -και παραμένουμε οι μοναδικοί- που βγάλαμε βιολογικό κεφίρ στον νομό μας». Από εκείνη τη χρονιά μέχρι σήμερα, το κεφίρ τους παραμένει ένα από τα τρία κορυφαία προϊόντα τους σε πωλήσεις. Λίγο καιρό αργότερα, προέκυψε και η ιδέα του επίσης βιολογικού, κατσικίσιου κεφίρ στο κουτάλι. «Έχει τα ίδια οφέλη με το βιολογικό μας κεφίρ που διατίθεται σε μπουκάλι, απλά εδώ σερβίρουμε το προϊόν μας στο κυπελάκι» μου λέει ο Γιώργος. Αντίστοιχο προϊόν, απ’ ότι μαθαίνω κυκλοφορεί ήδη στην αγορά, αλλά στην αγελαδινή του έκδοση.

Επόμενος στόχος της οικογένειας Μελενεκλή, το βιολογικό παγωτό από κατσικίσιο κεφίρ, η παραγωγή το οποίου σχεδιάζεται ήδη τους τελευταίους πέντε μήνες με τη διοίκηση να στοχεύει στο λανσάρισμά του στις αγορές κυρίως του εξωτερικού (Ευρώπη και Σαουδική Αραβία), τον Μάϊο του 2024. Η καινοτόμος ιδέα του παγωτού κεφίρ που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο «Αγροανέλιξη-Farm2Product 2022», στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, αφού κατάφερε να λάβει την 1η θέση ανάμεσα στους 52 συνολικά συμμετοχές. «Για εμάς» μου διευκρινίζει ο Γιώργος «είναι το πιο δυνατό όπλο για να βγούμε στις αγορές του εξωτερικού, καθώς μιλάμε για ένα προϊόν με μεγάλη διάρκεια ζωής».

Όσες όμως και αν είναι, τα τελευταία χρόνια, οι χαρές που λαμβάνουν τα τέσσερα αδέρφια βλέποντας τους στόχους τους έναν έναν να κατακτούνται, τίποτα δεν συγκρίνεται, όπως μου εξηγεί ο Γιώργος με την επιδοκιμασία του κόσμου και με τα κολακευτικά σχόλια που λαμβάνουν από εκείνους που δοκίμασαν τα προϊόντα τους. «Όταν μας καλούν στο τηλέφωνο ή μας στέλνουν μηνύματά λέγοντάς μας πόσο πολύ τους άρεσαν τα τυριά, τα γιαούρτια ή το κεφίρ μας, αυτά τα λόγια είναι η καλύτερη ανταμοιβή μας» παραδέχεται ο ίδιος και κλείνει την κουβέντα μας με την πιο γλυκιά αποκάλυψη: «Αυτό που αγαπώ πιο πολύ, είναι να τους εξηγώ με απόλυτη ειλικρίνεια, πώς αυτό που έφαγαν έφτασε από το χωράφι μου στο ράφι του ψυγείου τους. Η γνώση, άλλωστε, και η εμπειρία αποκτούν αξία μόνο όταν τις μοιράζεσαι».