Με τρία αστέρια Michelin και αμέτρητες διακρίσεις στο ενεργητικό του, ο Ισπανός αυτοδίδακτος σεφ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο αντιπροσωπευτικούς εκφραστές της νέας ισπανικής κουζίνας. Σήμερα μάλιστα βρίσκεται στην Ελλάδα για να μαγειρέψει μαζί με τον σεφ Γιώργο Στυλιανουδάκη στο Kensho Fine Dining Restaurant στη Μύκονο.

Στους γαστρονομικούς κύκλους είναι γνωστό και μη εξαιρετέο ότι η επανάσταση που έφερε τα πάνω κάτω στη σύγχρονη υψηλή κουζίνα ξεκίνησε από την Ισπανία. Οι Ισπανοί, πέρα από το αλέγκρο-ενίοτε στα όρια της τρέλας- μεσογειακό τους ταμπεραμέντο διαγράφουν τα τελευταία χρόνια μια εξελικτική πορεία της οποίας κάθε νέο στοιχείο διεγείρει το ενδιαφέρον. Ο Ισπανός Quique Dacosta είναι μια από τις σύγχρονες μορφές του χώρου που αντιπροσωπεύει επάξια αυτό που λακωνικά θα αποκαλούσαμε «μεσογειακό γαστρονομικό “savoire faire”»…

Η επαφή του 45χρονου Dacosta- ιδιοκτήτη του πολυβραβευμένου ομώνυμου εστιατορίου στην Ντένια- με τη μαγειρική ξεκίνησε όπως σε αρκετές περιπτώσεις συναδέλφων του εντελώς τυχαία όταν σε ηλικία 15 ετών εργάστηκε σε πιτσαρία στην Ντένια ως λαντζιέρης. Μελετώντας με τα χρόνια βιβλία του χώρου, κυρίως Γάλλων επαγγελματιών, στην ηλικία των 18 ετών είχε πλέον αρχίσει να κατασταλάζει επαγγελματικά εξερευνώντας πιο εκτεταμένα και στην πράξη τη γαστρονομία. To 1988 βρήκε την επαγγελματική του στέγη στο El Poblet, ένα εστιατόριο που εστίαζε στο ρύζι και τα θαλασσινά – από το οποίο δεν έφυγε ποτέ- και του οποίου 11 χρόνια αργότερα έγινε ιδιοκτήτης. Το 2008 το μετονόμασε σε Quique Dacosta Restaurant και μέχρι σήμερα μεταξύ άλλων έχει αποσπάσει και τρία (πολυπόθητα) αστέρια Michelin ενώ διατηρεί σταθερή θέση στην κατάταξη της λίστας με τα καλύτερα του κόσμου (αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 62η).

Photo credit-Nines Minguez

Ο ίδιος αφενός διατηρεί ένα βαθύ σεβασμό απέναντι σε επαγγελματίες που αναμφίβολα επέδρασαν καταλυτικά στην εξέλιξή του όπως ο Juan Mari Arzak και o Ferran Adria ωστόσο πάντα τονίζει ότι πλέον έχει αναπτύξει τη δική του μαγειρική γλώσσα και ότι η υπογραφή στα πιάτα του περιέχει στίγμα καθαρά προσωπικό. Αν και καινοτόμος, ο Quique Dacosta πάντα μαγειρεύει την παράδοση με γνώμονα την εντοπιότητα, την εποχικότητα και τον απόλυτο σεβασμό στις κλασικές ισπανικές γαστρονομικές σταθερές. Τα μενού του εστιατορίου του αποτίουν φόρο τιμής σε ό,τι καλύτερο παράγει η μεσογειακή γη ενώ βασικό μέλημα του σεφ είναι με άρτια τεχνική και αισθητική απόδοση να κατορθώνει να αφυπνεί έντονα συναισθήματα μέσω της γεύσης.

19883983_1414903581931853_8468230787192405546_n

Τα πιάτα του εκπέμπουν ξεκάθαρα την αισθαντικότητα που χαρακτηρίζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη γαστρονομία με φινέτσα, γευστική ουσία και σύνθετη εκφραστικότητα με τολμηρές τεχνικές. Αυτά τα στοιχεία της μαγειρικής του θέλησε να αποσαφηνίσει ανακοινώνοντας το 2008 τη δημιουργία του λεγόμενου «Μαγειρικού Οικοσυστήματος», το οποίο ουσιαστικά ήταν ένα concept που περιέγραφε το δημιουργικό, φυσιολατρικό και εποχικό χαρακτήρα της φιλοσοφίας του στην κουζίνα. Την ίδια χρονιά λανσάρισε και το πρώτο διαδικτυακό βιβλίο στην ιστορία της μαγειρικής στο οποίο εξιστορούσε την πορεία του εστιατορίου του από το 2000 έως το 2006 το οποίο απέσπασε πληθώρα βραβείων από τους πιο έγκριτους τοπικούς αλλά και παγκόσμιους θεσμούς. Βέβαια, κάπου εδώ θα σημειώσουμε ότι ο Dacosta είναι λάτρης της δημιουργικής κουζίνας όμως οι ισπανικές του ρίζες τον ώθησαν στο να δραστηριοποιηθεί και στον κόσμο των tapas ανοίγοντας τα tapas bar Mercatbar και Vuelve Carolina στη Βαλένθια και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα.