Τι γίνεται όταν μια ομάδα δεκάδων διαφορετικών ανθρώπων -όλοι επαγγελματίες της εστίασης αλλά με διαφορετικές μαγειρικές κουλτούρες, γνώσεις και καταβολές- ενώνουν σε εναλλασσόμενα σχήματα το πάθος τους πάνω από τις εστίες μίας μεγάλης κοινόχρηστης κουζίνας και καταφέρνουν κάθε μέρα από την αρχή να στήνουν, να μαγειρεύουν και να διανέμουν σε γυάλινα επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία και ένα διαφορετικό μενού; Τότε μια ακόμα μέρα στην κουζίνα του We Cook έχει μόλις ξεκινήσει…

«Εικονικό αλλά όχι ghost εστιατόριο»

Εάν τα βήματά σας κάποια μέρα σας οδηγήσουν στις αρχές της οδού Έσλιν στους Αμπελόκηπους (κάθετος δρόμος στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, κοντά στο Μετρό Αμπελόκηποι), μάλλον αδύνατον να μη σταθείτε έστω και για μερικά δευτερόλεπτα μπροστά από τη μεγάλη τζαμαρία του αριθμού 20, χαζεύοντας σε ανεμπόδιστη θέα τις ανοιχτές κουζίνες της μεγάλης φωτεινής σάλας και τους αφοσιωμένους σεφ να δουλεύουν ρυθμικά, πάνω από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια τους. Πολύ πιθανόν να συναντήσετε εκεί και άλλους περαστικούς που έχουν κοντοσταθεί ή ανθρώπους της γειτονιάς που έχουν ήδη πάρει τις πληροφορίες τους ή έχουν ήδη δοκιμάσει την κουζίνα του We Cook και περνάνε την πόρτα του για να παραλάβουν από το πάσο το φαγητό τους.

Τι καινούργιο όμως φέρνει στο εστιατορικό τοπίο της Αθήνας και στον τρόπο που οι Αθηναίοι επιλέγουν να τρέφονται απ’ έξω η φιλοσοφία του We Cook; «Είμαστε ένα εικονικό, αλλά όχι ghost εστιατόριο», διευκρινίζει ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του, Ιουστίνος Σαρρής. Και συνεχίζει: «Στο We Cook εδώ και περίπου ένα χρόνο που λειτουργεί, βρίσκουν στέγη και πεδίο ελεύθερης, δημιουργικής έκφρασης, μάγειρες με τους οποίους συνεργαζόμαστε σε εναλλασσόμενα και ευέλικτα ωράρια, που τους εξυπηρετούν, ώστε ο κάθε ένας, σε παράλληλη δράση και στη δική του ανοιχτή κουζίνα (ο χώρος διαθέτει συνολικά επτά κουζίνες) να μαγειρεύει πιάτα της επιλογής του ή πιάτα τα οποία πιστεύει ότι μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά και τα οποία είτε διαφοροποιούνται μέρα με τη μέρα, είτε κάποια από αυτά, μένουν σταθερά στο μενού σε περίπτωση υψηλής ζήτησής τους».

Το We Cook στην πράξη

Οι παραγγελίες γίνονται όλες διαδικτυακά. Πολύ γρήγορα, έξυπνα και απλά: Ο χρήστης μπαίνει στη σελίδα του We Cook (wecook.gr) ή μέσω του app.wecook.gr και αφού κάνει εγγραφή (δωρεάν) αποκτά πρόσβαση σε μία βάση με τα ημερήσια προτεινόμενα πιάτα των σεφ (δύο πιάτα ανά σεφ κατά αναλογία). Κάθε πιάτο συνοδεύεται από το όνομα και τη φωτογραφία του σεφ που το έχει επιμεληθεί (πατώντας πάνω στη φωτογραφία μερικών, ο χρήστης μπορεί να διαβάσει ένα σύντομο βιογραφικό τους), καθώς και από τη φωτογραφία και την αναλυτική περιγραφή του πιάτου. Εφόσον η παραγγελία ολοκληρωθεί, σε λίγη ώρα φτάνει στην πόρτα του χρήστη. Το γυάλινο δοχείο μέσα στο οποίο διανέμεται το φαγητό μπορεί να επιστραφεί από τον χρήστη στην επόμενη παραγγελία του. «Έτσι και εμείς μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και εξοικονομούμε χρήματα από την αγορά δοχείων μίας χρήσης αλλά και ο χρήστης αποφεύγει να γεμίσει τον κάδο των σκουπιδιών του με πλαστικά», παρατηρεί ο Ιουστίνος.

Ωστόσο, αν και για τον χρήστη το όλο σύστημα φαντάζει -και είναι- στην πράξη πολύ εύκολο, η καθημερινή διαδικασία της παραγωγής και της οργάνωση στην κουζίνα του We Cook, είναι «όχι απλά απαιτητικές αλλά μοιάζουν περισσότερο με μαθηματικές εξισώσεις», μου λέει, χαριτολογώντας, ο Ιουστίνος. «Εκτός από την αυστηρή προσήλωσή μας στη σταθερή εφαρμογή μίας zero waste φιλοσοφίας, υπολογίζουμε συστηματικά το food cost, «τρέχουμε» τα πρακτικά και κυρίως τα λογιστικά θέματα που αφορούν μια επιχείρηση και σε ό,τι έχει να κάνει με την παραγωγή, φωτογραφίζουμε καθημερινά τα πιάτα, τα ονοματίζουμε, τα κοστολογούμε και έπειτα τα ανεβάζουμε στη σελίδα μας, ενώ στο τέλος, επιμελούμαστε και το λανσάρισμά τους στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Τα προνόμια των συνεργαζόμενων σεφ

Ιδιαίτερα ανακουφιστικό, ωστόσο, για τους συνεργαζόμενους σεφ είναι ότι αυτοί δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τίποτα άλλο, παρά μόνο για το μενού, την εκτέλεση των συνταγών τους και για τη λίστα των υλικών που θα χρειαστούν στις συνταγές τους (εδώ επωμίζονται εξ’ ολοκλήρου το κόστος). «Για όλα τα υπόλοιπα», μου λέει ο Ιουστίνος «υπεύθυνοι είμαστε εμείς, οι επενδυτές και οι τέσσερις σεφ (2 Head chef και δύο Line) που αποτελούν την βασική ομάδα μας και οι οποίοι επιμελούνται και θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παραγγελιοληψιών των πρώτων υλών, συνολικής λειτουργίας του χώρου, ενώ τσεκάρουν και τα πιάτα πριν φύγουν και κάνουν και το πάσο».
Όταν η κουβέντα πηγαίνει στη φιλοσοφία των πιάτων, ο Ιουστίνος μου ξεκαθαρίζει ότι «είναι, κατά βάση, μαγειρευτά αλλά όλα έχουν την τσαχπινιά τους, την μαγειρική σπιρτάδα του δημιουργού τους. Μοσχοβολούν σπιτική μαμαδίστικη θαλπωρή όμως κρύβουν και δημιουργικές εντάσεις. Για παράδειγμα, κρατάμε σταθερά στο μενού το πιάτο με τους λαχανοντολμάδες που αν και πατούν στην παράδοση είναι φουλ εστιατορικοί», σημειώνει ο Ιουστίνος.

Η ανταπόκριση των χρηστών

«Από τους χρήστες που παραγγέλνουν μία φορά, αυτοί ξαναπαραγγέλνουν τουλάχιστον άλλες τρεις. Έχουμε ένα 10% των χρηστών μας που παραγγέλνουν τρεις φορές την εβδομάδα και έχουμε γύρω στους 20 πελάτες που παραγγέλνουν κάθε μέρα. Αυτή τη σχέση που θέλαμε και φανταζόμασταν την έχουμε πετύχει σε έναν μεγάλο βαθμό», μου λέει ο Ιουστίνος.

Σήμερα, οι εγγεγραμμένοι χρήστες, ανέρχονται περίπου στους 3.500. Το delivery, προς το παρόν τουλάχιστον, λειτουργεί καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου από τις 12.00 έως τις 20.00. «Στα σχέδιά μας είναι να ανοίξουμε σε διάφορες περιοχές, όπου κάθε Wecook θα “διαβάζει” τις ανάγκες της εκάστοτε περιοχής και θα ανταποκρίνεται σε αυτές με πιάτα που θα δημιουργούν οι σεφ!».

info
We Cook, Έσλιν 2, Αθήνα, Αμπελόκηποι, wecook.gr