«Τα σοκολατάκια σας τρώγονται;». Αυτή είναι μία ερώτηση που κατ’ εξακολούθηση, δέχεται η Θεσσαλονικιά Σάντυ Δημητριάδου, καθώς ποστάρει στο Instagram φωτογραφίες από τις σοκολατένιες της εμπνεύσεις, οι οποίες είτε κλείνουν μέσα τους, πολύχρωμα βρώσιμα λουλούδια, είτε στολίζονται από αυτά.
Μία καθ’ όλα εύλογη ερώτηση, μιας και εύκολα θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τα σοκολατάκια της ως κόσμημα – πράγμα που έχει γίνει στο παρελθόν- ίσως ακόμα και ως διακοσμητικά αντικείμενά σε έναν μπουφέ. Όμως, όλες αυτές οι σκέψεις τους, διαλύονται και η διστακτικότητά τους υποχωρεί, εφ’ όσον τα γευτούν. Τότε, απλώς, προστίθενται στους φανατικούς ακολούθους του Fleur & Coco και γιατί όχι, είτε πιστεύουν είτε όχι στο εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου, ωθούνται στο να χαρίσουν μία κασετίνα με ανθισμένες σοκολατένιες καρδιές στα πρόσωπα που έχουν κλέψει τις δικές τους.

Από τις Πάβλοβες στα χωράφια των The Chilli Factor

Η Σάντυ δεν προέρχεται από οικογένεια ζαχαροπλαστών. Για την ακρίβεια, μέχρι και την περίοδο που η μία από τις δύο κόρες της, έφυγε από κοντά της για να σπουδάσει, δεν είχε περάσει καν από το μυαλό της να ασχοληθεί κατ’ αποκλειστικότητα με τα γλυκά και ειδικά με τη σοκολάτα. Η επαγγελματική της ταυτότητα, για χρόνια, περιοριζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής βιομηχανικών ραφιών και εξοπλισμού εταιρειών logistics που «έτρεχε» μαζί με τον πατέρα της και τον αδερφό της, στη Θεσσαλονίκη.

Ώσπου, μία μέρα αποφάσισε να ρίξει φως, σε κάτι που, στον ελεύθερό της χρόνο, την έκανε να χαμογελά και να περνά ευχάριστα: Να φτιάχνει γλυκά. Ήθελε όμως να δώσει στο πάθος της, βάση και δομή, να μάθει επαγγελματικές τεχνικές και να αποκτήσει ολοκληρωμένες γνώσεις πάνω στις πρώτες ύλες. Έτσι γράφτηκε σε μία από τις καλύτερες σχολές ζαχαροπλαστικής, με ειδίκευση στις γαλλικές τεχνικές, έπειτα παρακολούθησε μία σειρά σεμιναρίων σχετικά με τη σοκολάτα, και σιγά σιγά, ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο των γλυκών. Η έλευση ωστόσο της πανδημίας του κορονοϊού και το πρώτο lockdown, έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή της. Τότε ήταν που άρχισε να πειραματίζεται στο σπίτι μόνη της, φτιάχνοντας το ένα γλυκό πίσω από το άλλο. «Θυμάμαι» μου λέει «ξεκίνησα στην κουζίνα μου να φτιάχνω πάβλοβες για φίλους. Μέχρι που μία πάβλοβα, ανέβηκε στο Facebook και από εκεί ξεκίνησαν όλα».

Την ίδια περίοδο, η Σάντυ είχε ξεκινήσει παράλληλα να ασχολείται με τις τούρτες, γοητευμένη από την τεχνική του entreme, ενώ στο παιχνίδι έβαλε γρήγορα και τις τάρτες και στο τέλος, τα σοκολατάκια τα οποία την ενέπνευσαν στο να αρχίσει να βλέπει τα βρώσιμα λουλούδια με άλλο μάτι (ήδη τα χρησιμοποιούσε στο να διακοσμεί τα γλυκά της). Άλλωστε, όπως μου εξηγεί, «δεν χρησιμοποιώ τίποτα έτοιμο, ούτε τα γλάσα μου είναι έτοιμα, ούτε οι κρέμες ούτε καν οι βάσεις. Όλα τα κάνω από την αρχή. Γι’ αυτό δεν ήθελα ούτε και τα στολίδια μου να είναι έτοιμα και έτσι σκέφτηκα τα λουλούδια». Σταδιακά, η συναναστροφή της με την Λίλιαν από την φάρμα των The Chilli Factor (από εκεί προμηθεύεται λουλούδια και σάλτσες), της άνοιξε νέους ορίζοντες και γέννησε στο μυαλό της ιδέες και εικόνες που ακόμα φαντάζουν πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα.

Οι βιόλες και τα άλλα βρώσιμα λουλούδια

Τα πρώτα σοκολατάκια που έφτιαξε σε συνεργασία με τους The Chilli Factor (και που εξακολουθεί να τα φτιάχνει ως best seller), είχαν γέμιση από τη Fraizy Spice Strawberry sauce της Λίλιαν (με φράουλα και τσίλι). Έπειτα, πήγε τη δουλειά της ένα βήμα παραπέρα και έκλεισε τα λουλούδια τους μέσα στα σοκολατάκια της, δημιουργώντας σοκολατένια κομψοτεχνήματα, αληθινά έργα τέχνης. Αγαπημένο της λουλούδι, οι βιόλες, καθώς όπως μου διευκρινίζει «έχουν μία πιπεράτη γεύση η οποία ταιριάζει πάρα πολύ με τη σοκολάτα». Μάλιστα θυμάται πως, κάποια στιγμή επειδή η Λίλιαν είχε μεγάλη παραγωγή σε βιόλες, τις έκανε μαρμελάδα την οποία η Σάντυ χρησιμοποίησε σε γεμίσεις για τα σοκολατάκια της, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν βιόλα μέσα (σε μαρμελάδα) και βιόλα απ’ έξω. Της αρέσει, ωστόσο, να χρησιμοποιεί και άλλα βρώσιμα λουλούδια από τον μπαξέ της Λίλιαν, όπως μαργαρίτες, πανσέδες κλπ (τα βάζει στις σοκολατένιες μπάρες που ακολούθησαν, δηλαδή σε ρολάκια που κλείνουν στο εσωτερικό τους λουλούδια).

Όσο για τη σοκολάτα που επιλέγει; «Είναι αποκλειστικά βελγική, με 55% περιεκτικότητα σε κακάο για να διατηρούνται οι ισορροπίες στη γεύση. Οι λευκές που χρησιμοποιώ είναι υπόγλυκες, ενώ δουλεύω πολύ και τις Ruby. Γενικά πειραματίζομαι, πχ. Τα Χριστούγεννα πήρα κάποιες σοκολάτες Valhrona με γεύση αμύγδαλο».

Τα best seller και οι εκπλήξεις του Αγίου Βαλεντίνου

Στις best seller τούρτες της, όπως με πληροφορεί, ανήκει η τούρτα βιολέτα, με μους bitter σοκολάτας, πουρέ από βιολέτα και raspberry και με γέμιση από ζελέ βιολέτας και εκρεμέ βιολέτας σε μία βάση brownies (το παντεσπάνι όπως μου λέει θεωρείται ξεπερασμένο πια, στη γαλλική ζαχαροπλαστική), 100% gluten free . Την ακολουθεί σε δημοτικότητα, η τούρτα «Ιουλιέτα» (την ονόμασε έτσι η μητέρα μίας φίλης της δοκιμάζοντάς την) με μους Μασκαρπόνε, ζελέ raspberry και δύο στρώσεις red velvet cake. «Τώρα ειδικά για του Αγίου Βαλεντίνου» μου λέει «φτιάχνω και ατομικές Ιουλιέτες».

Τη λίστα, ωστόσο, με τις κορυφαίες επιλογές, ειδικά για την ημέρα των Ερωτευμένων, σχεδόν μονοπωλούν οι σοκολάτες και τα σοκολατάκια. «Όλα είναι κόκκινα και σε σχήμα καρδιάς» μου διευκρινίζει «Σοκολατάκια με σοκολάτα γάλακτος (στο κέλυφος) γεμιστά με marshmallows, σοκολατάκια με σοκολάτα ruby και bitter, σοκολατάκια με ganache σοκολάτας με καυτερή πιπεριά (τη sweet Japaneros των The Chili Factor) και σοκολατάκια (αυτή τη φορά, όχι καρδιά) με ganache bitter σοκολάτας και ένα ολόκληρο κεράσι από ποτό κεράσι που έφτιαξε ο αδερφός μου».

info
Instagram: sandydi