Στο καθιερωμένο μας κουίζ της Τετάρτης στο Viber σας θέσαμε ένα δίλημμα που έχει να κάνει με ένα λαχανικό της εποχής την κολοκύθα και το ερώτημα ήταν αν την προτιμάτε σε αλμυρές ή γλυκές εκδοχές. Από την αρχή της αναμέτρησης οι αλμυρές συνταγές φάνηκαν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απαντήσεων και τελικά κέρδισαν με ποσοστό 60% έναντι του ποσοστού 40% που πήραν οι γλυκές.

Η κολοκύθα είναι ένα υλικό που ταιριάζει εξίσου υπέροχα σε αλμυρές και γλυκές συνταγές. Κάθε φθινόπωρο κάνει την εμφάνισή της στην αγορά, ενώ την έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας και με το Halloween. Μπορεί να είναι δύσκολη στο να την καθαρίσει και να την τεμαχίσει κανείς, όμως ευτυχώς τη βρίσκουμε πλέον και κομμένη και καθαρισμένη, έτοιμη προς χρήση. Η σάρκα της έχει σχετικά γλυκιά γεύση και μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους. Από κολοκυθόπιτα, κέικ και τάρτα, αλλά και σούπα, μέχρι πουρές, γρατέν και άλλες εκδοχές, αλμυρές αλλά και γλυκές.

Ό,τι κι αν ψηφίσατε, εμείς σας έχουμε 6 μοναδικές συνταγές – αλμυρές και γλυκές για να την απολαύσετε τώρα που είναι στην εποχή της.


Γλυκιά τάρτα με κολοκύθα και τζίντζερ
Μία γλυκιά τάρτα με κολοκύθα που συνηθίζεται κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά μόλις τη δοκιμάσετε σίγουρα θα γίνει από τα αγαπημένα σας φθινοπωρινά γλυκά.


Γλυκιά κολοκυθόπιτα από την Πάρο
Μια αρχοντική γλυκιά κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα. Στην Πάρο τη φτιάχνουν με φύλλο, που ανοίγουν μόνοι τους, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για ευκολία έτοιμο χωριάτικο.


Αφράτο κέικ κολοκύθας
Η κολοκύθα δε δίνει μόνο εξαιρετικές αλμυρές συνταγές, αλλά και πολύ λαχταριστές γλυκές, όπως αυτό το αφράτο κέικ.


Αλμυρή κολοκυθόπιτα με χειροποίητο φύλλο
Μια παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Ευτυχίας σε μια πιο σύγχρονη παραλλαγή της από την Εύα Μονοχάρη.


Αλμυρό κέικ κολοκύθας με σάλτσα φέτας
Αλμυρό κέικ κολοκύθας για υγιεινό τσιμπολόγημα με όλα τα καλά: γάλα αμυγδάλου, αλεύρι ζέας και αλεύρι καρύδας. Εξτρα νοστιμιά η σάλτσα φέτας, που το ανεβάζει σε άλλο επίπεδο.


Τάρτα galette με κολοκύθα, κατσικίσιο τυρί και μέλι
Οι γαλλικές galette είναι ένα είδος γλυκιάς τάρτας που οι ντόπιοι γεμίζουν με κάθε λογής υλικά. Εμείς πάλι την κάναμε αλμυρή και ταιριάξαμε κολοκύθα, κατσικίσιο τυρί και μέλι.