patates-dofin_192948studiopaterakis
clock icon
1:20'

Γαλλικές πατάτες ντοφίν

Υλικά

    Για τη ζύμη ντυσές

  • ½ κιλό πατάτες
  • 1 κρόκο αβγού
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη ζύμη των σου

  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι νερό + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
  • 2 αβγά
  • 10 κουτ. σούπας αλεύρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • λίγη γραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά)
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)

Δεν έχουν σχέση με τις πατάτες ντοφινουάζ. Οι ντοφίν μοιάζουν με λουκουμαδάκια και γαρνίρουν κρεατικά και λαχανικά. Γίνονται με ένα μέρος ζύμης για σου και δύο μέρη ζύμης ντυσές.

Καθαρίζετε, κόβετε στα τέσσερα και βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό.
Τις στραγγίζετε και τις πολτοποιείτε. Τις ανακατεύετε με το βούτυρο και τον κρόκο του αβγού.
Φτιάχνετε τη ζύμη των σου: Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο και, αν θέλετε, το μοσχοκάρυδο. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε κοσκινισμένο όλο το αλεύρι μαζί και ανακατεύετε ζωηρά να γίνει μια συμπαγής ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Σβήνετε τότε τη φωτιά και αρχίζετε να προσθέτετε τα αβγά ένα ένα. Μόλις ενσωματώνεται το ένα στο μίγμα, προσθέτετε το επόμενο. Τέλος, ανακατεύετε τη ζύμη με το μίγμα πατάτας και, αν θέλετε, προσθέτετε και λίγο τριμμένο τυρί.
Ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι αρκετό ελαιόλαδο. Όταν κάψει καλά, ξεκινάτε και ρίχνετε από το μίγμα μικρές κουταλιές ή το μεταφέρετε σε κορνέ και κόβετε μικρές ποσότητες κάθε φορά.
Τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν τα αλμυρά «λουκουμαδάκια» σας. Τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί, τα αλατίζετε και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε, κόβετε στα τέσσερα και βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό.

Βήμα 2

Τις στραγγίζετε και τις πολτοποιείτε. Τις ανακατεύετε με το βούτυρο και τον κρόκο του αβγού.

Βήμα 3

Φτιάχνετε τη ζύμη των σου: Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο και, αν θέλετε, το μοσχοκάρυδο. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε κοσκινισμένο όλο το αλεύρι μαζί και ανακατεύετε ζωηρά να γίνει μια συμπαγής ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Βήμα 4

Σβήνετε τότε τη φωτιά και αρχίζετε να προσθέτετε τα αβγά ένα ένα. Μόλις ενσωματώνεται το ένα στο μίγμα, προσθέτετε το επόμενο. Τέλος, ανακατεύετε τη ζύμη με το μίγμα πατάτας και, αν θέλετε, προσθέτετε και λίγο τριμμένο τυρί.

Βήμα 5

Ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι αρκετό ελαιόλαδο. Όταν κάψει καλά, ξεκινάτε και ρίχνετε από το μίγμα μικρές κουταλιές ή το μεταφέρετε σε κορνέ και κόβετε μικρές ποσότητες κάθε φορά.

Βήμα 6

Τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν τα αλμυρά «λουκουμαδάκια» σας. Τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί, τα αλατίζετε και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή