20190212182016_anri karre mikri
clock icon
1:5'

Καρέ αρνιού με θυμάρι και δεντρολίβανο

Υλικά

  • 2 καρέ αρνιού (2½ κιλά)
  • 2 κλαδάκια θυμάρι
  • 2 κλαδάκια δεντρολίβανο
  • 450ml κόκκινο κρασί
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • κορνφλάουρ

Είναι άκρως εντυπωσιακά σε εμφάνιση, λαχταριστά σε γεύση, ψημένα στο φούρνο και αρωματισμένα με δεντρολίβανο και θυμάρι.

Ζητάτε από τον κρεοπώλη να σας ετοιμάσει τα καρέ (το κεντρικό κομμάτι), να καθαρίσει δηλαδή τα παϊδάκια για να φανούν τα κοκαλάκια, χωρίς να τα χωρίσει μεταξύ τους.
Βάζετε παράλληλα και αντικριστά τα δύο καρέ και τα δένετε με σπάγκο ώστε να έχετε ένα ρολό, όπου τα κόκαλα θα προεξέχουν χιαστί όπως στη φωτογραφία. Κόβετε τα σκόρδα στη μέση κατά μήκος, βγάζετε το φύτρο και τα αλατοπιπερώνετε. Βάζετε μερικά κομμάτια στο κέντρο (ανάμεσα στα κόκαλα) και μπήγετε τα υπόλοιπα μέσα στο κρέας. Περνάτε ανάμεσα στα κόκαλα κατά μήκος το δεντρολίβανο και το θυμάρι.
Βάζετε το κρέας σε οβάλ γυάλινο ή πλαστικό σκεύος, το περιχύνετε με το κρασί και το μαρινάρετε για 2 ώρες τουλάχιστον, αναποδογυρίζοντάς το κάθε τόσο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Βγάζετε το κρέας από το κρασί, το αλείφετε με το λάδι και αλατοπιπερώνετε. Μεταφέρετε σε ταψί και ψήνετε στο φούρνο για 40-45 περίπου λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κρέας και να μείνει ζουμερό μέσα.
Στο μεταξύ, βάζετε το κρασί της μαρινάδας σε κατσαρόλα μαζί με μία σκελίδα σκόρδο επιπλέον και μια πρέζα αλάτι. Το βράζετε μέχρι να ελαττωθεί και να μείνει το μισό. Διαλύετε το κορνφλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνετε στο κρασί. Για κάθε φλιτζάνι σάλτσας υπολογίζετε μία κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ. Ανακατεύετε μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
Σερβίρετε το αρνάκι σε πιατέλα και το περιχύνετε με τη σάλτσα του κρασιού. Το συνοδεύετε με πατατούλες ολόκληρες, ψημένες στο φούρνο με λάδι και λεμόνι και αρωματισμένες με δεντρολίβανο και σκόρδο.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζητάτε από τον κρεοπώλη να σας ετοιμάσει τα καρέ (το κεντρικό κομμάτι), να καθαρίσει δηλαδή τα παϊδάκια για να φανούν τα κοκαλάκια, χωρίς να τα χωρίσει μεταξύ τους.

Βήμα 2

Βάζετε παράλληλα και αντικριστά τα δύο καρέ και τα δένετε με σπάγκο ώστε να έχετε ένα ρολό, όπου τα κόκαλα θα προεξέχουν χιαστί όπως στη φωτογραφία. Κόβετε τα σκόρδα στη μέση κατά μήκος, βγάζετε το φύτρο και τα αλατοπιπερώνετε. Βάζετε μερικά κομμάτια στο κέντρο (ανάμεσα στα κόκαλα) και μπήγετε τα υπόλοιπα μέσα στο κρέας. Περνάτε ανάμεσα στα κόκαλα κατά μήκος το δεντρολίβανο και το θυμάρι.

Βήμα 3

Βάζετε το κρέας σε οβάλ γυάλινο ή πλαστικό σκεύος, το περιχύνετε με το κρασί και το μαρινάρετε για 2 ώρες τουλάχιστον, αναποδογυρίζοντάς το κάθε τόσο.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Βγάζετε το κρέας από το κρασί, το αλείφετε με το λάδι και αλατοπιπερώνετε. Μεταφέρετε σε ταψί και ψήνετε στο φούρνο για 40-45 περίπου λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κρέας και να μείνει ζουμερό μέσα.

Βήμα 5

Στο μεταξύ, βάζετε το κρασί της μαρινάδας σε κατσαρόλα μαζί με μία σκελίδα σκόρδο επιπλέον και μια πρέζα αλάτι. Το βράζετε μέχρι να ελαττωθεί και να μείνει το μισό. Διαλύετε το κορνφλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνετε στο κρασί. Για κάθε φλιτζάνι σάλτσας υπολογίζετε μία κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ. Ανακατεύετε μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.

Βήμα 6

Σερβίρετε το αρνάκι σε πιατέλα και το περιχύνετε με τη σάλτσα του κρασιού. Το συνοδεύετε με πατατούλες ολόκληρες, ψημένες στο φούρνο με λάδι και λεμόνι και αρωματισμένες με δεντρολίβανο και σκόρδο.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κάτη