Kreatosoupa-me-skordostoubi-(2)
clock icon
3:10'

Κρεατόσουπα με σκορδοστούμπι

Υλικά

  • 1.500γρ. μοσχάρι (ποντίκι ή χτένι), σε μερίδες
  • 2-3 μοσχαρίσια κόκκαλα με μεδούλι
  • 2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 καρότα, ολόκληρα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 40ml έξτρα παρθέλο ελαιόλαδο
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • ½ κουτ. γλυκού κόκκους κόλιανδρο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το σκορδοστούμπι

  • 8-10 σκελίδες σκόρδο
  • 200ml ξίδι
  • ¼ κουτ. γλυκού σιναπόσπορους, προαιρετικά

Tips

  • Το σκορδοστούμπι που θα περισσέψει μπορούμε να το χρησιμοποιήσετε σε λαχανικά και σαλάτες.

Η λέξη «σκορδοστούμπι» παραπέμπει στο πιο εμβληματικό φαγητό της Θεσσαλονίκης, τον πατσά, τον οποίο απολαμβάνουμε στα πατσατζίδικα. Ωστόσο, το σκορδοστούμπι ταιριάζει γάντι σε κάθε κρεατόσουπα!

Για το σκορδοστούμπι: πατάτε με το μαχαίρι ελαφρά τα σκόρδα να ανοίξουν, τα βάζετε σε ένα μπουκάλι μαζί με το ξίδι και το σινάπι.
Για την κρεατόσουπα: βράζετε τα κόκκαλα σε άφθονο νερό για περίπου 1 ώρα, σουρώνετε το ζουμί και το κρατάτε ζεστό.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρέας να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτετε όλα τα λαχανικά, τα μπαχαρικά, τον ζωμό και αλάτι. Κλείνετε το σκεύος με καπάκι και σιγοβράζετε την κρεατόσουπα για περίπου 2 ώρες. Μοιράζετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και συνοδεύετε με το σκορδοστούμπι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το σκορδοστούμπι: πατάτε με το μαχαίρι ελαφρά τα σκόρδα να ανοίξουν, τα βάζετε σε ένα μπουκάλι μαζί με το ξίδι και το σινάπι.

Βήμα 2

Για την κρεατόσουπα: βράζετε τα κόκκαλα σε άφθονο νερό για περίπου 1 ώρα, σουρώνετε το ζουμί και το κρατάτε ζεστό.

Βήμα 3

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρέας να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Βήμα 4

Προσθέτετε όλα τα λαχανικά, τα μπαχαρικά, τον ζωμό και αλάτι. Κλείνετε το σκεύος με καπάκι και σιγοβράζετε την κρεατόσουπα για περίπου 2 ώρες. Μοιράζετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και συνοδεύετε με το σκορδοστούμπι.