MIKRI-tyria_xinomyzithra
clock icon
1:50'

Κόκκινη ρεβιθάδα με μέλι και ξινομυζήθρα

Υλικά

  • ½ κιλό ρεβίθια χοντρά
  • 1 νεροπότηρο ντομάτα φρέσκια, τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 150γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, τριμμένα στον τρίφτη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Μία νόστιμη εκδοχή της ρεβιθάδας, με ντομάτα και μέλι. Η ξινομυζήθρα Κρήτης στο σερβίρισμα, απογειώνει τη γεύση του πιάτου.

Μουλιάζετε αποβραδίς τα ρεβίθια σε άφθονο κρύο νερό, αλλάζοντάς το μία δύο φορές. Την επομένη τα βάζετε ανάμεσα σε δύο υφασμάτινες πετσέτες και τα τρίβετε για να φύγουν όσο περισσότερα φλούδια γίνεται.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε στο λάδι το τριμμένο κρεμμύδι. Προσθέτετε τα ρεβίθια και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε μέσα τον χυμό της ντομάτας και προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε ένα νεροπότηρο νερό, ρίχνοντας όσο επιπλέον χρειαστεί για να σκεπαστούν τα ρεβίθια και η στάθμη του νερού να φτάσει 2εκ. πιο πάνω. Αλατοπιπερώνετε.

Τα βράζετε υπομονετικά σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους, να μαλακώσουν αλλά χωρίς να διαλυθούν.

Λίγο πριν αποσύρετε την ρεβιθάδα από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι. Ανακατεύετε και αφήνετε τη ρεβιθάδα να κρυώσει λιγάκι. Τη σερβίρετε σε βαθιά πιάτα και στο κέντρο κάθε πιάτου βάζετε από μια γερή κουταλιά της σούπας κρητική ξινομυζήθρα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζετε αποβραδίς τα ρεβίθια σε άφθονο κρύο νερό, αλλάζοντάς το μία δύο φορές. Την επομένη τα βάζετε ανάμεσα σε δύο υφασμάτινες πετσέτες και τα τρίβετε για να φύγουν όσο περισσότερα φλούδια γίνεται.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε στο λάδι το τριμμένο κρεμμύδι. Προσθέτετε τα ρεβίθια και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε μέσα τον χυμό της ντομάτας και προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε ένα νεροπότηρο νερό, ρίχνοντας όσο επιπλέον χρειαστεί για να σκεπαστούν τα ρεβίθια και η στάθμη του νερού να φτάσει 2εκ. πιο πάνω. Αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3

Τα βράζετε υπομονετικά σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους, να μαλακώσουν αλλά χωρίς να διαλυθούν.

Βήμα 4

Λίγο πριν αποσύρετε την ρεβιθάδα από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι. Ανακατεύετε και αφήνετε τη ρεβιθάδα να κρυώσει λιγάκι. Τη σερβίρετε σε βαθιά πιάτα και στο κέντρο κάθε πιάτου βάζετε από μια γερή κουταλιά της σούπας κρητική ξινομυζήθρα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb