linguini tono psi2
clock icon
40'

Λιγκουίνι με τόνο, λεμόνι και άνηθο

Υλικά

  • 400γρ. λιγκουίνι
  • 2 κονσέρβες τόνο σε νερό
  • 1 σφηνάκι βότκα
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Για πιο πλούσια σάλτσα χρησιμοποιείστε τόνο σε λάδι.
  • Για πιο θαλασσινή γεύση μπορείτε στο πιάτο να προσθέσετε λίγο μπρικ ή μια κουταλιά αβγά σολομού.
  • Αν βρείτε τόνο Αλονήσσου σε γυάλινο βαζάκι να τον προτιμήσετε, αλλάζει εντελώς το αποτέλεσμα.
  • Αντί για βότκα, μπορείτε να σβήσετε με λίγο λευκό κρασί.

Οι μακαρονάδες με τόνο είναι μια ιδανική λύση όταν βιάζεσαι αλλά και επειδή όλοι αγαπούν τον τόνο, που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι ανά πάσα στιγμή. Συνήθως, τον κάνουμε με κόκκινη σάλτσα. Αυτή η εναλλακτική είναι πιο πρωτότυπη και πιο ανάλαφρη.

Βάζετε τα λιγκουίνι να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζετε και κρατάτε λίγο από το νερό.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Στραγγίζετε πολύ καλά τον τόνο και τον σπάτε σε μέτρια κομμάτια. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε για 2-3 λεπτά τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον τόνο, ανακατεύετε, σβήνετε με τη βότκα και μόλις εξατμιστεί, ρίχνετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού.
Τα αφήνετε να πάρουν μια βράση και προσθέτετε τον άνηθο και τα λιγκουίνι που έχετε στραγγίσει μαζί με 2-3 κουτ. σούπας από το νερό που έχετε κρατήσει. Ανακατεύετε καλά για μισό λεπτό σε δυνατή φωτιά και σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα λιγκουίνι να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζετε και κρατάτε λίγο από το νερό.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Στραγγίζετε πολύ καλά τον τόνο και τον σπάτε σε μέτρια κομμάτια. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε για 2-3 λεπτά τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον τόνο, ανακατεύετε, σβήνετε με τη βότκα και μόλις εξατμιστεί, ρίχνετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού.

Βήμα 3

Τα αφήνετε να πάρουν μια βράση και προσθέτετε τον άνηθο και τα λιγκουίνι που έχετε στραγγίσει μαζί με 2-3 κουτ. σούπας από το νερό που έχετε κρατήσει. Ανακατεύετε καλά για μισό λεπτό σε δυνατή φωτιά και σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή