OliveMagazine

Αρνάκι λεμονάτο στο φούρνο με αρωματικό ριζότο ρεβιθιών και σάλτσα κρασιού

Αρνάκι λεμονάτο στο φούρνο με αρωματικό ριζότο ρεβιθιών και σάλτσα κρασιού

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:1:50'
Χρόνος αναμονής:8 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1½ κιλά αρνάκι μπούτι, σε μερίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στα 4
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένο στη μέση
  • 4-5 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2/3 φλιτζανιού κρασί λευκό (προτιμότερο το Μοσχοφίλερο)
  • χυμό από 1-2 λεμόνια
  • 2½ κουτ. σούπας κορνφλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το ριζότο

  • 100γρ. ρεβίθια μουσκεμένα αποβραδίς
  • 1¾ φλιτζανιού ρύζι Καρολίνα, ξεπλυμένο καλά με κρύο νερό
  • 1 λίτρο (περίπου) ζωμό λαχανικών
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ή 1½ κουτ. γλυκού φασκόμηλο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό (το ίδιο που βάζετε στο αρνάκι)
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζανιούπαρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Αλείφετε τα κομμάτια αρνιού με το μισό χυμό λεμονιού και τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Τα βάζετε σε βαθύ ταψί και σκορπάτε γύρω γύρω το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη ρίγανη ή το θυμάρι. Προσθέτετε στο ταψί το κρασί, το υπόλοιπο λεμόνι, δύο φλιτζάνια νερό και περιχύνετε το κρέας με το λάδι. Το σκεπάζετε και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά και μετά στους 180°C για άλλα 30-40 λεπτά περίπου γυρίζοντας τα κομμάτια του αρνιού για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές και να ψηθεί. Αν θέλετε περισσότερο χρώμα, το ξεσκεπάζετε τα τελευταία 20 λεπτά του ψησίματος. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα για να μείνουν περίπου τρία φλιτζάνια ζωμό στο τέλος του ψησίματος.

Ετοιμάζετε το ριζότο: Βράζετε τα ρεβίθια για 45-55 λεπτά περίπου σε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν κατά 5εκ. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.

Ζεσταίνετε το ζωμό και τον αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για να είναι καυτός, όχι όμως να βράζει.

Σοτάρετε το κρεμμύδι με το βούτυρο και το λάδι σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά. Σβήνετε το ρύζι με το κρασί ανακατεύοντας για 1 λεπτό περίπου.

Προσθέτετε ένα φλιτζάνι από το ζωμό και αφήνετε να απορροφηθεί καλά. Συνεχίζετε τη διαδικασία προσθέτοντας κάθε φορά από μισό φλιτζάνι ζωμό μέχρι να τελειώσει ο ζωμός ή μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει το ρύζι. Προσθέτετε με την τελευταία δόση ζωμού και τα ρεβίθια και αφήνετε να πιει το μίγμα όλο το ζωμό.

Προσθέτετε στο τέλος ψιλοκομμένο δυόσμο ή φασκόμηλο και την τριμμένη παρμεζάνα Ηπείρου. Να υπολογίζετε να είναι το ριζότο έτοιμο για σερβίρισμα όταν θα έχει ψηθεί το αρνάκι και θα είναι έτοιμη και η σάλτσα.

Για τη σάλτσα του κρασιού: Αφαιρείτε από το ταψί όλο το ζωμό και τον στραγγίζετε πάνω από μια μέτρια κατσαρόλα. Πρέπει να έχετε περίπου τρία φλιτζάνια ζωμό. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό και κρασί ακόμα για να συμπληρώσετε την ποσότητα. Αφαιρείτε μισό φλιτζάνι από το ζωμό, το αφήνετε να κρυώσει και διαλύετε μέσα σε αυτό το κορνφλάουρ. Ζεσταίνετε το ζωμό σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το διαλυμένο κορνφλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα. Σερβίρετε το κρέας σε πιατέλα, τοποθετείτε γύρω γύρω το ριζότο ρεβιθιών και περιχύνετε με λίγη σάλτσα. Σερβίρετε την υπόλοιπη σάλτσα ξεχωριστά.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr