Διαδικασία
Μουσκεύετε τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες σε δύο φλιτζάνια χλιαρό νερό. Αφαιρείτε το κόκαλο και κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια.
Ζεσταίνετε το λάδι στο ταζίν και σοτάρετε το κρέας. Όταν ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές, το βγάζετε από το σκεύος και ρίχνετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το κύμινο, τους σπόρους κόλιανδρου και το ξυλάκι κανέλας. Σοτάρετε καλά όλα τα υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτετε το κρέας. Διαλύετε το σαφράν στο νερό που μούσκεψαν τα αποξηραμένα φρούτα για 30 λεπτά και το ρίχνετε στο ταζίν. Αλατοπιπερώνετε. Συμπληρώνετε με ζωμό κρέατος ή νερό ώστε να μισοσκεπαστούν τα υλικά, σκεπάζετε το σκεύος και σιγοβράζετε για περίπου 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ή ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (αν μαγειρεύετε στο ειδικό σκεύος) στους 150 βαθμούς.
Προσθέτετε τα μουσκεμένα φρούτα και το μέλι και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη (αν το φαγητό έχει πολλά υγρά, βγάζετε το κρέας και δένετε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά). Τέλος, πασπαλίζετε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τον κόλιανδρο και σερβίρετε με κουσκούς.
Για το κουσκούς: Σε βαθύ τηγάνι βράζετε δύο φλιτζάνια αλατισμένο νερό με δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το κουσκούς και ανακατεύετε ελαφρά, αφήνοντάς το να φουσκώσει για 4 λεπτά. Προσθέτετε, αν θέλετε, λίγο βούτυρο (περίπου δύο κουταλιές της σούπας) και το αφρατεύετε με το πιρούνι.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey