OliveMagazine

Αρνάκι ταζίν με ξερά φρούτα και κουσκούς, από το Μαρόκο

Αρνάκι ταζίν με ξερά φρούτα και κουσκούς, από το Μαρόκο

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:1:20'
Έτοιμο σε:1:35'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1½ κιλό αρνάκι (σπάλα ή μπούτι)
  • 8-10 βερίκοκα αποξηραμένα
  • 8-10 δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 500γρ. κουσκούς
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
  • 4 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 δόση σαφράν σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου, σπασμένους
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • ζωμό κρέατος ή νερό
  • κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Μουσκεύετε τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες σε δύο φλιτζάνια χλιαρό νερό. Αφαιρείτε το κόκαλο και κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια.

Ζεσταίνετε το λάδι στο ταζίν και σοτάρετε το κρέας. Όταν ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές, το βγάζετε από το σκεύος και ρίχνετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το κύμινο, τους σπόρους κόλιανδρου και το ξυλάκι κανέλας. Σοτάρετε καλά όλα τα υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτετε το κρέας. Διαλύετε το σαφράν στο νερό που μούσκεψαν τα αποξηραμένα φρούτα για 30 λεπτά και το ρίχνετε στο ταζίν. Αλατοπιπερώνετε. Συμπληρώνετε με ζωμό κρέατος ή νερό ώστε να μισοσκεπαστούν τα υλικά, σκεπάζετε το σκεύος και σιγοβράζετε για περίπου 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ή ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (αν μαγειρεύετε στο ειδικό σκεύος) στους 150 βαθμούς.

Προσθέτετε τα μουσκεμένα φρούτα και το μέλι και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη (αν το φαγητό έχει πολλά υγρά, βγάζετε το κρέας και δένετε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά). Τέλος, πασπαλίζετε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τον κόλιανδρο και σερβίρετε με κουσκούς.

Για το κουσκούς: Σε βαθύ τηγάνι βράζετε δύο φλιτζάνια αλατισμένο νερό με δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το κουσκούς και ανακατεύετε ελαφρά, αφήνοντάς το να φουσκώσει για 4 λεπτά. Προσθέτετε, αν θέλετε, λίγο βούτυρο (περίπου δύο κουταλιές της σούπας) και το αφρατεύετε με το πιρούνι.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr