OliveMagazine

Αρνάκι του αμπελουργού

Αρνάκι του αμπελουργού

Μερίδες:4-5
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:2:0'
Έτοιμο σε:2:20'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 αρνίσιο μπουτάκι ή σπάλα (1½ κιλό περίπου)
  • 100γρ. αμπελόφυλλα
  • 300γρ. τυρί μανούρι ή ανθότυρο, σε κομματάκια
  • λίγο δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ρίγανη και θυμάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι (το χυμό)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι (κρασιού) λευκό κρασί
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο κομμένο σε φέτες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι
  • πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ζητάτε από τον χασάπη σας να ξεκοκαλίσει το κρέας και να το ανοίξει σε ένα κομμάτι κατάλληλο για ρολό.

Βάζετε το μανούρι ή το ανθότυρο σε ένα μπολ, το λιώνετε με πιρούνι, προσθέτετε τον άνηθο, το δυόσμο, λίγο πιπέρι και ανακατεύετε.

Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα μέσα σε αλατισμένο νερό για 4-5 λεπτά και τα στραγγίζετε.

Πλένετε το κρέας, το στεγνώνετε και το απλώνετε στον πάγκο της κουζίνας. Το αλατοπιπερώνετε, το πασπαλίζετε με τη ρίγανη, το θυμάρι και το σκόρδο.

Το ραντίζετε με χυμό λεμονιού και απλώνετε κατά μήκος το μίγμα του τυριού. Το ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τυλίγετε το κρέας ρολό. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.

Καλύπτετε το ρολό του κρέατος παντού με τα αμπελόφυλλα, το τυλίγετε με ένα κομμάτι χαρτιού ψησίματος και το στερεώνετε με σπάγκο ψησίματος. Το τοποθετείτε σε ταψάκι. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το καρότο.

Αλατοπιπερώνετε, σβήνετε με το κρασί, ρίχνετε λίγο χυμό λεμονιού, τη δάφνη και το μεταφέρετε στο ταψί. Προσθέτετε λίγο νεράκι και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 1½ ώρα περίπου.

Όταν ψηθεί, βγάζετε το κρέας από το ταψί και το μεταφέρετε σε πιατέλα. Ρίχνετε λίγο καυτό νερό στη σάλτσα και στα καμένα λίπη του ταψιού. Το ξύνετε με σπάτουλα και μεταφέρετε όλη τη σάλτσα σε κατσαρολάκι για να πάρει μια-δυο βράσεις. Περνάτε τη σάλτσα από το μπλέντερ για να γίνει λεία και της προσθέτετε λίγο φρεσκοκομμένο δυόσμο.

Κόβετε το κρέας σε φέτες, το περιχύνετε με τη σάλτσα και το σερβίρετε συνοδεύοντας με πατάτες φούρνου ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr