Διαδικασία
Πλένετε τη φάβα και τη βράζετε για 30-40 δευτερόλεπτα μέχρι να βγάλει αφρό. Τη στραγγίζετε και την ξεπλένετε. Βάζετε στην κατσαρόλα όσο νερό χρειάζεται να σκεπαστεί η φάβα, περίπου 3εκ. Όταν βράσει, προσθέτετε τη φάβα και το κρεμμύδι. Σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε νερό λίγο λίγο για να μείνει πηχτή η φάβα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι στο τέλος του βρασίματος.
Προσθέτετε το λάδι στη φάβα και τη χτυπάτε μαζί με το κρεμμύδι στο μίξερ μέχρι να πολτοποιηθεί, χωρίς όμως να γίνει σαν αλοιφή. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το αρνάκι. Βάζετε το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το σκόρδο και το μισό λάδι σε μικρό μπλέντερ και το δουλεύετε μέχρι να γίνει πηχτός πολτός.
Αλείφετε το κρέας με το λεμόνι και πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Παίρνετε ένα ένα τα κομμάτια και τα αλείφετε με το μίγμα των αρωματικών ώστε να καλυφθούν όλες οι πλευρές. Τοποθετείτε τα κομμάτια του αρνιού σε πυρίμαχο σκεύος (πήλινο κατά προτίμηση). Προσθέτετε στο ταψί το νερό, το κρασί και το υπόλοιπο λάδι χωρίς να αγγίξουν την επιφάνεια του κρέατος για να μη φύγει η αλοιφή των αρωματικών.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ψήνετε το αρνάκι για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Πρέπει να μείνει περίπου ένα φλιτζάνι ζωμός στο ταψί. Κρατάτε το κρέας σε ζεστό μέρος και στραγγίζετε το ζωμό. Το βάζετε σε μικρή κατσαρόλα και προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ διαλυμένο σε ¼ φλιτζανιού νερό. Το σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Ετοιμάζετε το γαρνίρισμα: καίτε το λάδι σε μικρό τηγάνι και ρίχνετε τη ρίγανη. Μόλις βγάλει το άρωμά της, κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά. Σερβίρετε τη φάβα στα πιάτα, κάνετε μια λακκουβίτσα στη μέση και την περιχύνετε με λίγο από το αρωματικό λάδι. Τοποθετείτε δίπλα το αρνάκι και το περιχύνετε με τη σάλτσα του.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή