OliveMagazine

Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο

Μερίδες:24 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:1:15'
Έτοιμο σε:1:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500γρ. φύλλο κρούστας
  • 200γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο 
  • Για την κρέμα

  • 1.250ml γάλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κομματάκι βούτυρο φρέσκο, στο μέγεθος καρυδιού
  • Για το σιρόπι

  • 2½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • 2 κουτ. σούπας γλυκόζη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού για 7 λεπτά, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι. Στην αρχή ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Ετοιμάζετε την κρέμα: Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το γάλα και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν στο μίγμα.

Μεταφέρετε το μίγμα σε κατσαρόλα και το βάζετε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει. Προσθέτετε τότε στην κρέμα το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το βούτυρο και την αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.

Ετοιμάζετε το γαλακτομπούρεκο: Στρώνετε τα μισά φύλλα σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο. Τα πρώτα 2 φύλλα τα αφήνετε να εξέχουν από το ταψί. Τα υπόλοιπα τα σουρώνετε έτσι ώστε να πιάσουν μόνο τον πάτο του ταψιού.

Απλώνετε από πάνω την κρύα κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης και διπλώνοντάς τα στη μέση. Έτσι στο τέλος με 6 φύλλα θα έχετε 12 σειρές φύλλων.

Χαράζετε τα φύλλα της επιφάνειας με μυτερό μαχαίρι σε μερίδες (τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα), χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα. Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνετε το γλυκό ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλι. Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά κι όχι απλώς να πάρει χρώμα.

Περιχύνετε το ζεστό ακόμη γαλακτομπούρεκο με κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο. Καλό είναι να το σερβίρετε την ίδια μέρα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling:Τina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr