OliveMagazine

Γαλοπούλα γλασαρισμένη με σιρόπι σφένδαμου και ουίσκι

Γαλοπούλα γλασαρισμένη με σιρόπι σφένδαμου και ουίσκι

Μερίδες:8
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:4:0'
Έτοιμο σε:4:20'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα 5-5,5 κιλών
  • 2 μανταρίνια με τη φλούδα
  • 25γρ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 2 κρεμμύδια με τη φλούδα, σε χοντρές φέτες
  • μερικά κλαδάκια θυμάρι
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κύβους ζωμό κότας
  • 1 κουτ. σούπας σιρόπι σφένδαμου (maple sirup)
  • 3 κουτ. σούπας μπέρμπον
  • 2 κουτ. γλυκού κακάο σε σκόνη
  • 1-2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • Για το γλάσο

  • 4 κουτ. σούπας σιρόπι σφένδαμου
  • 4 κουτ. σούπας ουίσκι
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή, μαλακή
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1-2 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Ζυγίζετε τη γαλοπούλα για να υπολογίσετε το χρόνο ψησίματος. Υπολογίζετε 40 λεπτά ψήσιμο ανά κιλό κρέατος για τα πρώτα 4 κιλά κρέατος και 45 λεπτά για κάθε επιπλέον κιλό. Βάζετε τα μανταρίνια μέσα στην κοιλότητα της γαλοπούλας και την αλείφετε απέξω παντού με το βούτυρο. Αλατοπιπερώνετε καλά.

Στρώνετε τον πάτο του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε με τις φέτες του κρεμμυδιού και τα κλαδάκια θυμάρι. Ακουμπάτε από πάνω τη γαλοπούλα και τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο, χωρίς όμως να ακουμπά τη γαλοπούλα (φτιάχνετε μια «σκηνή»). προσέχετε το αλουμινόχαρτο να στέκεται γερά και σταθερά στις άκρες του ταψιού. Ψήνετε ανάλογα με το χρόνο που έχετε υπολογίσει.

Ετοιμάζετε το γλάσο: Αναμιγνύετε όλα τα υλικά για το γλάσο μαζί με μια πρέζα αλάτι. Μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο της γαλοπούλας, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 200°C. Αλείφετε τη γαλοπούλα παντού με το μισό γλάσο και την ψήνετε για 15 λεπτά επιπλέον. Επαναλαμβάνετε άλλη μία φορά, μέχρι η γαλοπούλα να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα και να γλασαριστεί. Τρυπάτε με ένα καλαμάκι για σουβλάκι στο πιο παχύ σημείο του μπουτιού και αν οι χυμοί της γαλοπούλας βγαίνουν καθαροί και όχι ροζ, είναι έτοιμη. Αν βγαίνουν ροζ, ψήνετε για λίγο παραπάνω.

Ξεφουρνίζετε τη γαλοπούλα και την ακουμπάτε σε πιατέλα. Τη σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο και χοντρή πετσέτα και την αφήνετε στην άκρη για 40-45 λεπτά, όσο ετοιμάζετε τη σάλτσα. Ρίχνετε τους ζωμούς από το ταψί σε κανάτα δοσομετρητή και αφήνετε να διαχωριστεί το λίπος και να ανέβει στην επιφάνεια. Αφήνετε τα κρεμμύδια στο ταψί και το ακουμπάτε στο μάτι της κουζίνας. Μόλις το λίπος στην κανάτα διαχωριστεί, ανακατεύετε μία κουταλιά λίπος στο ταψί με τα κρεμμύδια και μία κουταλιά αλεύρι και μαγειρεύετε για 1-2 λεπτά. Λιώνετε μέσα τους κύβους κότας, προσθέτετε το μπέρμπον, το σιρόπι σφένδαμου, το κακάο και μία κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας.

Πετάτε το υπόλοιπο λίπος από την κανάτα δοσομετρητή. Προσθέτετε αρκετό νερό ώστε να πάρετε 1 λίτρο και το αδειάζετε στο ταψί με τα κρεμμύδια. Μόλις πάρουν βράση μαγειρεύετε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι η σάλτσα να πήξει λιγάκι. Δοκιμάζετε για αλάτι. Αν χρειαστεί, προσθέτετε άλλη μία κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας, που θα δώσει και επιπλέον χρώμα. Πιπερώνετε και περνάτε τη σάλτσα από ψιλό σουρωτήρι. Τη ρίχνετε σε κατσαρολάκι και την κρατάτε ζεστή μέχρι να σερβίρετε. Κόβετε τη γαλοπούλα στο τραπέζι και περιχύνετε με τη σάλτσα που ετοιμάσατε.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr