OliveMagazine

Γαλοπούλα με κιμά και κάστανα

Γαλοπούλα με κιμά και κάστανα

Μερίδες:8-10
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:3:30'
Έτοιμο σε:4:0'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα ολόκληρη (3,5-4 κιλά)
  • 1 κιλό πατατούλες μικρές, ξεφλουδισμένες και πασπαλισμένες με αλάτι και πιπέρι
  • χυμό λεμονιού
  • Μαρινάδα για το ψήσιμο της γαλοπούλας

  • χυμό 1 πορτοκαλιού
  • χυμό 1 λεμονιού
  • 1/3 φλιτζανιού μπράντι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Για τη γέμιση

  • 800γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 300γρ. κάστανα βρασμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα
  • 8 δαμάσκηνα αποξηραμένα (χωρίς κουκούτσι), κομμένα
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες
  • ½ φλιτζάνι κουκουνάρια
  • 1/3 φλιτζανιού ρύζι
  • 2 ξινόμηλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • ½ φλιτζάνι μπράντι
  • χυμός 2 λεμονιών
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC βαθμούς. Πλένετε καλά τη γαλοπούλα, μέσα κι έξω, την τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί και την περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Την πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι εσωτερικά και εξωτερικά.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι και προσθέτετε τον κιμά. Τον ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει. Σβήνετε με το μπράντι και προσθέτετε μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και μισό φλιτζάνι νερό. Το σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς.

Προσθέτετε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το ρύζι και τα ξινόμηλα. Τα ανακατεύετε προσεκτικά και σβήνετε τη φωτιά.

Γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα. Τυλίγετε τη γέμιση που περίσσεψε σε λαδόκολλα και την τοποθετείτε σε μια άκρη του ταψιού.

Αναμιγνύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας για το ψήσιμο και αλείφετε τη γαλοπούλα. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό στο ταψί και την ψήνετε στο φούρνο για 1½ ώρα.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και τοποθετείτε τις πατατούλες γύρω από τη γαλοπούλα.

Συνεχίζετε το ψήσιμο για 1½ ώρα ακόμη. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό στο ταψί για να μπορούν να ψηθούν οι πατάτες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετε τη γαλοπούλα με τη μαρινάδα.

Αφήνετε τη γαλοπούλα για μισή ώρα σκεπασμένη να «σταθεί» και τη σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα, γαρνιρισμένη με τις πατατούλες.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr