OliveMagazine

Γιορτινή πάπια με πετιμέζι ροδιού, πορτοκάλι και βύσσινο

Γιορτινή πάπια με πετιμέζι ροδιού, πορτοκάλι και βύσσινο

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:2:10'
Έτοιμο σε:2:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 μεγάλη πάπια (περίπου 2 κιλά)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου (φρέσκο ή από κύβους)
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 φλιτζάνι βύσσινο κομπόστα σουρωμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το άλειμμα

  • 3 κουτ. σούπας πετιμέζι ροδιού*
  • ⅓ φλιτζανιού μαρμελάδα πορτοκάλι
  • ½ φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Αφαιρείτε το περισσότερο λίπος από την πάπια, την πλένετε και τη σκουπίζετε καλά μέσα κι έξω. Τρυπάτε την πέτσα της παντού με πιρούνι και την αλατοπιπερώνετε.

Βάζετε όλα τα υλικά του αλείμματος σε κατσαρολάκι και τα σιγοβράζετε για 5 λεπτά μέχρι να πήξει το μίγμα. Αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσει και αλείφετε καλά την πάπια μέσα και έξω με το μισό μίγμα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Τοποθετείτε την πάπια σε σχάρα που χωράει σε μεγάλο ταψί. Σκορπάτε τριγύρω της το σκόρδο και τα κρεμμύδια και προσθέτετε το κρασί και το ζωμό κοτόπουλου. Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, αλείφοντας την πάπια κατά διαστήματα με το υπόλοιπο μίγμα αλείμματος.

Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και προσθέτετε στο ταψί τη σουρωμένη κομπόστα βύσσινου. Βάζετε να ψηθεί πάλι για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να γίνει η πάπια. Είναι έτοιμη όταν βγαίνει καθαρός ζωμός τρυπώντας το μπούτι της με μυτερό μαχαίρι. Αφαιρείτε την πάπια από το ταψί και αφήνετε λίγο να κρυώσει.

Αφαιρείτε και πετάτε όσο λίπος μπορείτε από το ζωμό του ταψιού και ρίχνετε όλο το περιεχόμενο του ταψιού σε μέτρια κατσαρόλα. Σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αν είναι πολύ αραιή, την πήζετε με λίγο κορνφλάουρ διαλυμένο σε λίγο λευκό κρασί.

Για να σερβίρετε την πάπια, πρώτα κόβετε φέτες από το στήθος και τα μπούτια και μετά τις φτερούγες και τα πόδια. Μοιράζετε τις μερίδες στα πιάτα και περιχύνετε το κρέας με τη σάλτσα και το βύσσινο. Συνοδεύετε το φαγητό με ψημένες ολόκληρες μικρές πατατούλες.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Tips

Πετιμέζι ροδιού θα βρείτε σε καταστήματα με έθνικ προϊόντα


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr