OliveMagazine

Καλαμαράκια γεμιστά με λουκάνικο, πλιγούρι και πικάντικη σάλτσα

Καλαμαράκια γεμιστά με λουκάνικο, πλιγούρι και πικάντικη σάλτσα

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:45'
Χρόνος μαγειρέματος:1:5'
Έτοιμο σε:1:50'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1.200γρ. καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 1 λουκάνικο χωριάτικο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι
  • 1 ντομάτα μέτρια σε κυβάκια
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κλαδάκια μαντζουράνας (τα φυλλαράκια)
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα καυτερή
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί γλυκό Σάμου
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Καθαρίζετε τα καλαμάρια αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή ξεπαγώνετε τα κατεψυγμένα και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια τους.

Σοτάρετε ελαφρά στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτετε τα πλοκάμια του καλαμαριού και μετά από λίγο τα κυβάκια του λουκάνικου. Ρίχνετε και το πλιγούρι και ανακατεύετε να γυαλίσει. Προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη και λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών. Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά του.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε την πικάντικη σάλτσα. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρετε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο το σκόρδο και ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, την καυτερή πιπεριά, το μαϊντανό, αλάτι και ανάλογο πιπέρι. Αφήνετε να βράσει η σάλτσα για 5 λεπτά και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.

Ανακατεύετε στη γέμιση των καλαμαριών τη μαντζουράνα και γεμίζετε (όχι μέχρι πάνω) τα καλαμάρια. Κλείνετε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα και αραδιάζετε τα γεμισμένα καλαμάρια στο τηγάνι με τη σάλτσα. Περιχύνετε με το κρασί, σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι και ξαναβάζετε στη φωτιά. Βράζετε το φαγητό μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια και να δέσει η σάλτσα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο επιπλέον νερό στο τηγάνι. Σερβίρετε σε πιάτα τα καλαμαράκια με λίγη σάλτσα και διακοσμείτε με κλαδάκια μαντζουράνας.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο