OliveMagazine

Λαζάνια φούρνου με αρωματισμένα κολοκυθάκια

Λαζάνια φούρνου με αρωματισμένα κολοκυθάκια

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500γρ. λαζάνια
  • 8 κολοκυθάκια μέτρια, σε λεπτές φέτες (πάχους 0,5 εκ.)
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαντζουράνα ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού φυλλαράκια θυμαριού
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη, ανακατεμένη με 1 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ

  • 5 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 5 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2½ φλιτζάνια γάλα χλιαρό
  • ½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι ή μυζήθρα, τριμμένα
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βράζετε τα λαζάνια σε άφθονο αλατισμένο νερό για να μαλακώσουν λίγο αλλά να κρατάνε αρκετά (al dente). Τα στραγγίζετε καλά, τα ξεπλένετε με κρύο νερό, τα βάζετε σε μεγάλο μπολ, τα περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύετε για να μην κολλήσουν.

Ετοιμάζετε τα κολοκυθάκια: σε μεγάλο τηγάνι ρίχνετε δυο τρεις κουταλιές της σούπας λάδι και, όταν κάψει, προσθέτετε μια στρώση από τις φέτες κολοκυθιών. Τις γυρίζετε μέσα στο λάδι προσεκτικά μέχρι να μαλακώσουν, τις βγάζετε και τις βάζετε σε μπολ. Συνεχίζετε τη διαδικασία με το υπόλοιπο λάδι και τα κολοκυθάκια.

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο υπόλοιπο λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε τη μαντζουράνα, το μαϊντανό, το δυόσμο και το θυμάρι και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ρίχνετε το μίγμα στο μπολ με τα κολοκυθάκια. Ανακατεύετε προσεκτικά για να μη σπάσουν τα κολοκυθάκια.

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύοντας συνεχώς ψήνετε το μίγμα για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτετε το χλιαρό γάλα όλο μαζί ανακατεύοντας με σύρμα για να μη σβολιάσει. Ανακατεύοντας συνεχώς σιγοβράζετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια παχύρευστη κρέμα. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει το τυρί.

Χωρίζετε τα λαζάνια και το μίγμα του τριμμένου τυριού σε δύο μέρη. Τοποθετείτε τα μισά λαζάνια σε μέτριο ταψί (25x35εκ.). Σκορπάτε λίγο τριμμένο τυρί με το βασιλικό από πάνω και κατόπιν στρώνετε όλα τα κολοκυθάκια πάνω από το τυρί. Κάνετε μια τελευταία στρώση με λαζάνια και πασπαλίζετε με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί και βασιλικό.

Στρώνετε πάνω από τα λαζάνια την μπεσαμέλ και κατόπιν σκορπάτε από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρί με βασιλικό. Ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν το κόψετε και το σερβίρετε.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr