OliveMagazine

Μανιταρόσουπα βελουτέ

Μανιταρόσουπα βελουτέ

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:50'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 300γρ. μανιτάρια λευκά
  • ξίδι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 λίτρο νερό καυτό
  • 2 κλαδάκια μαϊντανό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1-2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα πάπρικα
  • 1 ξινόμηλο σε φέτες
  • αλεύρι
  • βούτυρο φρέσκο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Καθαρίζετε σχολαστικά τα μανιτάρια με νωπή πετσέτα, χωρίζετε τα κεφαλάκια από τους μίσχους τους και τα πλένετε γρήγορα μέσα σε λεκανίτσα με νερό και ξίδι. Τα στραγγίζετε, τα σκουπίζετε, κρατάτε 3-4 στην άκρη για γαρνιτούρα και ψιλοκόβετε τα υπόλοιπα (κεφαλάκια και μίσχους).

Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τα κομμένα μανιτάρια, περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και σιγοβράζετε για 5 λεπτά.

Δένετε τον μαϊντανό, τη δάφνη και το θυμάρι με σπάγκο κουζίνας, δημιουργώντας ένα μπουκέ γκαρνί και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε το νερό, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 15 λεπτά ακόμα.

Αφαιρείτε το ματσάκι των αρωματικών και περνάτε το μίγμα από το μύλο τον λαχανικών ή πολτοποιείτε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Αφήνετε να πάρει μια βράση ακόμα.

Ανακατεύετε την πάπρικα και τον μαϊντανό με το γιαούρτι. Κόβετε τα μανιτάρια που έχετε κρατήσει στην άκρη σε λεπτές φέτες. Πανάρετε τις φέτες ξινόμηλου σε αλεύρι και τις τηγανίζετε σε βούτυρο.

Μεταφέρετε τη μανιταρόσουπα σε σουπιέρα ή τη σερβίρετε αμέσως σε μπολ, γαρνίροντας με φετούλες μανιταριών, από μία κουταλιά αρωματισμένο γιαούρτι σε κάθε μπολ και μερικές φέτες από το τηγανισμένο μήλο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Tips

Για επιπλέον άρωμα και γεύση, μουσκεύετε μερικά αποξηραμένα porcini σε 1 φλιτζάνι ζεσταμένο λευκό κρασί για 20 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα σοτάρετε μαζί με τα φρέσκα μανιτάρια. Μαζί με το καυτό νερό προσθέτετε στη σούπα και το ζεστό κρασί.


Παραλλαγή με κάστανα: Αντικαθιστάτε το 1 λίτρο νερό με 700ml καυτό ζωμό κότας και 300ml ζεστό νερό, μέσα στο οποίο έχετε μουλιάσει προηγουμένως 30γρ. αποξηραμένα μανιτάρια porcini για 20 λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζετε και τα σοτάρετε μαζί με τα φρέσκα μανιτάρια. Επιπλέον, προσθέτετε στη σούπα 200γρ. βρασμένα κάστανα τα οποία πολτοποιείτε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και, στο δεύτερο βράσιμο, ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr