OliveMagazine

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

Μερίδες:Κατ' επιλογή
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:50'
Χρόνος αναμονής:36 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • ποικιλία από εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπ-φρουτ κίτρινο και ροζ, μανταρίνι τύπου Χίου, περγαμόντο, κίτρο, φράπα κ.ά.)
  • ζάχαρη (για κάθε φλιτζάνι βρασμένου φρούτου προσθέτετε 1 φλιτζάνι ζάχαρη)
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ξύνετε τη φλούδα των φρούτων στον τρίφτη και τα κόβετε στη μέση. Βγάζετε τα κουκούτσια και τις άσπρες ίνες.

Με μαχαίρι ψιλοκόβετε τα φρούτα σε λεπτά και κοντά μπαστουνάκια ή κυβάκια και τα βάζετε σε κατσαρόλα, αφού τα μετρήσετε με ένα ποτήρι ή φλιτζάνι.

Προσθέτετε νερό σε τριπλάσια ποσότητα (αν δηλαδή τα ψιλοκομμένα φρούτα είναι 5 φλιτζάνια, θα βάλετε 15 φλιτζάνια νερό). Τα αφήνετε μέσα στο νερό για 12 ώρες.

Ύστερα από το 12ωρο «κολύμπι» των φρούτων μέσα στο νερό, τα βράζετε σε δυνατή φωτιά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για 25-30 λεπτά. Κατόπιν, τα αφήνετε να μείνουν 24 ώρες ακόμη.

Μετράτε το υλικό της κατσαρόλας: Για κάθε φλιτζάνι βρασμένου φρούτου προσθέτετε 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Την αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Αν δεν έχει δέσει αρκετά, την ξαναβράζετε για μερικά λεπτά ακόμη.

Μοιράζετε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και, όταν κρυώσει, τα σκεπάζετε με τα καπάκια τους. Μην ξεχάστε να βάλετε ετικέτες στα βάζα με το είδος και την ημερομηνία παρασκευής της μαρμελάδας.

Φωτογραφία: Γιάννης Μάντακας, Food Styling: Μελίνα Διονύσου

Tips

Για να αποστειρώσετε τα βάζα, τα βάζετε μαζί με τα καπάκια σε φούρνο με αέρα στους 100°C για 10 λεπτά.


Για να έχει η μαρμελάδα όμορφο χρυσαφί χρώμα, δεν σκεπάζετε την κατσαρόλα όσο είναι ακόμη ζεστή.


Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κάποιο εσπεριδοειδές. Όσο περισσότερα είδη περιέχει, τόσο πιο νόστιμη και αρωματική γίνεται.


Υπολογίστε από ένα φρούτο σε κάθε είδος και το λιγότερο τρία διαφορετικά είδη για να γίνει… ξεχωριστή!


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr