OliveMagazine

Μουσακάς με πλιγούρι

Μουσακάς με πλιγούρι

Μερίδες:1 ταψί
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:45'
Έτοιμο σε:1:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τον μουσακά

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • 200γρ. πλιγούρι
  • 4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 170ml ελαιόλαδο
  • 400γρ. χυμό ντομάτας φρέσκο ή από κονσέρβα
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη μπεσαμέλ

  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 αβγά
  • 400ml γάλα
  • 150γρ. φέτα χοντροτριμμένη
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Αφαιρείτε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε χοντρές φέτες. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε στο σουρωτήρι για τουλάχιστον μισή ώρα. Τις ξεπλένετε, τις σκουπίζετε και τις απλώνετε σε ένα ταψί φούρνου, αλείφοντάς τες με ελαιόλαδο. Τις ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά να μαλακώσουν καλά.

Ζεσταίνετε καλά το χυμό ντομάτας σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα το πλιγούρι, ανακατεύοντας καλά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και την αποσύρετε από τη φωτιά. Όταν το πλιγούρι απορροφήσει το χυμό ντομάτας (σε 10-15 λεπτά περίπου), προσθέτετε τη λιαστή ντομάτα, 50ml από το ελαιόλαδο, το μαϊντανό, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φτιάχνετε την μπεσαμέλ: Ζεσταίνετε το βούτυρο, ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει λίγο. Ρίχνετε το γάλα ζεστό ανακατεύοντας συνέχεια.

Μόλις πήξει η μπεσαμέλ, την αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη φέτα, ανακατεύετε και ρίχνετε τα αβγά ένα ένα, ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν.

Φτιάχνετε το μουσακά: Απλώνετε τις μισές φέτες μελιτζάνας σε ένα ταψί φούρνου ή σε φόρμα με σούστα, αδειάζετε από πάνω το πλιγούρι, το ισιώνετε με ένα πιρούνι και σκεπάζετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Ρίχνετε από πάνω την μπεσαμέλ και τις σκεπάζετε. Ψήνετε το μουσακά στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του. Αφήνετε τo μουσακά να κρυώσει λίγο πριν τον κόψετε σε κομμάτια και τον σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr