OliveMagazine

Μπακαλιάρος με πράσα και σέλινα αβγολέμονο

Μπακαλιάρος με πράσα και σέλινα αβγολέμονο

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:60'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό φιλέτο παστού μπακαλιάρου, σε μερίδες
  • 1 κιλό πράσα
  • 1 κιλό σέλινο (ή λιγότερο)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κρόκους αβγών
  • ¾ φλιτζανιού χυμό λεμονιού
  • 2-3 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Κόβετε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και τον ξαλμυρίζετε. Καθαρίζετε και πλένετε τα χορταρικά. Κόβετε τα πράσα σε ροδέλες και ψιλοκόβετε το σέλινο.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα πράσα και το σέλινο. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε μισό φλιτζάνι νερό και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν.

Πάνω από τα λαχανικά ακουμπάτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου το ένα δίπλα στο άλλο, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα στην κατσαρόλα (θα χρειαστείτε το ζωμό για το αβγολέμονο) και σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί και το ψάρι. Κατόπιν, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τους κρόκους των αβγών με το χυμό λεμονιού και το κορνφλάουρ και με μια κουτάλα ρίχνετε λίγο λίγο ζωμό από την κατσαρόλα.

Περιχύνετε τον μπακαλιάρο με το αβγολέμονο, ανακινείτε την κατσαρόλα να πάει παντού (χωρίς να ανακατέψετε το φαγητό) και τη βάζετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ακόμα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Έλενα Jeffrey

Tips

Το αβγολέμονο χωρίς ασπράδια δεν κόβει αν το ξαναζεστάνετε.


Αν θέλετε να αποφύγετε το αβγολέμονο, διαλύετε ½ φλιτζάνι κορνφλάουρ σε ¾-1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού και προσθέτετε λίγο λίγο από το ζεστό ζωμό της κατσαρόλας (περίπου 1 φλιτζάνι). Κατόπιν, ρίχνετε το μίγμα του κορνφλάουρ στην κατσαρόλα, την ανακινείτε και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει 5-6 λεπτά ώστε να δέσει ελαφρά η σάλτσα του.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr